Skocz do zawartości
brt32

Modernizacja kompa - ważne!

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Posiadam aktualnie E4300, MSI P6N SLI, 2x2GB DDR2, 320GB SATA II, 7900GS.

Chcialbym go zmodernizowac pod programy biurowe/zdjeciowe typu Office 2010, Photoshop, Windows 7 + XP, Corel, AutoCAD, MathCAD, wirtualizacja, itp.

Mam taki pomysl, aby zamienic E4300 na QUAD'a Q6600 SLACR rev.G0 (przedostatni quad, jaki ta plyta obsluguje), 2x4GB DDR2 800MHz DUAL, 1TB SATA II w RAID 1, karta graficzna taka sama 7900GS (nie gram w gry). Co o tym sadzicie?

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli ja miałbym coś doradzić to proponuję abyś zmienił platformę. Ja wymieniłem e8400 na q9550 i uważam to za wielki błąd bo nie dość, że procesor najtańszy nie był to jeszcze mam nici z OC...nie wiem do końca dlaczego.Q6600 to dość stary procesor i w dodatku bardzo gorący więc z OC może być ciężko. Weź coś takiego:

PHENOM II X6 1055T

AsRock 880GXH

A-Data 4GB (2x2GB) 2000MHz CL9 Gaming

Przy Twoich zastosowaniach 6 rdzeni może się przydać...będziesz mieć dobry Ram i płytę główną co zapewni Ci dobrą stabilność oraz OC. Jeśli robisz coś na prawdę wymagającego to możesz kupić 8GB ramu...kartę graficzną możesz zostawić skoro nie grasz...z dyskiem tak jak mówisz. Acha musisz mieć pod to jeszcze jakiś zasilacz 500W(koniecznie markowy) np. OCZ ModXStream Pro 500W. Jeśli chciałbyś dokupić dobrą grafikę to proponuje coś mocniejszego np. OCZ ModXStream Pro 600W. Część pieniędzy odzyskasz sprzedając stare części. Rozwiązanie będzie oczywiście droższe od tego co proponujesz, ale myślę, że nie będziesz żałował.

Edytowane przez kondi24

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

brak slow... po co mu doradzasz nowy zestaw za tyle kasy jak chce tylko zmienic procek na inny wart 350pln.

Jak sie nie umie podkrecac to to nie wychodzi , albo jak sie ma zly sprzet do tego.

Edytowane przez andrew777

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak tylko ile da za q6600 a ile za taką wymianę ? Q6600 G0 (jak się zapoluje) idzie dorwać do 300zl, autor sprzedaje e4300 i są to juz groszowe sprawy, a do AMD trzeba dołożyć trochę kasy. btw miałem podobny dylemat jak sobie podliczyłem to dałem sobie siana, a teraz po wieściach o am3+ jeszcze bardziej cieszę się że tak zrobiłem.

Q6600 Gorący ? Czy ja wiem, nie przesadzajmy (moze rev B3), ale przy G0 do lekkiego oc(narazie 3.0, vcore <stock) spokojnie starcza mi stary Freezer 7 pro i goły Asus P5B rev 1.04G z kiepską sekcją na którego skończyła mi się już 3-letnia gwarancja. U mnie wg czujnika ten quad jest chłodniejszy niż e5200 lol (ogranoleptycznie oczywiscie stwierdzam co innego), ale wentyl kręci mi się wg tego co podaje czujnik i w sumie freezer smiga sporo wolniej(nawet podczas prime95 czy gta4), a co za tym idzie jest ciszej. Ja jestem z zakupu tego quada zadowolony, dolozylem 130zl, gdzie wykorzystywane sa 2 jajka cache robi swoje, a gdzie trzeba czterech widać sporą różnicę.  

Edytowane przez DJH83

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Twórca tematu nie pisał ile pieniędzy chciałby na to przedsięwzięcie przeznaczyć więc doradziłem tak, żeby było jak najwydajniej i nowocześnie za w miarę rozsądne pieniądze. Jeśli brt32 chciałby zrobić to jak najniższym kosztem to może kupić q6600, ale jeśli ma środki to lepsza byłaby przesiadka według mnie. A co do mojego OC to sprzęt mam odpowiedni, z wiedzą też nie jest źle(sporo przeczytałem) no ale nie mogę za nic przekroczyć 3,5Ghz mimo rewizji E0.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi