Radzio1234 Opublikowano 11 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2010 (edytowane) Witajcie. Otóż oryginalny wentylator w Fortronie niestety jest dla mnie zbyt głośny. Mimo iż zasilacz nie jest obciążony i dzięki temu wentylator chodzi na połowie obrotów, to i tak wybija się głośnością ponad inne wentylatory. Jest to Yate Loon D12SH-12 R (88 CFM, 0.3A). Chciałbym go wymienić na coś wysokiej jakości, ponieważ Scythe Gentle Typhoon 800RPM zamontowany na przodzie obudowy jest bardzo cichy, i Noiseblocker XL1 1000RPM na tyle również. I tutaj proszę o pomoc w wyborze. Najlepiej, aby nowy wentylator wpiąć w miejsce oryginalnego, ponieważ wówczas zasilacz mógłby odpowiednio dostosowywać obroty. Jednak taki wentylator prawdopodobnie musiałby wytrzymywać natężenie ok. 0.3A (jeśli się mylę proszę o poprawienie) :). Moje typy to: Enermax Magma, które są przystosowane przez producenta do pracy w zasilaczu (0.34A) be quiet - Silent Wings (ten się raczej nie nadaje do podpięcia bezpośrednio pod zasilacz ponieważ ma 0.09A, ale ogólnie podobno bardzo dobry) Scythe S-FLEX 1600 rpm (ten ma 0.2A i dobry przewiew) Fander Selekta (który również musiałbym podpiąć oddzielnie) Podajcie swoje propozycje i ewentualnie co innego warto kupić :) Pozdrawiam. Edytowane 11 Grudnia 2010 przez Radzio1234 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 11 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2010 BQ lub Typhoon i podpiąć pod płytę/kontroler. Drugiego masz więc możesz sprawdzić jak to będzie wyglądało. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radzio1234 Opublikowano 11 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2010 (edytowane) Typhoon ma troszkę słaby przewiew... Wkładałem do zasilacza tego 800RPM i zasilacz się przy nim ostro grzał. Ponadto wolałbym jednak podpiąć wentyl pod zasilacz, ponieważ moja płyta nie ma wolnych gniazd PWM, ani nimi nie potrafi sterować. EDIT: Jestem już niemal zdecydowany na Silent Wingsa od bequiet. Jest on dużo cichszy od Enermaxa. Jednak czy można go będzie wpiąć bezpośrednio do zasilacza? Oryginalny wentylator miał 0.3A, a ten zaledwie 0.09A i gdy zasilacz poda prąd o tak dużym natężeniu mógłby go uszkodzić... Chyba, że w tym przypadku nie ma znaczenia natężenie jaki zasilacz podaje, a jest to tylko wartość jaką potrzebuje wentylator. Wolę to podłączyć w ten sposób, ponieważ podpinanie bequieta pod molex jakoś mnie zniechęca do niego... (szczególnie brak regulacji prędkości) Proszę o wyjaśnienie. Edytowane 11 Grudnia 2010 przez Radzio1234 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 12 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2010 Nie masz się co przejmować tym prądem. Wynika z niego tyle, że wentylator zasilony napięciem 12V będzie pobierał taki a nie inny prąd. Zasilacz nie wymusi na wentylatorze 0,09A prądu 0,3A. Musiałby mu podać znacznie wyższe napięcie a to przy sprawnym zasilaczu się nie zdarzy. Problem mógłby być, gdybyś w miejsce wentylatora o prądzie znamionowym 0,09A chciał wpiąć wentylator 0,3A - wtedy mógłby nie wytrzymać układ zasilania / sterowania wentylatorem. W Twoim przypadku nie musisz się tym przejmować. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miron_p Opublikowano 12 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2010 Oryginalny wentylator miał 0.3A, a ten zaledwie 0.09A i gdy zasilacz poda prąd o tak dużym natężeniu mógłby go uszkodzić... W rzeczywistości działa to na odwrót. Zasilacz podaje określone napięcie w zależności od temperatury. Natężenie prądu, przy danym napięciu, zależy od charakterystyki (w uproszczeniu oporu) wentylatora i nie przekroczy wartości maksymalnej określonej dla 12V. Podawanymi na wentylatorach natężeniami możesz właściwie się nie przejmować. Istotna jest dla ciebie prędkość maksymalna przy 12V. Gdy podłączasz wentylator do kontrolera w zasilaczu, powinien mięć zbliżoną prędkość do oryginalnego. Jeśli jest to wentylator wolnoobrotowy, przy danym przez zasilacz napięciu będzie bardzo słabo wiał, temperatura wzrośnie, zasilacz podwyższy napięcie, obroty wzrosną i wszystko ustabilizuje się przy sporo wyższej temperaturze. Dlatego podłączając wentylator wolnoobrotowy najlepiej wyprowadzić zasilanie na zewnątrz. Mam dokładnie ten zasilacz FSP400-60HLN. Wymontowałem z niego grilla, wstawiłem do środka Acutake (1200 RPM) na kołkach silikonowych, a zasilanie wyprowadziłem na zewnątrz. Mam go podłączonego, wraz z pozostałymi dwoma identycznymi wentylatorami z obudowy, pod wspólny kontroler obrotów. Jest to najtańszy wewnętrzny kontroler z allegro podłączony do gniazda na płycie. Wraz dwoma rozgałęźnikami kosztował mniej niż 15zł. Ustawiłem 900 RPM i według mnie jest w miarę cicho a komputer się nie przegrzewa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemn2 Opublikowano 12 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2010 Mam taki sam zasilacz. Wywaliłem z niego orginalny wentylator i wstawiłem Zephyr 120mm z zasilaniem z płyty gł działa na maksymalnych obrotach. I tu mam problem. Nie wiem czy zasilacz może się przegrzewać ale po ok 20 minutach gry mam restart kompa z sygnatury. O ile pamiętam na orginalnym wentylatorze,który wywaliłem tego zjawiska nie było. Czy ten zasilacz ma jakieś zabezpieczenie zwiazane z jego temperaturą? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radzio1234 Opublikowano 12 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2010 Mam dokładnie ten zasilacz FSP400-60HLN. Wymontowałem z niego grilla, wstawiłem do środka Acutake (1200 RPM) na kołkach silikonowych, a zasilanie wyprowadziłem na zewnątrz. Mam go podłączonego, wraz z pozostałymi dwoma identycznymi wentylatorami z obudowy, pod wspólny kontroler obrotów. Jest to najtańszy wewnętrzny kontroler z allegro podłączony do gniazda na płycie. Wraz dwoma rozgałęźnikami kosztował mniej niż 15zł. Ustawiłem 900 RPM i według mnie jest w miarę cicho a komputer się nie przegrzewa. Skoro na twoim Acutake 1200RPM się nie przegrzewa to na bequiet 1500RPM też nie powinien ;) Spróbuję go podłączyć pod złącze oryginalnego wentylatora, a jeśli takie ustawienie będzie mało wydajne, wówczas podepnę go oddzielnie. Dzięki bardzo za podpowiedzi! Mój wybór to be quiet - Silent Wings 120mm :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukis_ Opublikowano 1 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2011 Skoro na twoim Acutake 1200RPM się nie przegrzewa to na bequiet 1500RPM też nie powinien ;) Spróbuję go podłączyć pod złącze oryginalnego wentylatora, a jeśli takie ustawienie będzie mało wydajne, wówczas podepnę go oddzielnie. Dzięki bardzo za podpowiedzi! Mój wybór to be quiet - Silent Wings 120mm :D Moglbys naoisac jak ten wentyl chodzi i jak go podlaczyles? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...