supraz Opublikowano 25 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2010 Witam, jako, że przez przypadek zobaczyłem badsectory na swoim starym, wysłużonym (38600 godzin :)) dysku postanowiłem zmodernizować trochę te elementy komputera. Jako, że dowiedziałem się, że moja płyta, Asus P5B, nie obsługuje poprawnie RAIDów (co jest mi zdecydowanie na rękę, mniej dłubania ;)) zdecydowałem się kupić dysk SSD pod system i tutaj wybór padł na OCZ Vertex 2 E 60GB. Jako, że 60GB raczej nikomu nie wystarczy w dzisiejszych czasach jestem zmuszony dokupić również jakiś dysk na dane dodatkowe - filmy, dokumenty, muzykę, zbędne aplikacje i gry. I tu zaczyna się problem, bo zupełnie nie mam pojęcia co wybrać. Zastanawiałem się nad następującymi opcjami: * SAMSUNG 2TB F4 HD204UI * WD CAVIAR 2.0TB WD20EARS * bądź jakiś F3, z tym, że pojemność 1TB wydaje mi się nierozsądna, skoro dokładając 100zł otrzymam drugie tyle - jeżeli się mylę, proszę o wyprowadzenie z błędu i doradzenie mi lepszej alternatywy, jestem otwarty na propozycje ;) I pytanie już na boku - czy przewody SATA są dołączane wraz z w/w dyskami czy powinny być dostarczone z płytą? Nie chciałbym utkwić z dwoma dyskami i niemożliwością podłączenia ich :) Dziękuje z góry za odpowiedzi, Supraz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Pudeleczko Opublikowano 25 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2010 ja jak kupilem samsunga f3 500gb (niedawno) to był bez kabla samo pudeleczko wielkości dysku i cienka karteczka z instrukcją Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
supraz Opublikowano 26 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2010 Dzieki za odpowiedź w sprawie okablowania, bedę się musiał wybrać do garażu po pudła w takim razie. A mógłby się ktoś wypowiedzieć w sprawie dysków? :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małpożer Opublikowano 26 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2010 (edytowane) Samemu mam F3EG 2TB i powiem ze dysk cichutki, chodzi b. dobrze. Tyle ze teraz dyski z serii F4EG 2TB sa tansze od starszych braci, wiec kierowalbym sie w ich strone. Co do WD to sie nie wypowiem, bo mam jedynie od nich jakis stary dysk w komputerze siostry :razz: Po za tym bierz co jest tansze. ja jak kupilem samsunga f3 500gb (niedawno) to był bez kabla samo pudeleczko wielkości dysku i cienka karteczka z instrukcją Jeszcze nie widzialem aby gdzies dodawali kable do dysku. Kable jak juz sa przy MB/PSU (w zaleznosci o jaki kabel chodzi). Edytowane 26 Listopada 2010 przez Quave Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Borys-Tech Opublikowano 27 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2010 Panowie a czy taki F4 2TB EG wystarczy do takie zastosowań jak gry itd?? Sam posiadam SSD na system ale potrzebuję też spory magazyn. Bo czekam niby na wersję 7200rpm ale nie wiem czy warto być może 5400rpm starczy do takich zastosowań. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...