Alaknár Opublikowano 9 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2010 Witajcie! Zastanawiam się, czy istnieje jakaś fajna aplikacja, dzięki której można obserwować ruch sieciowy stacji roboczych. Na routerze (Linksys Wireless-G) nic takiego nie widzę (jest tylko ogólna liczba pakietów/bajtów wysłanych i odebranych). Zależy mi na jakimś darmowym rozwiązaniu i niczym nadmiernie złożonym - chodzi o monitoring sieci w niewielkiej firmie, dwadzieścia-kilka maszyn, w której czasami "coś" się dzieje z netem i zaczyna wszystko działać z prędkością żółwia. Z góry dzięki za pomoc! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pietia(lania) Opublikowano 9 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2010 sniffer obserwacja ruchu sieciowego - Szukaj w Google Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alaknár Opublikowano 9 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2010 Wow, dzięki że dałeś bezpośredni link do Google, a nie "let me google it for you", tudzież "just f****** google it". Doceniam wspaniałomyślność, jednak nie do końca o to mi chodzi. Wiem, że po krótkim poszukiwaniu znajdę półtora miliona aplikacji (w szerokim rozumieniu) szpiegujących. Właśnie dlatego założyłem ten wątek - chciałbym poznać nazwy kilku takich, z którymi ktoś miał do czynienia, wie jak je zaimplementować, wie że są sensowne, etc., etc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pietia(lania) Opublikowano 10 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2010 wireshark - Szukaj w Google baardzo dobry , relatywnei prosty ;-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alaknár Opublikowano 10 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2010 (edytowane) Znam, mam i używam, jednak nigdzie w nim nie widzę opcji obserwowania ruchu przechodzącego przez router. Ma możliwość obserwowania zdalnego interface'u, jednak wiąże się ona z koniecznością instalacji dodatkowej aplikacji w lokalizacji docelowej. A to nie jest możliwe, bo nie ma serwera jako takiego, jest tylko ten router (WRV-200). Podsumowując - potrzebna mi aplikacja instalowana lokalnie, która będzie podglądać router. Da się tak w ogóle? Edytowane 10 Listopada 2010 przez Alaknár Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpachla2 Opublikowano 10 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2010 Nie da się. Musisz zmienić router. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Trawienny Opublikowano 10 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2010 A czy Tomato z jakims dodatkiem nie oferuje takiej funkcjonalnosci? ewentualnie jakis inny customowy soft? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alaknár Opublikowano 10 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2010 Tomato zdaje się, że to ma (albo coś bardzo podobnego), ale póki co zmiana softu nie wchodzi w grę. Zmiana routera też. Dzięki wszystkim za odpowiedzi! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gh0st7 Opublikowano 6 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2012 Mnie rowniez interesuje jakas aplikacja, ktora pozwala monitorowac, ile w danej chwili (z jaka predkoscia) kazde z urzadzen w sieci odbiera/wysyla na/z zewnatrz sieci (Internet). Chcialbym szybko moc namierzyc, ktory host zamula polaczenie internetowe. Da sie to monitorowac tylko z poziomu routera? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aquarium Opublikowano 11 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2012 Kiedyś używałem switchsniffera, ale nie jest już chyba rozwijany - program po prostu podszywał się pod ruter, zliczał pakiety i przesyłał je dalej :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qhash Opublikowano 11 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2012 Kiedyś używałem switchsniffera, ale nie jest już chyba rozwijany - program po prostu podszywał się pod ruter, zliczał pakiety i przesyłał je dalej :P dokładnie tak zrób - tzw. arp spoofing, wszystko będzie przechodzić przez Twój interfejs Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...