Skocz do zawartości
borozu

Jedno pytanie co do WiFi

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, obecnie odbieram sygnał za pomocą anteny YAGI podłączonej pod stacjonarkę ( wewnętrzna karta sieciowa PCI ). Kupiłem telefon z WiFi na którym chciałbym móc korzystać z internetu i tu pytania:

1. Czy wystarczy router z wykręcaną antenką i funkcją AP Client?

2. Czy najtańszy TP-Link WA500G się nada?

3. Czy podłączenie do kompa będzie się wtedy odbywało przez jedyne wejście w routerze pod RJ45?

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak na chłopski rozum ;)

Jak w miejsce tej małej anteny wkręcisz kabel od YAGI, a jedyne złącze w tym AP'ku podepniesz pod komputer, to jak chcesz odbierać internet przez telefon... ?

Natomiast, jeśli do tego TP-Linka którego podałeś (ustawiasz go jako AP Client), podepniesz dodatkowo najtańszy router - np: TL-WR340G, to wtedy możesz podpiąć i kabel do komputera i telefon po wifi...

Edytowane przez Wreq

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To co pisze Werq + dodatkowo:

- sprawdź czy TP-Link WA500G posiada opcję odbierania sygnału otrzymanego drogą radiową czy tylko nadawania (chodzi o opcję routowania sygnału otrzymanego drogą radiową).

- jeżeli sieć jest blokowana za pomocą MACa to musisz pisać do admina i podać mu numer nowego urządzenia, do którego chcesz podpiąć antenę YAGI.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak na chłopski rozum ;)

Jak w miejsce tej małej anteny wkręcisz kabel od YAGI, a jedyne złącze w tym AP'ku podepniesz pod komputer, to jak chcesz odbierać internet przez telefon... ?

No tak :) pokiełbasiło mi się od tych klientów ;)

Natomiast, jeśli do tego TP-Linka którego podałeś (ustawiasz go jako AP Client), podepniesz dodatkowo najtańszy router - np: TL-WR340G, to wtedy możesz podpiąć i kabel do komputera i telefon po wifi...

Aha, i wtedy kablem puścić odebranego neta z jedynego złącza WA500G do wejścia neta najtańszego routera z WiFi? Kurcze, nie spodziewałem się potrzeby dwóch routerów.

A czy nie ma możliwości zmostkowania sieciowek ( lub czegoś podobnego )? Mam przecież z YAGI neta do wew. sieciowki WLAN ale mam też i zintegrowaną zwykłą na RJ45 - czy może ona nadawać neta do routera WiFi? Wtedy potrzebne by było tylko jedno urządzenie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi