Skocz do zawartości
Havoc

Przebicie na obudowie

Rekomendowane odpowiedzi

Po m-cach użerania się z losowo generowanymi w czasie, trzaskami głośników kupiłem słuchawki i dziś usłyszałem w nich to samo. Nagle coś mnie tknęło.

Dla obrazu sytuacji mały opis: komputer stoi pod biurkiem osaczony ścianą i nogą aluminiową od blatu. Szerokość mi na styk wyszła (gdy to robiłem komp był w formie pająka) pod obudowę jaką później dorwałem w łapki. Problem w tym że po ścianie biegną rurki od centralnego.

Gdy zaczęły się znów trzaski (sa one chwilowe z przerwami pomiędzy kolejnymi) szczęście chciało że machnąłem nogami i kopnąłem w rurki, trzask wrócił. Zabrałem nogę cisza...powtórzyłem i znów trzeszczy. Nie wiem jak stopa, a konkretnie klapek, może wpływać na to ale...to już pytanie do Was. Nie zapominajmy że jednak trzaski są też samoistne. Zanurkowałem pod biurko i dotykam rurek, sprawa powraca. No i grzebę, widzę że obudowa kurka molek, styka się z tymi rurkami czego wcześniej nie zauważyłem. Ale co złego w dodatkowym uziemieniu w zasadzie? ;) A gdy dotknąłem jednocześnie rurek i obudowy obaliłem powiedzenie, jakoby elektryka prąd nie tykał (choć zawód ten olałem w trakcie kształcenia i to pewnie dlatego :D )

Co jest z tym? Wina zasilacza? Skąd może iść przebicie, jak to najłatwiej wyszukać? Jeżeli z kart rozszerzeń to chyba nie uniknę, śledze zawsze stykają się z obudową. Moleksy i inne końcówki z PSU są przecież w obudowie, nie ma szans żeby bez premedytacji coś przechodziło z nich na obudowę prawda?

No i najważniejsze pytanie, czy gadam sensownie czy bredzę bo sam nie wiem. Może to na rurkach od centralnego jest napięcie skądś i idzie na kompa a nie na odwrót. Zgłupiałem po prostu już.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi