Skocz do zawartości
sDc SPooKY

GeForce GTX 460

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Mam pytanko, z racji ze padł mi dzisiaj mój GF8800GTX przymierzam się do zakupu GeForce GTX 460. Tyle ze mam niezły mętlik w głowie, zastanawiam się czy warto inwestować w Asusa lub Gigabyte z 1GB czy wystarczy taki PALIT 768MB. Dwa to czy na pewno GTX460 to dobry wybór czy może jakiś inny GF? bo tylko Nvidia mnie interesuje. Po trzecie została mi jeszcze druga karta GF8800GTX i pomyślałem ze mógłbym ja wykorzystać do PhysXa.

reszta conf:

płyta: Asus striker extreme

procek: Intel core 2 extreme QX6700

ram: Corsair DDR2 2x1GB

zasilacz: Enermax 1000W

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro Ci padł to jak masz zamiar go wykorzystać ? Jak GPU sypie artami to karta się nie nadaje do liczenia fizyki. Bo jak GPU będzie sypało błędami przy lieczeniu fizyki to różnie się to może objawiać. Najprawdopodobniej spadkiem wydajności. Co do wersji to GTX 768 MB powinien Ci wystarczyć. Aczkolwiek ja bym brał co innego niż Palit, bo już ktoś się skarżył na awarię tutaj i to dość poważna. Karta w okolicach sekcji zasilania się przypaliła. Także do tego proca myślę, że karta w sam raz. BTW po kiego Ci zasilacz 1000 W ? Lepiej było do pamięci dołożyć. Bo mimo wszystko troszkę mało.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

- jeśli Twój monitor ma max 1680x1050 to możesz brać 768MB

- jeśli FullHD to tylko GTX460 1GB lub wyżej 5850

- jeśli masz fundusze na tego GTX'a to jest on najlepszym wyborem i nie ma narazie konkurencji od ATI (5770 za nisko, 5850 wyżej)

- jeśli możesz to poczekaj do premiery HD6 i wtedy zieloni będą musieli zejść z cenami bo już tylko tym będą mogli walczyć

- jeśli masz karte do PhysX'a to nie widze powodu by nie kupić ATI ale to czysta dywagacja

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro nie chce ATI to po co go zmuszać ?

Obecnie GTX 460 się bardziej opłaca i tyle. Ceny serii 5850 nawet po premierze 6xxx tak szybko w dół nie pójdą, a do tego proca nie ma sensu dokładać do 5850. Andrew nie wiedziałem, że miał SLI. W sumie to tłumaczy po co mu 1000 watowy zasilacz. Godzina dosyć późna już ;) Do FullHD rzeczywiście wersja 768 może być słaba. Napisz do ilu Ci się udało podkręcić swój procesor no i jaki monitor oczywiście i w jakiej rozdzielczości grasz.

Edytowane przez Devil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bo jak kupowałem tego kompa to była max conf. ;) 2GB to było jeszcze za dużo hehe, w tedy pierwszy i ostatni raz kupowałem wszystko z najwyższej pułki :/ wydałem masę kasy, niezły samochód mógłbym sobie kupić - efekt - rozczarowanie. Teraz nie chce powtórzyć tego błędu.

mam fullHD wiec 1GB. Może jakieś konkretne propozycje? komp będzie zmieniany, nie naraz ale z czasem wiec na conf. nie zwracajcie do końca uwagi. i proszę się nie kłócić wszystkie sugestie mile widziane :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie będę wdawał się teraz w dyskusję o tym, bo to rozmowa na inny temat. Wracając do tematu to jak chcesz zaoszczędzić i chcesz Geforce'a to na upartego może być ten GTX 460 768MB od Palita/Gainwarda. Cena bardzo atrakcyjna. Jednak wciąż nie napisałeś co za monitor masz i przy jakiej rozdzielczości gracz. I procesor podkręcany ? Tak 3.5 ghz do GTX 460 1GB, by się przydało.

EDIT w takim razie polecam wersje 1024MB od Gigabyte. Po pierwsze cena dość atrakcyjna ,bo można wyrwać go już za 800 zł. Po drugie jest dość cichy przy lekkim OC (na poziomie 800 mhz GPU). Przy def taktowaniu wystarczy ustawić chłodzenie na 60% i karta jest bardzo cichutka. Szukaj na Allegro i Ceneo jakiś okazji, a może trafisz jeszcze taniej. Co do zmiany konfiga to zależy kiedy masz to zamiar zrobić Jak za rok to też nie wiem czy jest sens pchać się w coś mocnego jak GTX 470 czy ew. 5850 ( gdybyś zmienił zdanie).

W Agito masz nawet za ~770 zł, ale coś ich strona na razie się nie ładuje. Tu masz inną propozycję za 765 zł

http://www.neo24.pl/karta-graficzna-gigabyte-gf-gtx-460-1024mb-%28gv-n460oc-1gi%29.html?aff_id=101372

Brałem parę rzeczy w tym sklepie i w sumie nie mam zastrzeżeń, ale byly to tańsze bzdety. Agito bym bardziej ufał. Zwłaszcza jeśli chodzi o gwarancję.

Edytowane przez Devil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

procka jeszcze nie podkręcałem :( zbyt wysoka temp. w klocku była, te GFsy to fabryka ciepła były, a po tym małym rozczarowaniu to nie bardzo widziało mi się dokładać do konkretnego chłodzenia :/. Szczerze to poszedłem i kupiłem X360kę. Ale załapałem ponownie bakcyla, (sprawa Mafii2) wstyd przyznać ale cały życie na kompie siedziałem a tu taka przerwa i przeskok na konsole :( wiec pomóżcie mi wrócić do świata blaszaków hehehe

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Troszkę edytowałem poprzedniego posta, bo dopisałeś w jakiejś rozdzielczości grasz. Także moja propozycja to Gigabyte 460 1GB ze sklepu Agito. Cena 770 PLN i 3 lata gwarancji. Tylko jak wpsomniałem ich strona się obecnie nie ładuje. Ogólnie o sklepie raczej panują dobre opinie na tym forum. Ja tam nie kupowałem, więc nie mogę osobiście potwierdzić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No więc GTX 460 lub czekaj do seri 6000 od AMD. Bo NV raczej nic nowego nie wypuści przez najbliższe kilka miesięcy. Ciaglę wspominam o tym GTX 460 nie dlatego, że go posiadam, ale dlatego, że to w zasadzie jedyna karta od NV, która idealnie wpasowała się w rynek MID-end. Ma najlepszy stosunek cena/wydajność. Dlatego wolałem wziąć go zamiast 5850, który był wtedy o jakieś 250 zł droższy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki na pewno sprawdzę. Jeszcze jedno, bo teraz to nawet 4 karty do jednego kompa można wsadzić. Pytanie czy warto? bo np. jak składałem tego gruchota to poszedłem w SLI i dokupiłem druga kartę za następne (wtedy) 3tys zl co dało mi magiczny wynik o 2tys punktów większy w 3dmarku, myślałem ze mnie krew zaleje :/ Ale zanim padła mi jedna z nich to po wypuszczeniu latki do SLI przez Nvidie w LostPlanet2 skok był z 40fps do 70fps wiec prawie o 75% co mnie zaskoczyło (oczywiście DX9) wiec pomyślałem ze może jednak coś się zmieniło od tamtej pory i warto kupić dwie...

"cena/wydajność" dlatego własnie mój wybór padła na GF460 :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zależy jaka gra. Te co wspierają SLI to kupno dwóch kart graficznych ma jakiś sens. Wtedy przyrost może wynieść nawet te 75%. W tych grach co nie wspierają SLI przyrost będzie znikomy bądź żaden. Aczkolwiek coraz więcej gier wykorzystuje system multicore. Zarówno jeśli chodzi o procesory i karty graficzne. Także chyba warto, ale..

Do SLI z dwoma kartami GTX 460 mimo wszystko potrzebny jest jakiś dobry 4 rdzeniowy procesor. Np. Phenom II X4 960 BE. I do tego jakaś ciekawa płyta pod SLI. Poczytaj troszkę na forum i przejrzyj gotowe zestawy na Październik. Może akurat coś złożysz w dobrej cenie.I nawet za te parę miesięcy, po dokupieniu drugiej karty w jeszcze niższej cenie, z gotowym zestawem na tym Phenomie II X4 960 BE. Starczy Ci to na dłużej i wyjdzie taniej niż poprzednim razem. Niestety jeśli chodzi o rynek PC to już tak jest. Że po 2 latach karty warte 2000 są tańsze nawet o 70%. Jednak patrząc na rynek gier PC ja bym się tym specjalnie nie przejmował. Chodzi o to, że dużo do powiedzenia ma rynek konsol. Większość gier multiplatformowych wydawanych na PC działa dobrze na średniej klasy komputerze. Są oczywiście wyjątki jak Metro 2033, gdzie wersja PC znacznie różni się od wersji konsolowej. I aby go odpalić w max detalach na DX11 trzeba mieć naprawdę mocną maszynę. I tu SLI raczej jest wskazane ;) W większości przypadków jednak nie jest tak źle. Dlatego dziwią mnie nieco ludzie co pakują parę tysięcy w kompa z myślą o grach, którego tak naprawdę nie wykorzystają do czasu wypuszczenia nowych konsol czyli za 3-4 lata co najmniej. No chyba, że na rynku PC coś się znów ruszy i zaczną wychodzić gry które wyznaczą nowe standardy. Tak jak to bylo z Crysis czy Metro 2033.

Edytowane przez Devil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi