neoram Opublikowano 13 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2010 Cześć Potrzebuję zrobić następujący „automat” Mam plik w Accessie a w nim 3 bazy danych (jedna główna i dwie „pomocnicze”) poza tym mam tabelkę w Excelu i tabelkę w Wordzie (powiedzmy, że są to szablony dokumentów). Muszę zrobić tak by po uzupełnieniu rekordów w Accessie (tabela główna) i naciśnięciu odpowiedniego przycisku, który trzeba tam umieścić i zdefiniować, wybrane dane z bazy (najaktualniejsze, czyli ostatnio wprowadzone) były kopiowane do pliku albo excelowaskiego albo wordowskiego (w zależności od guziczka . Nie mam dużego doświadczenia w Accessie i ogólnie w bazach danych (poziom bardzo początkujący), dlatego proszę o pomoc najlepiej punkt po punkcie ze szczegółowym objaśnieniem, „co gdzie i jak klikać i pisać”. Bardzo dziękuję za pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KoVol Opublikowano 13 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2010 Akcje nagrywać możesz przy pomocy Makra. Office 2003: Narzędzia->Makro->zarejestruj nowe makro. Nagrywanie działa tylko i wyłącznie w jednym programie. Aby makro wykonywało polecenia między różnymi aplikacjami (np. kopiowanie tekstu z Worda do Excela) będziesz musiał odpowiednio je zaprogramować Visual Basic'u- niezbędna znajomość języka BASIC. Narzędzia->Makro->Edytor Visual Basic. Następnie dodajesz przycisk, i przypisujesz do niego makro. W nowym Office, makro jest oryginalnie wyłączone, poniżej opis jak je aktywować: http://office.microsoft.com/pl-pl/word-help/waczanie-i-wyaczanie-makr-w-plikach-pakietu-office-HA010354316.aspx Potrzeba ci też będzie karta Deweloperzy do wstawiania przycisków: Word 2010 trzeba kliknąć na "Plik" > "Opcje" > "Dostosowywanie Wstążki" i tam zaznaczyć "Deweloper". W Word 2007 "przycisk Microsoft Office" > "Opcje programu Word" > Popularne i zaznaczyć pole wyboru "Pokaż kartę Deweloper na Wstążce"W Excelu jest identycznie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neoram Opublikowano 14 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2010 Visual Basic no to wpadlem chyba z deszcze pod rynne :( chyba zadanie mnie przerosnie myslalem ze bedzie to w miare proste a tu teraz VB fiu fiu :| rozumię ze nie ma innej "prostrzej" metody by to wykonać ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...