Skocz do zawartości
Chaos

Chłodzenie Dysku .. jak?

Rekomendowane odpowiedzi

Ja bym nie ryzykował łaczenia miedzi z aluminium w jednym obwodzie, bo wiem czym to grozi:)

Widac ze jeszcze bardzo malo wiesz.

Być może... Wiem tylko że przy zastosowaniu wody jako chłodziwa na 100% wystąpi korozja pomiedzy miedzią a aluminum. Jak zastosujesz inną ciecz to prawdopodobieństwo jej wystąpienie pewnie zmaleje.... Tylko po co ryzykować skoro ceny nagrzewnic miedzianych są zbliżone? (Przynajmniej na tym szrocie gdzie ja swoja kupowałem)

Przy okazji. Jako admin mógłyś dla przykładu poprawnie cytować.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

optymalne warunki dla zachodzenia korozji sa gdy miedz styka sie z aluminium i jest zanurzona w elektrolicie. na nasza korzysc dziala fakt, ze miedz sie nie styka z alu oraz, ze wiekszosc z was stosuje wode destylowana, ktora ma obnizona przewodnosc elektr. co samo w sobie bardzo ogranicza to zjawisko. dodatkowo mozna zastosowac troche chemii (czyli tzw. inhibitory - np copal) i jeszcze bardziej je zahamowac.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

optymalne warunki dla zachodzenia korozji sa gdy miedz styka sie z aluminium i jest zanurzona w elektrolicie. na nasza korzysc dziala fakt, ze miedz sie nie styka z alu oraz, ze wiekszosc z was stosuje wode destylowana, ktora ma obnizona przewodnosc elektr. co samo w sobie bardzo ogranicza to zjawisko. dodatkowo mozna zastosowac troche chemii (czyli tzw. inhibitory - np copal) i jeszcze bardziej je zahamowac.

Zahamowac ale nie powstrzymać:) Tylko jaki sens jest kupoawać tańszą chłodnice aluminiową żeby później wydawać ciągle kase na środki antykorozyjne?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale po co tak kombinowac jak ozna zrobic tak jak ja napisalem ze zrobilem ? dysk na wlocie powietrza WKRECONY W OBUDOWE i jest ok .. obudowa dzial jako radiator ... nie wiem jak bym nei zajeżdzal go to jest chlodniutki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale po co tak kombinowac jak ozna zrobic tak jak ja napisalem ze zrobilem ? dysk na wlocie powietrza WKRECONY W OBUDOWE i jest ok .. obudowa dzial jako radiator ... nie wiem jak bym nei zajeżdzal go to jest chlodniutki

Tylko jest problem z wlotem powietrza jak nie masz wentylatora w obudowie (do czego ja zmierzam):))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przygod - połączyłeś miedź i aluminium? Jak długo Ci to już chodzi?? Ja chyba się nie odważę.

Z woda styka sie tylko miedz! Więcej o moim chłodzeniu hdd w topicu:

http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=233...9&highlight=hdd

Ja bym nie ryzykował łaczenia miedzi z aluminium w jednym obwodzie, bo wiem czym to grozi:)

Widac ze jeszcze bardzo malo wiesz.

Czyżby korozja elektrochemiczna to zwykla bujda :?: :?: :?: :?: :? :? :? :? :? :?

Bo nie wiem o co ci chodzi. Jak mozesz to rozwin swoja wypowiedz

Oczywiscie ze nie bujda.

Mozna jej jednaw w bardzo prosty sposob zapobiegac, ograniczac.

Pisalismy na forum juz kilkakrotnie o korozji elektrochemicznej, prosze poszukac.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zadne wkrecanie w obudowe nie da Ci takich wynikow jak WC.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

BTW to najlepsze coolery na dyski nie sa umieszczane na gorze czy na dole, ale wlasnie po bokach. Poszukajcie patentu Witcha - dobrze kombinowal, ale chyba jeszcze projekt nie jest wykonany.

ok, a co powiecie o tym bloku na hdd :arrow:

http://store4.yimg.com/I/xoxide_1742_5844596

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja znalazlem patent :)

nie mialem wczesniej koszyka na dyski (bo go wykrecilem) jako ze dyskietke mam na górze obudowy to mi byla nie potrzebna i dysk lezal na dole :)

Tera wlozylem spowrotem koszyk na dyski. Wkrecilem Caviara tak zeby mial z góry i z dolu pusta przestrzen. Wyciagnelem jedna zaslepke od dyskietki i teraz powietrze zassysane przez otwor w miejcu zaslepki chłodzi mi dysio .. moge polozyc na nim reke i jest chlodniutki .. z tylu jest troche ciepławy .. powiedzmy letni .. ale na ewo nie ma wiecej niz 35-38 stopni :) Jestem Full zadowolony :)

Problem jest tylko taki ze wlatujace powietrze chlodzace dysk jest nagrzane jzu przez niego wchodzac do obudowy ... :/ i podniosla sie przez to o 2 stopnie temp procka ... ale przy obecnych upalach i tak ciezko cokolwiek porównac :) ... w kazdym razie kolo 50 stopni dla proca to looz a twardy zimniusi za to :)

Mam dokładnie tak samo zrobione chłodzenie. Działa najlepiej, bo jest przecież bezgłośne!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja jak zapuszczę wiatraki w budzie to mam taki wicher, że jak mam dziurki w zaślepkach na cd wywiercone(takie żeby ładnie wyglądało i podświetlone diodami) to czuję jak ciągnie od nich :) :) :) i hdd wma tempe taką jak otoczenie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Heh - mozna by cos wykombinowac podobnego do produktu innovateka - z tym , ze zamiast aluminium mozna by wykozystac miedz .. tylko ile by to kosztowalo ;/. Mi wystarcza duzy radiator , shroud na hdd z wiatrakiem 90x90 x5V... 39C (7200RPM Maxtor80GB)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moj wd 80 GB 7200 grzal sie tak ze po paru sekundach musialem wycofywac paluchy.. zamontowany na dole oszyczka pod starym samsungiem 5400 i fdd. ZAmontowalem z przodu wiatrak z starego codeshita i problem zniknal.. ledwie sie ten wiatrak kreci a tem dysku chyba mniejsza o jakies 15 st...ledwo letni....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja juz to usprawnilem ... mimo ze wlot powietrza na dole jest zapcahny to w te 2 zaslepki wrzucilem wiatrak 80mm na 5V ... dmucha tam jeszcze troche pozatmy jak macie nowy dysk wd taki jak mowj w podpisie to one maja jzu pomiar temp .. stare nie mialy .. w tej chwili mam 30 stopni w dzien kolo 32 jest w idle ...jak sie go pomeczy zdeka to ma kolo 37 .. :>

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi