michuuu92 Opublikowano 16 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2010 Witam, mam problem z podłączeniem przedniego panelu USB do płyty głównej. Może i nie byłoby problemu gdyby nie to ze raz źle podłączyłem i spaliłem pendrive'a. Teraz wole się upewnić. schemat MOBO: Kabel ma 4 piny: oznaczone VCC,DATA+,DATA- w jednej wiązce i osobno pin oznaczony 1/0 a wiec rozumiem że: VCC to Napięcie 5V DATA- to USB DX-/DY- DATA+ to USB DX+/DY+ 1/0 to GND? Co oznacza GND i NC? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Trawienny Opublikowano 16 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2010 (edytowane) GND - GrouND (masa, zero) NC - Not Connected (pin niepodlaczony, potrzebny raczej jako referencja) Edytowane 16 Października 2010 przez Trawienny Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michuuu92 Opublikowano 16 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2010 (edytowane) wtyczka 1/0 odpowiada za uziemienie, kolor kabla ją zdradził ;) A wiec tak jak myślałem od początku. Problem rozwiązany, wszystko działa. Edytowane 16 Października 2010 przez michuuu92 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kfgz Opublikowano 16 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2010 BTW, to nie jest wtyczka 1/0 tylko "-". Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...