Havoc Opublikowano 14 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2010 Po m-cach użerania się z losowo generowanymi w czasie, trzaskami głośników kupiłem słuchawki i dziś usłyszałem w nich to samo. Nagle coś mnie tknęło. Dla obrazu sytuacji mały opis: komputer stoi pod biurkiem osaczony ścianą i nogą aluminiową od blatu. Szerokość mi na styk wyszła (gdy to robiłem komp był w formie pająka) pod obudowę jaką później dorwałem w łapki. Problem w tym że po ścianie biegną rurki od centralnego. Gdy zaczęły się znów trzaski (sa one chwilowe z przerwami pomiędzy kolejnymi) szczęście chciało że machnąłem nogami i kopnąłem w rurki, trzask wrócił. Zabrałem nogę cisza...powtórzyłem i znów trzeszczy. Nie wiem jak stopa, a konkretnie klapek, może wpływać na to ale...to już pytanie do Was. Nie zapominajmy że jednak trzaski są też samoistne. Zanurkowałem pod biurko i dotykam rurek, sprawa powraca. No i grzebę, widzę że obudowa kurka molek, styka się z tymi rurkami czego wcześniej nie zauważyłem. Ale co złego w dodatkowym uziemieniu w zasadzie? ;) A gdy dotknąłem jednocześnie rurek i obudowy obaliłem powiedzenie, jakoby elektryka prąd nie tykał (choć zawód ten olałem w trakcie kształcenia i to pewnie dlatego :D ) Co jest z tym? Wina zasilacza? Skąd może iść przebicie, jak to najłatwiej wyszukać? Jeżeli z kart rozszerzeń to chyba nie uniknę, śledze zawsze stykają się z obudową. Moleksy i inne końcówki z PSU są przecież w obudowie, nie ma szans żeby bez premedytacji coś przechodziło z nich na obudowę prawda? No i najważniejsze pytanie, czy gadam sensownie czy bredzę bo sam nie wiem. Może to na rurkach od centralnego jest napięcie skądś i idzie na kompa a nie na odwrót. Zgłupiałem po prostu już. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 14 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2010 Komputer jest podłączony do gniazda ze stykiem (bolcem) ochronnym i styk ten jest odpowiednio podłączony? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Havoc Opublikowano 15 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2010 Nie, instalacja w bloku 2 żyłowa a gniazdko bez bolca. Za to 2 listwy po drodze do kompa. Zmienić je i wyzerować bolec? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GLaF Opublikowano 15 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2010 Tak, wyzeruj bolec. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dr.elich Opublikowano 22 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2010 Jedno mnie zastanawia - malowane są te rury?jutro sprawdzę miernikiem czy farba prąd przewodzi.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Havoc Opublikowano 23 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2010 Malowane ale już farba poodpadała płatami ;] Jakoś sie miedzi nie trzyma. Zerowanie pomogło rzeczywiście, nie wierzyłem szczerze mówiąc a tu jednak :-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...