Skocz do zawartości
wysokocukrowy

Jak wyciszyć kartę przez edycję BIOS-u

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Jak wyciszać wentylator na karcie graficznej na stałe, tj. edytując jej BIOS?

Znalazłem program RBE od techPowerUp i okno z ustawieniami wentylatora wygląda tak:

• Ustawienia domyślne:

Dołączona grafika

• Ustawienia rekomendowane:

Dołączona grafika

Mam kartę Gigabyte'a z chłodzeniem Zalmana do tego imho przewiewną obudowę (Zalman Z7+) z dwoma wentylatorami.

Z całą techniczną otoczką sobie poradzę, ale nie wiem jakie wartości dadzą mi ciszę, przy zachowaniu rozsądnych temperatur.

Z góry dziękuję i pozdrawiam!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Harry Lloyd

Nie przeszkadza że 2-pin, trzeba tylko nałożyć na odpowiednie piny (trzeci byłby od pomiaru obrotów). Robiłem podobny trik dawniej, konkretnie podłączanie takiego wentylka do przedłużacza 3-pin, który szedł do mobo.

Jeśli jednak jest bardzo głośno to niższe napięcie wiele nie pomoże, choć troche na pewno. To wada takich wentylatorów. PWM można zwolnić do bardzo niskich wartości, a przy zbyt niskim napięciu przestanie się kręcić (lub nie ruszy na starcie).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wystarczy zwykły regulator obrotów i na minimalnych obrotach jest już dość cicho. Ewentualnie możesz odłączyć ten wentylator i umieścić na chłodzeniu jakiś większy wolnoobrotowy. A najlepiej zobacz ten temat - jest w nim dokładniej opisane jak skutecznie wyciszyć tą kartę.

Edytowane przez kamail86
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi