bbc20000 Opublikowano 29 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2003 Jestem ciekaw na podstawie czego sa AMD procesory testowane i rankingowane. Interesuje mnie to poniewaz mam ATHLONA 2600+ (333FSB) ktory bez najmniejszego problemu dziala przy 400FSB. Dziwi mnie to ze AMD dopiero teraz oficialnie wydalo procesora z 400FSB jesli juz od dawna wielu uzytkownikow ma 333FSB ATHLONY "podkrecone" do 400 FSB ktore dzialaja bez zazutowo przy tej czestotliwosci. Wiadomo ze AMD wie o tym ze THOROBREAD B ma mozliwosc dzialania przy 400FSB ale z jakiegos pododu oficialnie je tylko sprzedaje jako dzialajce przy czestotliwosci 333Mhz. Mysle ze jest to zwiazane z testami jakimi AMD poddaje swoje procesory. Czy moze ktos to wyjasnic albo podac link do artykulu ktory ta enigme rozswietli. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marasek Opublikowano 29 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2003 wiesz taka jest polityka firmy Przecież tak naprawdę ten sam procek sprzedawany jest jako 1700+ 1800+ czy 2000+ bo takie są potrzeby rynku. Czasmi bardziej się opłaca sprzedać procek ktory spokojnie mógł by działać jako 2500+ a sprzedaje się go jako 1700+ Taka polityka jest dla firmy bardziej opłacalna Wprowadzili procesory z fsb 266 potem 333 a teraz 400 FSB i tym sposobem pratycznie ten sam technologicznie produkt sprzedadzą 3 razy --> to jest bardzo dobrze pomyślane. Ktoś kupił procka z FSB 333 a za kilka miesięcy zrobi upgrade i wymieni go na takiego za 400 FSB. Gdyby od razu frowadzono 400 fsb AMD nie zarobiło by na tym FSB333 (bo taki by nie istniał. Zresztą są tu zalezności między producentami chipsetów, płyt głównych procesorów i całej reszty sprzętu --> każdy chce zarobić jak najwięcej wycisnąć. To tak samo jak z oprogramowaniem grami itd. Po co robić super zoptymalizowaną grę --> wtedy ogazało by się że do grania z super efektami starczył by owiele mniej wydajny sprzęt (patrz konsola PS2 porównaj jej moc obliczeniową do współczenych PCtów a jakie na nie są gry) A tak wydanie nowej gry wymaga na kliencie inwestycję w nową "super wydają" grafę. i tak się to kręci. Nikomu nie zależy na zrobieniu super gry, systemu operacyjnego, itd które były by tak zoptymalizowane że nie trzeba by mieć w domu super komputera aby to wszystko dobrze działało. ale wtedy nikt by co rok nie robił remamentu w sprzęcie oprogramowaniu, a to postawiło by w trudnej sytuacji finansowej producentów i softwaru i hardwaru. (widmo mniejszych zysków bo klient zaczął by mniej i rzadziej wydawać kasę) Tak to już jest. Po co robić od razu procek 400 FSB skoro można na nim zarobić 3 razy wprowadzając najpier 266 potem 333 i dopiero 400 FSB Patrz karty ATi 9700 i sztuczka z 9500. Bo to się bardziej opłaca niż opracowywanie innego układu na każdą niszę rynkową Patrz Intel i choćby technologia HT przecież była ona tak naprawe już we wcześniejszych P IV a ujawniono uaktywniono ją dopiero przy PIV 3,06 Ghz. Takie przykłady można wyliczać w nieskończoność Nie chodzi o to aby zrobić najwydajniejszy układ, ale oto aby jak najwięcej zarobić Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stranger Opublikowano 29 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2003 myslę ze mu to bardzo ładnie wytlumaczyles :-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chaos Opublikowano 29 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2003 daltego wlasnie podkrecanie jest bardzo oszczedne :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bbc20000 Opublikowano 29 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2003 Jak by moje pytanie bylo skierowane do Intela to bym sie z toba zgodzil. Problem z AMD jest taki ze AMD potrzebuje byc #1 aby przetrwac. Inaczej INTEL wygryzie z czasem AMD i bedzie po zabawie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mosciak Opublikowano 30 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2003 Jak by moje pytanie bylo skierowane do Intela to bym sie z toba zgodzil. Problem z AMD jest taki ze AMD potrzebuje byc #1 aby przetrwac. Inaczej INTEL wygryzie z czasem AMD i bedzie po zabawie. wiec zamiast siedziec i plakac BAW SIE !! hehe Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MF Opublikowano 30 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2003 Jak by moje pytanie bylo skierowane do Intela to bym sie z toba zgodzil. Problem z AMD jest taki ze AMD potrzebuje byc #1 aby przetrwac. Inaczej INTEL wygryzie z czasem AMD i bedzie po zabawie. Bez sensu jest to, co piszesz, bo po pierwsze AMD nie jest nr 1, a po drugie, co ma piernik do wiatraka zapytałeś, dlaczego tak jest i otrzymałeś odpowiedź, która jest logiczna i według mnie również prawdziwa, mało tego schemat ten dotyczy całej branży elektronicznej i to już od dawna. A pozycja danej firmy na rynku niema nic wspólnego z tego typu praktykami, to jest po prostu czysta ekonomia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...