Skocz do zawartości
D3m0

Nowy komp - prośba o ocenę

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Zdecydowałem się na mały upgrade kompa. mam teraz c2d 6600.

Mam zasilacz Corsair hx520W i dysk samsunga 300gb + buda thermaltake soprano. Mam pytanie czy zasilacz starczy i czy będzie miał wszystkie potrzebne wtyczki.

Jestem otwarty na sugestie, ale jestem zdecydowany na intela. Reszta do dyskusji.

Intel i3-540 - 425zł

MSI P55-GD65 MOA - 430zł

G.Skill 4Gb (2x2Gb) 1600MHz CL7 ECO - 379zł

MSI GeForce GTX 460 Cyclone OC 768MB - 659zł

OCZ Vertex SSD 60GB - 599zł

Razem 2492zł

Do tego monitor HP Zr24W

Nie jestem pewien pamięci, czy to dobry wybór jeśli chce podkręcić procka do około 4GHz. Myśłałem o Goodramach by wspierać polską firmę ;] ale czy proponują coś równie dobrego w podobnej lub troszkę wyższej cenie? Czy może coś zupełnie innego ?

Tak samo SSD, poczytałem troche testów i wychodzi że w tej cenie ten vertex wymiata(test z chipa niestety ;c) Nie widziałem za bardzo świeżego porównania małych tanich ssdków. Jakieś rady ?

Potrzebujesz też jakiegoś dobrego w miare cichego chłodzenia na procesor, ale bez szaleństw czyli około 100zł.

Chce wszystko zamówić w ESC.PL chociaż blisko mam grala ? Nadal ESC ma najniższe ceny ?

Zapomniałem dodać że komp do wszystkiego tak na prawdę, do grania, do filmów, do netu, do matlaba i autocada ale raczej bez skomplikowanych rzeczy.

Edytowane przez D3m0

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wolałbym już tylko proca zmienić, a nie płytę. To DFI jakoś po recenzjach mi nie leży. A tylko 100zł różnicy. To i5-760 rozważe jak przelicze budżet po wypłacie ;]

A co do ramów to goodramy jakie ? ile mhz i jakie CL ? 1333MHz starczą czy 1600 ? Ogólnie jeszcze mało czytałem o OC przez BCLK, bo zatrzymałem się na kręceniu c2d ;]. I nie wiem za bardzo jaki wpływ na kręcenie i ogólną wydajność po podkręceniu mają wpływ pamięci i czy nadal są konkretnie połączone częstotliwością z prockiem czy zupełnie oddzielnie ?

Jakieś sugestie co do chłodzenia ?

Myślałem o zalman cnps 10x Performa(135zł) albo SilentiumPc Fortis(120zł).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi