krogoth111 Opublikowano 7 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2010 (edytowane) Witajcie. Mam problem. Stworzyłem sobie dokument w którym wpisuję czas pracy w firmie. Pracuję jako kierowca samochodu ciężarowego więc tacho wszystko pokazuje co do minuty. Chciałbym sobie liczyć ile mam nadgodzin by nie dać się wyrąbać na wypłacie. Dokument który zrobiłem jest w fazie raczkowania i mam problem. Najpierw wypadało by zaciągnąć: http://rash.home.pl/x.xls W komórce nadgodziny program na podawać ile jest nadgodzin. Ważny jest czas jazdy i czas pracy bo tylko za to mam płacone. Zatem dnia 11.08.2010 ma obliczyć w komórce nadgodziny 02:28 12.08.2010 wychodzi nadgodzin 06:29 itd itd. jeśli będzie czasu za mało ma wyświetlić ile jest za mało czyli np. -01:31. A czerwona komórka na dole to suma z miesiąca nadgodzin czyli za ile maja mi zabulić :))) Da się coś takiego wykonać? Wiem że czas ujemny dla komputera nie istnieje bo czasu ujemnego niby nie ma ale jakiś sposób chyba musi być na to. Kombinuje już ponad godzinę i nie idzie... Dziękuje za czas poświęcony na mój problem :) Edytowane 7 Września 2010 przez Tal-Rash Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kfgz Opublikowano 7 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2010 Musisz trochę inaczej podejść do problemu. Rozbij każdy czas na dwie komórki - oddzielnie godziny, oddzielnie minuty - oczywiście w formacie liczbowym. Reszta będzie już tak prosta, że szkoda pisać. Jak sobie nie poradzisz to z miłą chęcią zapodam formularz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krogoth111 Opublikowano 7 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2010 (edytowane) Hmmm no w sumie tak bo liczby juz mogą być ujemne. Co za draństwo... Taki wielki excel taki rozbudowany a ujemnego czasu nie umie wyświetlić... Zrobiłem tak w K6 jest 08:00: =TEKST(D15-K6;"g:mm") już podaje nadgodziny ale gdy będą niedogodziny np czas pracy i jazdy razem mniejszy niż 8 wywala ADR. Zaraz spróbuje z rozbiciem na godziny i minuty liczbowo... Cały misterny plan poszedł w pi..... Ale jak rozbiję liczbowo to jak on bedzie sumował bedzie jechał do 99 100 a nie 59 60. Jak to mam zrobić :/ Zrobiłem tak: http://rash.home.pl/xx.xls napisz prosze jak teraz pozostałe komórki ustawić by czas w nich pokazywał. Bo liczbowe wartości są kiepsko czytelne. Godzina i trzydzieści minut to 150 a nie nie 130.... Nie no masakra chyba sie poddam i zacznę liczyć sobie w zeszycie... :( Edytowane 7 Września 2010 przez Tal-Rash Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kfgz Opublikowano 7 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2010 Ale jak rozbiję liczbowo to jak on bedzie sumował bedzie jechał do 99 100 a nie 59 60. Jak to mam zrobić :/ Od tego jest dzielenie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpachla2 Opublikowano 7 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2010 Weź zamień godziny na minutym czyli jak masz 1 godzina 20 min to wpisuj 80 min. Będzie znacznie prościej :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krogoth111 Opublikowano 7 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2010 Poddaję się mam dość tego. Taki Excel taki wielki program a nie umie godzin liczyć... Dno. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kfgz Opublikowano 7 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2010 (edytowane) Wrzucę jutro gotowy formularz. Dziś raczej nie bo mam trochę roboty z pewnym netbookiem... wrrr. EDIT: Uważaj tylko na nisko latające nadgodziny, bo inaczej wpadniesz na niezły minus ;) http://94.23.202.185/kfgz/xx.xls Edytowane 7 Września 2010 przez kfgz 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krogoth111 Opublikowano 8 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2010 Wrzucę jutro gotowy formularz. Dziś raczej nie bo mam trochę roboty z pewnym netbookiem... wrrr. EDIT: Uważaj tylko na nisko latające nadgodziny, bo inaczej wpadniesz na niezły minus ;) http://94.23.202.185/kfgz/xx.xls Nie no wyższa szkoła jazdy. Dziękuję Ci :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...