Skocz do zawartości
wlodarwild

Modernizacja komputera0

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć!

Mam w planach zmodernizować swojego blaszaka. I zwracam się do was o pomoc w wyborze komponentów.

Mój obecny sprzęcik:

CPU - AMD Athlon x2 5200+ 2.7Ghz

GPU - Gainward GeForce 9800GT 512MB (ten normalny a nie jakiś green edition) ;D

RAM - GoodRAM 2x1GB 800MHz DDRII

Mobo - Gigabyte GA-MA770-UD3 (rev 1.0 - niestety ale dopiero w rev 2.0 da się odblokować x2@x4 czy x3@x4)

Zasilacz - Rasurbo SilentPower 630W

HDD - Samsung HD322HJ 320GB

Myślę nad zmianą procesora, karty graficznej oraz pamięci. W przyszłości myślę o dwóch dyskach Samsunga 1TB w raid0 ale to trzeba czekać na kolejne wypłaty ;D

Jeśli chodzi o procesor myślałem nad AMD AthlonII x4 640

Pamięci myślę, że wystarczą o te Kingstonki

No i została jeszcze karta :P Tak przeglądając wybrałem zielonych od MSI GTX460

Jeśli macie jakieś swoje propozycje, uwagi to zapraszam do podzielenia się z tym ze mną :) Zależy mi na graniu w FullHD i dlatego mój stary sprzęt się sprawdzał ale tylko w starszych grach.

Z góry dziękuję za wszystkie porady.

Pozdrawiam wlodarwild

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

stare części jak najbardziej pójdą na allegro lub gdzieś w kumpli do sprzedania ;P Zasiłka jeśli do wymiany to myślę iż spokojnie wystarczy ten OCZ

Pieniądze to myślę że dojdzie do 2000zł maksymalnie bo swoich odłożonych mam 1500zł ale pożyczka u rodziców 500zł też może być :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tyle że nie wiem czy przy tej karcie obudowy nie będę musiał zmieniać bo z miejscem u niej krucho ;D ale to jakiegos CM Elite by się kupiło i może by weszła ;P Co do procesora to raczej OEM+Zalman dla pewności poźniejszego OC :)

a i nie wiesz może czy te GTX'y470 od Gigabyte'a są dobre? czy nie lepiej kupić innej firmy? czytałem dużo opinii że ludziom padają szybko gtx460 od GB ale z tymi 470 to nie wiem...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi