marolech Opublikowano 27 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2010 Witam wszystkich użytkowników, Za kilka dni przedłużam umowę z neostradą, będę miał dostęp do internetu 6mb/s. Dotąd korzystałem z livebox'a, ale szczerze powiedziawszy, miałem go dosyć po pierwszym tygodniu. Przy okazji przedłużenia współpracy z TP, chciałbym wreszcie 'uzbroić' się w porządne urządzenie do rozdzielenia sieci. Budżet jaki mam do wykorzystania to 200zł. Najbardziej zależy mi na porządnym zasięgu(dom jest dosyć dużych rozmiarów) i stabilności. Jest jednak pewna funkcja, która bardzo mi się przydała. Chodzi o równe rozdzielenie pasma dla każdego z komputerów(2mb/s na każdy). Podczas korzystania z livebox'a, gdy jedna osoba ściągała jakiś plik, drugia miała katastrofalną prędkość internetu. Oczywiście jako, że to neostrada, wymagany ADSL. Bardzo proszę o propozycje, gdyż na zakup routera mam czas jeszcze tylko dwa dni. Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KoVol Opublikowano 27 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2010 (edytowane) Dobry zasięg = mocna antena. Czyli router musi oferować możliwość instalacji zewnętrznej anteny. Na ile kompków będzie dzielony net? Eh... trochę matematyki i człowiek się gubi :lol2: Skoro w sieci będą 3 kompki to tak łatwo one 6mb nie zamulą, nawet jak na wszystkich zarzuci się ściąganie. Edytowane 27 Października 2010 przez KoVol Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miło2z Opublikowano 3 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2010 Masz specyficzne wymagania, które nie tak łatwo połączyć-do podziału pasma na konkretne wartości trzeba mieć alternatywny soft...a te routery z kolei nie mają wbudowanego modemu ADSL. Możesz kupić oddzielnie modem z wyjściem sieciowym RJ45 (DM111P chodzą na allegro po 50 zł) i do tego router taki jak pod kablówkę, np. WNR3500L, na którego wgrywasz tomato ew. dd-wrt. Innym rozwiązaniem jest programowy podział za pomocą programu netlimitter-musisz go zainstalować na każdym z komputerów podłączonych pod sieć. Co do zasięgu to nie powinno być problemów, bo nowy sprzęt z n-ką na pokładzie ma lepsze pokrycie niż livebox (różnica jest znaczna, zresztą sam zobaczysz). Jeśli zrezygnujesz ze sztywnego podziału pasma to polecam Netgeara DGN2000 ze zintegrowanym modemem (lub DGN2200 to samo jeszcze z usb). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...