Skocz do zawartości
Ralfo

Dzielenie łącza

Rekomendowane odpowiedzi

A więc tak, dostawca udostępnia mi trzy zewnętrzne ip przydzielane z zewnętrznego serwera dhcp, chciałbym aby dwa z tych ip poszły na dwa komputery, trzecie IP jak rozumiem zabiera router i chciałbym żeby te IP dzielił mi miedzy kolejnego PC (kabel) a ps3/telefon po wifi (dynamicznie, nigdy zresztą jednocześnie te urządzenia raczej działać nie będą), czy wystarczy mi zwykły router z obsługą wifi czy muszę kupić coś specjalnego, ogólnie nie wiem czy router przypadkiem nie podzieli mi jednego ip na wszystkie PC (wtedy bym musiał mieć jeszcze switcha?).

Dochodzi jeszcze sprawa stabilności, ten trzeci komputer nie może tracić połączenia w ogóle (ew. drugi komputer przez router zamiast trzeciego) dlatego myślałem żeby 2 kompy przez switch a do tego router.

Sam fakt że będę to musiał skonfigurować również mnie nie zachwyca ale liczę że nie będzie to trudne :).

Może głupie pytania ale naprawdę czarna magia to dla mnie.

I czy są routery w których np wi-fi można wyłączyć przyciskiem kiedy się go nie używa (bo w moim przypadku wifi będzie raczej nie często używane)

Edytowane przez Ralfo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sluchaj router przypisuje dynamicznie IP

Z jednego IP jakie do niego wchodzi robi sobie podsiec, gdzie nadana zostanie kolejna seria IP dla urzadzen do niego podlaczonych

Konieczne Ci jest posiadanie innego IP dla roznych urzadzen??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do zwykłego switcha podpinasz dwa komputery którym przypisujesz stały zewnętrzny adres, oraz podpinasz do tegoż switcha zwykły router (do niego podepniesz ps3/telefon i co tam chcesz) - i na jego porcie WAN również ustawiasz stałego IP'ka... Innej opcji nie ma - sam router tego nie zrobi...

Edytowane przez Wreq

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I czy są routery w których np wi-fi można wyłączyć przyciskiem kiedy się go nie używa (bo w moim przypadku wifi będzie raczej nie często używane)

Taką opcję oferuje Linksys WRT54GL-EU z Tomato. Inne routery po wgraniu Tomato pewnie też to mają, pod warunkiem, że posiadają jakiś przycisk inny niż reset.

Możliwe, że są jeszcze jakieś urządzenia, które również obsługują alternatywne softy i w ich wypadku jest możliwe wyłączenie wifi przyciskiem, mogą być nawet jakieś, które umożliwiają to z defowym softem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do zwykłego switcha podpinasz dwa komputery którym przypisujesz stały zewnętrzny adres, oraz podpinasz do tegoż switcha zwykły router (do niego podepniesz ps3/telefon i co tam chcesz) - i na jego porcie WAN również ustawiasz stałego IP'ka... Innej opcji nie ma - sam router tego nie zrobi...

Czyli switch w routerze tego nie załatwi? A więc jest tak jak myślałem jednak, pierw musi być switch a potem dopiero router na ten trzeci adres.

Taką opcję oferuje Linksys WRT54GL-EU z Tomato. Inne routery po wgraniu Tomato pewnie też to mają, pod warunkiem, że posiadają jakiś przycisk inny niż reset.

Możliwe, że są jeszcze jakieś urządzenia, które również obsługują alternatywne softy i w ich wypadku jest możliwe wyłączenie wifi przyciskiem, mogą być nawet jakieś, które umożliwiają to z defowym softem.

Mhm, pytanie tylko czy laik taki jak ja poradzi sobie z Tomato :)

No i teraz tak mnie naszło, faktycznie all będzie jak chce ale jak będzie w takim razie z siecią w takim połączeniu między tymi 3 pc?

Edytowane przez Ralfo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Możesz generalnie podpiąć neta nie przez WAN w routerze, tylko przez jedno z wyjść LAN (wtedy to będzie działać jak zwykły switch + wifi)_ na kompach ustawiasz stały IP, ale to samo musisz również zrobić na telefonie (o ile ma taką opcję) i na konsoli i nie możesz używać ich jednocześnie (telefonu i konsoli - bo zostanie Ci tylko jedno IP)...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie jest tak że jak chce przydzielić ip do nowego urządzenia to muszę resetować modem więc odpada, musi być jedno ip na routerze. Ogólnie pomysł z switch + router mi pasuje szczególnie że podałeś dosyć tani router, tyle tylko że jak rozumiem w takim ustawieniu brak sieci będzie.

Edytowane przez Ralfo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mhm, pytanie tylko czy laik taki jak ja poradzi sobie z Tomato :)

Bezproblemowo. Sam nie uważam się za eksperta ds. sieci komputerowych, a nie sprawiło mi to żadnego problemu ;). Edytowane przez AragornPL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi