SzczYpior_n1 Opublikowano 23 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2010 (edytowane) Witam. Ostatnio wpadłem na pomysł (może i głupi, ale lubie kombinować :P ) żeby testowo włożyć do mojego kompa 8800GTS 512 (taki był "pod ręką") do liczenia fizyki obok HD4850, taka ciekawość jak to wogóle będzie frykać, jeśli będzie :P Mówię, zasilacz Pentagram, gapami futrowany nie jest, jak sie przeciąży to sie co najwyżej wyłaczy. Ale sie przeliczyłem... Po podłączeniu wszystkiego komp nie wstał, tzn. wszystko ruszyło ale obrazu brak. Więc zrezygnowałem. Jednak po wyjęciu GeForca i powróceniu do poprzedniej konfiguracji komp również nie wstaje a płyta diodami sygnalizuje że nie włożyłem Ramu :blink: Pożyczyłem Ram, dwa różne komplety, w różnych slotach, konfiguracjach, pojedyńczo - nic. Ram sprawny, na innym kompie ok. Sekcja zasilania pamięci się zdaje, czyli że płyta odeszła, bo wszak wyjmowałem z obudowy, na pająka, zawsze to samo. Mówię, kur..ka wodna zasilacz się nie popisał, a myślałem, że to porządny sprzęt. Podpięty do innego kompa działa dalej, jednak było, nie było zamordował płytę i jest bezkarny na wolności... :D Czy miałem pecha? Czy jakieś zabezpieczenia jednak powinny zadziałać? Bo w sumie nigdy nigdzie nie słyszałem co się dzieje gdy się przeciąży normalny markowy zasilacz. Z drugiej strony przecież podczas startu kompa chyba on nie pobiera maksymalnych wartości mocy tylko coś jak w idle, czy się myle? Zdawało mi sie, że chociaż bez obciążenia komp się włączy, a gdy w razie go przeciąże to że zabezpieczenia odetną zasilanie... Edytowane 23 Września 2010 przez DejwiT11 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KoVol Opublikowano 23 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2010 (edytowane) Czy miałem pecha? Czy jakieś zabezpieczenia jednak powinny zadziałać? Bo w sumie nigdy nigdzie nie słyszałem co się dzieje gdy się przeciąży normalny markowy zasilacz. Z drugiej strony przecież podczas startu kompa chyba on nie pobiera maksymalnych wartości mocy tylko coś jak w idle, czy się myle? Zdawało mi sie, że chociaż bez obciążenia komp się włączy, a gdy w razie go przeciąże to że zabezpieczenia odetną zasilanie... 1. Tak miałeś pecha. 2. Teoretycznie powinno jakieś zabezpieczenie zadziałać i zasilacz nie powinien się w ogóle załączyć. 3. Podczas startu zawsze urządzenia pobiera więcej energii niż podczas normalnej pracy. Tu masz więcej na ten temat: http://www.elektronika-analogowa.yoyo.pl/jednozlaczowy.php zwróć uwagę na charakterystyka elementu przełączającego. Edytowane 23 Września 2010 przez KoVol Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciem Opublikowano 23 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2010 Mogla tez sama plyta nie wytrzymac takiego obciazenia , gdy tyle pradu musialo przejsc prze jej sciezki do 2 kart. Na plycie jest wtyczka 4 pin molex , podlaczales ja wogole ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SzczYpior_n1 Opublikowano 23 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2010 Nie, nie pomyślałem o tym. Ale czy ona taka ważna jak karty mają swoje zasilanie przez 6-pin? Teraz dałes mi do myślenia w sumie ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 24 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2010 obstawiam jednak winę pentagrama. Nie dał rady przy przeciążeniu z uwagi na słabe zabezpieczenia. Swoją drogą, to przy takich próbach - odkrecamy procesor, odłączamy niepotrzebne urządzenia od zasilacza i dopiero wtedy odpalamy.:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciem Opublikowano 24 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2010 I tak ileś tam wat karta pobiera z plyty. A ta wtyczka 4 pin byla specjalnie do tego gdy sie montuje 2 karty by mialy dosc pradu. Jak by zasilacz byl przeciazony to raczej tez powinien pasc. Zreszta te 2 grafy i q8200 nie pobiara 400w mocy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SzczYpior_n1 Opublikowano 24 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2010 (edytowane) Q8300 podkręcony... Jednak ile mógł więcej pobierać, 15W? Poza tym nawet jeśli wszystko nie obierało tych 400W mocy to +12V ma obciążalność "jedynie" 380W, czyli pewnie na styk. Inne płyty jakoś nawet gdy mają 3 bądź 4 gniazda pci-ex nie mają żadnego dodatkowego zasilania. Poza tym chyba podłączenie molexa w płytę by jej nie odciążyło? Zasilacz fryka jak ta lala, więc nie wiem o co kaman :P Edytowane 24 Września 2010 przez DejwiT11 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciem Opublikowano 24 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2010 podkrecony q9650 podkrecony do 4GHz i crossfire z 4850 pobiera 400w wiec nawet sie nie zblizyles do tej granicy. Komp sporo pobiera z 12v ale nie az tyle. Moze te 300w by wziol z 12v. No wiesz zawsze te kilkadziesiat wat plynelo by innymi sciezkami co mogla zawazyc o zyciu plyty. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SzczYpior_n1 Opublikowano 25 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2010 (edytowane) Więc co, z Twojej wypowiedzi wynika że zasilacz by z palcem w nosie uciągnął to co spróbowałem uruchomić. A ja Ci powiem, że Q9650 4ghz + CF HD4850 to gdzieś tyle samo wat, bo 8800GTS 512 bierze sporo więcej prądu od HD4850 i tu się zaciera różnica między Q9650 a Q8300, więc myśle że jednak do była wina zasilacza... Edytowane 25 Września 2010 przez DejwiT11 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 25 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2010 portalowi testerzy zasilaczy zrobią zwarcie (czy też przeciążą) - zasilacz się wyłącza - próbują go ponownie odpalić bez zwarcia - jeśli się uda, uznają, ze "sprawnie działają zabezpieczenia". Dla delikatnej elektroniki krytyczne znaczenie ma jednak czas reakcji i odłączenia zasilacza. A pentagram to jednak budżetowa marka i zaoszczędził. Chciałbym zobaczyć testy zasilaczy podpiętych do oscyloskopu w różnych sytuacjach -> ale to na razie tylko ciche marzenie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SzczYpior_n1 Opublikowano 25 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2010 (edytowane) Czyli kluczowe ma znaczenie reakcja i czas odłączenia? Tylko, że jak właczyłem kompa z tymi dwoma kartami to on się normalnie właczył, wszystko było na chodzie, tzn. wentylatory wszystkie się kręciły dopóki sam nie wyłaczyłem kompa, nic sie nie odłaczyło, a własnie moim zdaniem powinno... :blink: Mam ochotę zrobić takie zwarcie mu i zobaczyć, ale nie stać mnie na testowanie i marnowanie sprzętu ;) Edytowane 25 Września 2010 przez DejwiT11 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 25 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2010 rzeczywiście dziwne... Reasumując - może zasilacz, może wina płyty -> niezależnie od winowajcy dziwnie się to stało. Wracając do kart graficznych, to zdecydowana większość posiadająca dodatkowe złącze zasilania delikatnie obchodzi się z slotem PCIE i pobiera z niego mało prądu. Rząd wielkości 20-25W - dużo poniżej dopuszczalnego 75W. Większość mocy idzie przez pcie 6pin. Być może 8800GTS jest tutaj wyjątkiem, ale nie podejrzewam. Teoretycznie może być jeszcze jeden problem: problem z stykiem (jakaś awaria, uszkodzenie) MASY. Prąd o dużym natężeniu będzie wtedy szukał ucieczki przez ścieżki płyty głównej skutecznie ją paląc. ergo: obejrzyj dokładnie wtyczki pcie od zasilacza i karty. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SzczYpior_n1 Opublikowano 25 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2010 Obejrzeć pod jakim kątem? Czego mam szukać? 8800GTS oddałem bo nie była moja, Radeon nie ma nic niepokojącego na wtyczce... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 25 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2010 Wg xbitlabs.com karty HD4850 oraz 8800GT pobierają z linii 12V poprzez pci-e ok 33W w stresie. Jak sprawa wygląda przy uruchamianiu nie wiem. Zakładając że przy rozruchu mamy podobne obciążenie daje nam to 66W czyli 5,5A. Niby nie jest to duże obciążenie. Jeśli jednak producent zamontował dodatkowe złącze molex to właśnie z tego złącza mogą prowadzić do pci-e ścieżki zdolne podać tam większy prąd. Powyższe można uznać za filozofowanie. Wniosek jest jednak praktyczny - jak są jakieś złącza zasilania to mają być podłączone a nie ma co się robić mądrzejszym od producentów płyt. Pytanie, próbowałeś odpalić po tym wszystkim kompa podłączając już molexa do mobo? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość sopi123 Opublikowano 25 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2010 po całej wypowiedzi tutaj wniosek wychodzi na to ze płyta poprostu zdechła a bardziej to pci-e Jesli komp sie uruchamia bez karty graficznej a z grafiką nie to wiadomo ze cos tam mogło paść. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 25 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2010 Padło coś na pewno. Mogło jednak paść tak, że po podłączeniu molexa będzie działać, mimo że wcześniej działało bez niego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SzczYpior_n1 Opublikowano 25 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2010 po całej wypowiedzi tutaj wniosek wychodzi na to ze płyta poprostu zdechła a bardziej to pci-e Jesli komp sie uruchamia bez karty graficznej a z grafiką nie to wiadomo ze cos tam mogło paść. A gdzie to napisałem? Napisałem, że płyta nie wykrywa Ramu, po prostu tak jakby sekcja zasilania pamięci poszła. Molexa nie podłączałem po operacji. Diody zatrzymują się na momencie gdy płyta ma wykryć Ram, a tego nie robi... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 25 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2010 TO proponuję Ci sprawdzić z podłączonym molexem. To, że zatrzymuje się w momencie w którym powinna wykrywać ram nie oznacza jeszcze w 100% problemu z ramem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SzczYpior_n1 Opublikowano 25 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2010 Wiesz co, już nic nie sprawdzę, bo sprzedałem ram (był sprawny bo wsadziłem do innego kompa) i procka tez juz sprzedałem, jednak mam go jeszcze. Więc jest problem. W sumie wątpie żeby to pomogło, szczególnie że płyta sapie do ramu a nie do grafiki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 26 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2010 (edytowane) @DejwiT11 - to były takie moje luźne przemyślenia. W sytuacji w której w wtyczce pcie byłoby zasilanie +12 a nie byłoby masy duże prądy popłyną przez płytę główną -> możliwość uszkodzenia. ale skoro wtyczki wyglądają OK - to raczej nie tutaj leży problem. edit: odesłałbym płytę do serwisu. Jeśli jest na gwarancji - to do serwisu gwarancyjnego, jeśli nie, to np. na allegro ogłaszają się firmy naprawiające płyty główne.-> opisz dobrze problem, diagnostyka nie powinna być droga, może uda się tanio naprawić. Edytowane 26 Września 2010 przez Gość Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SzczYpior_n1 Opublikowano 26 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2010 (edytowane) No w takiej sytuacji to chyba i obydwie grafy by poszły z dymem :) Co prawda mojej jeszcze nie odpalałem ale GTSa oddałem szwagrowi i wszystko z nim ok ;) Edit: Gwary nie ma. Myślisz, że się opłaca? Licząc przesyłki kurierem, wszystkie bym ja opłacał, diagnoza, naprawa, w 100zł bym się nie zmieścił a taką MSI bym kupił za ok. 150zł gdybym chciał zostać na 775 a może i coś na P45 by sie opłacało kupić do 45nm Quada. PS. Może jest ktoś, kto mieszka niedaleko Wrocławia i sobie osobiście do serwisu zaniesie, albo sam ma jakiś serwis, to moge sprzedać tanio. Może być też taki hak, że płyta z ręki gwaranta może i ma jeszcze ważną gwarancję. Miały one chyba 3 lata gwarę, sklep który mi sprzedawał dał na nią 3 miechy tylko. Raz mi się zepsuła to sklep mi wysłał na rzekomo płatną naprawę, sam niby nie pobierając opłaty. Zapłaciłem 30zł niby za naprawę. Ale może było i tak, że płyta miała gwarę, serwis naprawił za darmo, a to sklep wziął kasę do kieszeni :) No ale powiedzieli z tego sklepu, że jakby się coś działo z płytą to już się nie podejmą wysyłania do serwisu. Mi się niechce w to bawić, a nawet pamiętam jak mi napisali, że od end-usera nie przyjmują do naprawy. Edytowane 26 Września 2010 przez DejwiT11 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 26 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2010 **** PROFESJONALNA NAPRAWA PŁYT GŁÓWNYCH **** (1240973947) - Aukcje internetowe Allegro transport w dwie strony, to ~25pln, - dlatego zasugerowałem takie rozwiązanie. Jak się nie uda, to niewiele stracisz, jak się uda - to możesz puścić sprawną na allegro. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SzczYpior_n1 Opublikowano 27 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2010 Czyli łącznie bym wydał ~75zł za naprawę. Dużo. Narazie nie mam kasy żeby się bawić w odrestaurowanie starej płyty. Buduję AM3 i jeszcze muszę dysk DHL-em wysłać na gwarę, też troche zejdzie na przesyłki. Ale dzięki za linka ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...