Dziobak Opublikowano 20 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2010 (edytowane) Witajcie, mój sprzęt już trochę się zestarzał po prawie 3 latach od większego upgrade'u i pora wymienić najważniejsze bebechy. Do wymiany są: procesor, płyta główna, RAM, karta graficzna... i prawdopodobnie zasilacz, bo wątpię, żeby mój 400W Chieftec pociągnął zestaw jaki mam zamiar złożyć. Budżet w jakim chciałbym się zamknąć to 2500zł. Części, które mam aktualnie (oprócz grafiki) chciałbym sprzedać i kwotę, którą uzyskam można doliczyć do puli. Zastosowania sprzętu to głównie gry... + programowanie pod Visual Studio 2010. Aktualnie zależałoby mi na dobrym procesorze, gdyż grafikę jakoś później łatwiej zmienić, a z prockiem zazwyczaj wymienia się resztę części i przychodzi to trudniej. Spoglądając w polecane zestawy skleciłem coś takiego: Procesor - Intel Core i7-870 /2.93GHz, 8MB, LGA1156, BOX/ - 1059 zł Chłodzenie - Zalman CNPS10X Flex + SilentiumPC Zephyr 120 - 155 zł Płyta główna - DFI LanParty DK /intel P55/ - 330 zł RAM - GoodRam 4GB (2x2GB) 1333MHz CL9 - 260 zł Grafika - Gigabyte GeForce GTX 460 OC 1GB DDR5 /256bit/ 2xDVI/mHDMI - 779 zł Razem: 2583 zł Zestaw będzie kręcony, aczkolwiek nie jakoś hardcore'owo. Grafikę wybrałem Gigabyte'a, gdyż dają 3 lata gwarancji, a ja mam jakiegoś pecha do kart padających w trzecim roku... Doliczając kasę za sprzedane części powinno wystarczyć na jakiś zasilacz do tego zestawu (jaki?). Teraz pytania: - Czy konfiguracja wystarczy do swobodnego grania w Full HD we wszystkie gry, które już wyszły (mocno spratolonych wydajnościowo typu ArmA2 tu nie zaliczam)? - Czy może lepiej wziąć słabszy procesor (Xeona, który występuje w zestawach) i mocniejszą grafikę (jaką najlepiej?)? - Może warto dorzucić do 6GB RAM? Czy też na razie się powstrzymać i w razie potrzeby dokupić dopiero dodatkową kość? Edytowane 20 Października 2010 przez Dziobak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 20 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2010 (edytowane) MSI Cyclone lepiej się kręci i też ma 3 lata gwarancji. Poczekaj na testy nowych Radeonów. Kręcisz więc weź Xeona. Wentylator zmień na coś lepszego. Edytowane 20 Października 2010 przez andrew777 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dziobak Opublikowano 20 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2010 MSI faktycznie wygląda ciekawie... tak więc z GTX460 byłby pewnie on. Jeśli chodzi o nowe Radki to szczerze mówiąc jeszcze o nich nie czytałem, muszę zasięgnąć wiedzy. Xeon ma 2,53 GHz. i7 - 2,93 GHz. Na ile (w średnim przypadku) podkręcę pierwszego, a na ile drugiego (bez zbytniego wysilania sprzętu napięciowo i temperaturowo)? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 20 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2010 Szczerze to nie widzę sensu kupowania tak drogiego procka. Zwłaszcza, że pewnie głównie do gier. Xeon 3440 to odpowiednik i7 860. Ma tą samą ilość cache'u i ma HT. No i jest tańszy. Z OC to jednak pewna loteria i może być tak, że tego i7 870 podkręcisz tylko do 3.8 ghz. Xeony z reguły się dobrze kręcą i masz sporą szansę na te 3.8, a może nawet więcej. Wydajnościowo w grach to raczej nie będzie się zbytnio różnić. Także bierz ten zestaw tylko z Xeonem. No i lepiej wziąć MSI Cyclone gdyż, ma lepszy potencjał O/C niż Gigabyte. Ale z kolei nie ma chłodzonej sekcji zasilania, więc przydał by sie radiatorek jak masz zamiar podkręcać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dziobak Opublikowano 21 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2010 Ok, przekonaliście mnie :) - będzie Xeon i grafika od MSI. Tak więc przedstawia się to tak: Intel Xeon X3440 - 799 zł DFI LanParty DK /intel P55/ - 330 zł GoodRam 4GB (2x2GB) 1333MHz CL9 - 260 zł MSI GeForce GTX 460 Cyclone OC 1GB DDR5 - 799 zł Razem: 2188zł Tu czekam na propozycje: Chłodzenie - ? Zasilacz - ? tak 400-500zł mogę na powyższe wydać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 21 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2010 Może być Flex, ewentualnie Mugen. Zasilacz SEASONIC M12II 520W - porównanie cen w sklepach internetowych Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dziobak Opublikowano 23 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2010 Na rynek wchodzą te nowe Radeony i muszę przyznać, że po przejrzeniu testów jestem bardzo zainteresowany HD6870. Cenowo jak najbardziej by mi pasował, wydajnościowo także. Mam jednak pewne wątpliwości. Nie miałem Radka od czasów R9550XT i szczerze mówiąc od tamtej pory wcale się nimi nie interesowałem. Wtedy przysparzały trochę problemów... a jak jest teraz z nowszymi seriami? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oooszasty Opublikowano 23 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2010 (edytowane) Teraz stery ati są lepsze od nvidii. Stery nv szczególnie pod viste/7 to rzal i bul, a nawet pod XP systematycznie pogarszają. http://www.gral.pl/Gigabyte+HD6850+1024MB+PCI-E_288.html Edytowane 23 Października 2010 przez Oooszasty 1 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dziobak Opublikowano 26 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2010 Dobra, zamówiłem już zestaw z wszystkim oprócz grafy. Troszkę dorzuciłem i będzie to jednak: Intel Core i7-870 Scythe MUGEN 2 REV.B Gigabyte GA-P55-USB3 Good Ram DDR3 4 GB (2x2GB)/1333MHz SeaSonic M12II-520 Pozostaje kwestia grafiki. Mam zamiar przeznaczyć na nią do 1000zł, także mogę wybrać coś mocniejszego od GTX460. W grę wchodziłby HD6870, jednak jego aktualna cena - właśnie koło 1000zł - jest chyba trochę przesadzona. A może sięgnąć po GTX470? czy też odpuścić sobie ten piecyk? Ewentualnie nadal pozostaje kupno MSI Cyclone GTX 460 1GB OC, który ostatnio trochę zszedł z ceny i kosztuje poniżej 700zł. Karta graficzna MSI N460GTX Cyclone 1GD5/OC w Morele.net Może najlepiej zakupić ją teraz, a np. za rok zmienić kartę na coś mocniejszego? Która karta najlepiej będzie pasowała do reszty sprzętu? Zaznaczam, że grał będę w 1920x1080. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 26 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2010 (edytowane) Proca zmieniłbym na X3440. Jest zauważalnie tańszy, podkręcisz go trochę i będziesz miał to samo co i7 870. Kup pastę termoprzewodzącą do Mugena. Edytowane 26 Października 2010 przez andrew777 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 26 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2010 HD 6850 nie da Ci dużo większego kopa niż GTX 460. W zasadzie te karty MNIEJWIECEJ są porywnywalne. W jednych testach wypada lepiej Geforce, a w drugich Radeon. Czy ona wystarczy do 1920x1080. No cóż zależy w co za gry masz zamiar grać. Moim zdaniem na dzień dzisiejszy któraś z tych kart będzie wystarczająca, ale jak koniecznie chcesz brać coś mocniejszego to może pokusisz się o szukanie modowalnego modelu GTX 465 do GTX 470. A jak się nie uda to ew. 5850. Otóż GTX 470 to również wydajna karta i w przystępnej cenie, ale to jednak piecyk i pobiera dużo prądu. GTX 480 i 5870 to już droższa. Ja osobiście bym celował w karte do 700 zł. Z tym procesorem powinno Ci to na jakiś czas starczyć. Potem ew. wymienisz na coś mocniejszego. Mozna tak czekać w nieskończoność i tak prędzej czy później karta straci na wartości. Jak możesz zmienić zamówienie to przede wszystkim wymień procesor na Xeon 3440. Polecałem Ci go zresztą, więc nie wiem czemu sie uparłeś nad znacznie droższym i7 870. Po O/C wydajność będzie podobna. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dr.elich Opublikowano 26 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2010 Jeśli masz jeszcze obecną kartę warto zastanowić się nad przeczekaniem sytuacji tak z 1-2 tyg celem dokładniejszego wybadania tematu nowych Radków.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...