wysokocukrowy Opublikowano 6 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2010 Witam, Jak wyciszać wentylator na karcie graficznej na stałe, tj. edytując jej BIOS? Znalazłem program RBE od techPowerUp i okno z ustawieniami wentylatora wygląda tak: Ustawienia domyślne: Ustawienia rekomendowane: Mam kartę Gigabyte'a z chłodzeniem Zalmana do tego imho przewiewną obudowę (Zalman Z7+) z dwoma wentylatorami. Z całą techniczną otoczką sobie poradzę, ale nie wiem jakie wartości dadzą mi ciszę, przy zachowaniu rozsądnych temperatur. Z góry dziękuję i pozdrawiam! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 6 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2010 Jeżeli masz kartę z .jpg"]tym chłodzeniem to nic nie zmienisz. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wysokocukrowy Opublikowano 6 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2010 (edytowane) :angry: A ja się dziwiłem, że niezależnie od ustawień zawsze jest tak głośno. Wpięcie wentylatora w przejściówkę 12V - 7V będzie dla niej bezpieczne? - złącze 2-pin Edytowane 6 Września 2010 przez wysokocukrowy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Harry Lloyd Opublikowano 7 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2010 Nie przeszkadza że 2-pin, trzeba tylko nałożyć na odpowiednie piny (trzeci byłby od pomiaru obrotów). Robiłem podobny trik dawniej, konkretnie podłączanie takiego wentylka do przedłużacza 3-pin, który szedł do mobo. Jeśli jednak jest bardzo głośno to niższe napięcie wiele nie pomoże, choć troche na pewno. To wada takich wentylatorów. PWM można zwolnić do bardzo niskich wartości, a przy zbyt niskim napięciu przestanie się kręcić (lub nie ruszy na starcie). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamail86 Opublikowano 8 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2010 (edytowane) Wystarczy zwykły regulator obrotów i na minimalnych obrotach jest już dość cicho. Ewentualnie możesz odłączyć ten wentylator i umieścić na chłodzeniu jakiś większy wolnoobrotowy. A najlepiej zobacz ten temat - jest w nim dokładniej opisane jak skutecznie wyciszyć tą kartę. Edytowane 8 Września 2010 przez kamail86 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...