Serekzolty Opublikowano 13 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2010 (edytowane) Witam. Mamy w liceum taki o to język.Dodam,że jest to moja pierwsza styczność z programowaniem. Napisałem sobie program,który przelicza funkcje kwadratową (miejsca zerowe itd.) ale chciałbym również aby rysował wykres (parabolę) lecz kompletnie nie wiem jak to zrobić.Narazie udało mi się tylko narysować poziomą linię na kontrolce picturebox tym kodem znalezionym w sieci: Dim g As Graphics = PictureBox2.CreateGraphics g.DrawLine(Pens.Black, 5, 54, 52, 54) g.DrawRectangle(Pens.Black, 5, 54, 3, 3) czy ktoś jest w stanie pomóc? Edytowane 13 Września 2010 przez Serekzolty Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kfgz Opublikowano 13 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2010 (edytowane) Weź do ręki kartkę papieru i długopis. Oblicz kilka punktów ze wzoru funkcji, połącz ze sobą punkty. Jak to zrobisz to spróbuj zaprogramować to co zrobiłeś. Użyj pętli (np for) w której będziesz zwiększał x o stałą wartość i obliczał f(x). W tejże pętli od razu możesz rysować linę od punktu wyznaczonego w poprzednim przebiegu pętli do punktu aktualnie obliczanego. Edytowane 13 Września 2010 przez kfgz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...