wlodarwild Opublikowano 7 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2010 Cześć! Mam w planach zmodernizować swojego blaszaka. I zwracam się do was o pomoc w wyborze komponentów. Mój obecny sprzęcik: CPU - AMD Athlon x2 5200+ 2.7Ghz GPU - Gainward GeForce 9800GT 512MB (ten normalny a nie jakiś green edition) ;D RAM - GoodRAM 2x1GB 800MHz DDRII Mobo - Gigabyte GA-MA770-UD3 (rev 1.0 - niestety ale dopiero w rev 2.0 da się odblokować x2@x4 czy x3@x4) Zasilacz - Rasurbo SilentPower 630W HDD - Samsung HD322HJ 320GB Myślę nad zmianą procesora, karty graficznej oraz pamięci. W przyszłości myślę o dwóch dyskach Samsunga 1TB w raid0 ale to trzeba czekać na kolejne wypłaty ;D Jeśli chodzi o procesor myślałem nad AMD AthlonII x4 640 Pamięci myślę, że wystarczą o te Kingstonki No i została jeszcze karta :P Tak przeglądając wybrałem zielonych od MSI GTX460 Jeśli macie jakieś swoje propozycje, uwagi to zapraszam do podzielenia się z tym ze mną :) Zależy mi na graniu w FullHD i dlatego mój stary sprzęt się sprawdzał ale tylko w starszych grach. Z góry dziękuję za wszystkie porady. Pozdrawiam wlodarwild Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 7 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2010 (edytowane) Zasilacz do wymiany. Ile zł masz na modernizację? Stare części sprzedajesz? Edytowane 7 Listopada 2010 przez andrew777 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wlodarwild Opublikowano 7 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2010 stare części jak najbardziej pójdą na allegro lub gdzieś w kumpli do sprzedania ;P Zasiłka jeśli do wymiany to myślę iż spokojnie wystarczy ten OCZ Pieniądze to myślę że dojdzie do 2000zł maksymalnie bo swoich odłożonych mam 1500zł ale pożyczka u rodziców 500zł też może być :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 7 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2010 (edytowane) Gigabyte GeForce GTX 470 Super OC 1280MB DDR5 /320bit/ 2xDVI/HDMI [GV-N470SO-13I] - 999zł : Esc.pl 955 lub 955 Zalman CNPS10X Performa - 135zł : Esc.pl Seasonic lub Seasonic lub Seasonic. Do tego 1-2GB ram. Podkręć proca i kartę. Edytowane 7 Listopada 2010 przez andrew777 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wlodarwild Opublikowano 7 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2010 tyle że nie wiem czy przy tej karcie obudowy nie będę musiał zmieniać bo z miejscem u niej krucho ;D ale to jakiegos CM Elite by się kupiło i może by weszła ;P Co do procesora to raczej OEM+Zalman dla pewności poźniejszego OC :) a i nie wiesz może czy te GTX'y470 od Gigabyte'a są dobre? czy nie lepiej kupić innej firmy? czytałem dużo opinii że ludziom padają szybko gtx460 od GB ale z tymi 470 to nie wiem... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 7 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2010 Dużego wyboru nie masz. Ten Gigabyte ma dobre chłodzenie, dzięki któremu karta będzie w miarę cicha i nie będzie osiągać tak wysokich temperatur jak karty referencyjne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wlodarwild Opublikowano 7 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2010 Myślę że jednak kupię tego GB :) zaryzykujemy :D do tego PII 955 OEM + Zalman. Co do zasilacza jeszcze się zastanowię ;) Dzięki za porady! Teraz tylko czekać do środy na wypłatę i zamawiam :) Pozdrawiam! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 7 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2010 (edytowane) Tylko żeby nie przyszło Ci do głowy podłączać GTX'a do tego niby zasilacza, który obecnie posiadasz. Edytowane 7 Listopada 2010 przez andrew777 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciem Opublikowano 7 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2010 Za duzego wyboru z zasilaczem to nie masz w tej cenie to seasonic nie ma zadnej konkurencji. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...