Skocz do zawartości
Radzio1234

Fanswap Fortron

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie.

Otóż oryginalny wentylator w Fortronie niestety jest dla mnie zbyt głośny. Mimo iż zasilacz nie jest obciążony i dzięki temu wentylator chodzi na połowie obrotów, to i tak wybija się głośnością ponad inne wentylatory. Jest to Yate Loon D12SH-12 R (88 CFM, 0.3A).

Chciałbym go wymienić na coś wysokiej jakości, ponieważ Scythe Gentle Typhoon 800RPM zamontowany na przodzie obudowy jest bardzo cichy, i Noiseblocker XL1 1000RPM na tyle również.

I tutaj proszę o pomoc w wyborze. Najlepiej, aby nowy wentylator wpiąć w miejsce oryginalnego, ponieważ wówczas zasilacz mógłby odpowiednio dostosowywać obroty. Jednak taki wentylator prawdopodobnie musiałby wytrzymywać natężenie ok. 0.3A (jeśli się mylę proszę o poprawienie) :).

Moje typy to:

Enermax Magma, które są przystosowane przez producenta do pracy w zasilaczu (0.34A)

be quiet - Silent Wings (ten się raczej nie nadaje do podpięcia bezpośrednio pod zasilacz ponieważ ma 0.09A, ale ogólnie podobno bardzo dobry)

Scythe S-FLEX 1600 rpm (ten ma 0.2A i dobry przewiew)

Fander Selekta (który również musiałbym podpiąć oddzielnie)

Podajcie swoje propozycje i ewentualnie co innego warto kupić :)

Pozdrawiam.

Edytowane przez Radzio1234

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Typhoon ma troszkę słaby przewiew... Wkładałem do zasilacza tego 800RPM i zasilacz się przy nim ostro grzał. Ponadto wolałbym jednak podpiąć wentyl pod zasilacz, ponieważ moja płyta nie ma wolnych gniazd PWM, ani nimi nie potrafi sterować.

EDIT:

Jestem już niemal zdecydowany na Silent Wingsa od bequiet. Jest on dużo cichszy od Enermaxa. Jednak czy można go będzie wpiąć bezpośrednio do zasilacza? Oryginalny wentylator miał 0.3A, a ten zaledwie 0.09A i gdy zasilacz poda prąd o tak dużym natężeniu mógłby go uszkodzić... Chyba, że w tym przypadku nie ma znaczenia natężenie jaki zasilacz podaje, a jest to tylko wartość jaką potrzebuje wentylator. Wolę to podłączyć w ten sposób, ponieważ podpinanie bequieta pod molex jakoś mnie zniechęca do niego... (szczególnie brak regulacji prędkości)

Proszę o wyjaśnienie.

Edytowane przez Radzio1234

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie masz się co przejmować tym prądem. Wynika z niego tyle, że wentylator zasilony napięciem 12V będzie pobierał taki a nie inny prąd. Zasilacz nie wymusi na wentylatorze 0,09A prądu 0,3A. Musiałby mu podać znacznie wyższe napięcie a to przy sprawnym zasilaczu się nie zdarzy. Problem mógłby być, gdybyś w miejsce wentylatora o prądzie znamionowym 0,09A chciał wpiąć wentylator 0,3A - wtedy mógłby nie wytrzymać układ zasilania / sterowania wentylatorem. W Twoim przypadku nie musisz się tym przejmować.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oryginalny wentylator miał 0.3A, a ten zaledwie 0.09A i gdy zasilacz poda prąd o tak dużym natężeniu mógłby go uszkodzić...

W rzeczywistości działa to na odwrót. Zasilacz podaje określone napięcie w zależności od temperatury. Natężenie prądu, przy danym napięciu, zależy od charakterystyki (w uproszczeniu oporu) wentylatora i nie przekroczy wartości maksymalnej określonej dla 12V.

Podawanymi na wentylatorach natężeniami możesz właściwie się nie przejmować. Istotna jest dla ciebie prędkość maksymalna przy 12V. Gdy podłączasz wentylator do kontrolera w zasilaczu, powinien mięć zbliżoną prędkość do oryginalnego.

Jeśli jest to wentylator wolnoobrotowy, przy danym przez zasilacz napięciu będzie bardzo słabo wiał, temperatura wzrośnie, zasilacz podwyższy napięcie, obroty wzrosną i wszystko ustabilizuje się przy sporo wyższej temperaturze.

Dlatego podłączając wentylator wolnoobrotowy najlepiej wyprowadzić zasilanie na zewnątrz.

Mam dokładnie ten zasilacz FSP400-60HLN. Wymontowałem z niego grilla, wstawiłem do środka Acutake (1200 RPM) na kołkach silikonowych, a zasilanie wyprowadziłem na zewnątrz.

Mam go podłączonego, wraz z pozostałymi dwoma identycznymi wentylatorami z obudowy, pod wspólny kontroler obrotów. Jest to najtańszy wewnętrzny kontroler z allegro podłączony do gniazda na płycie. Wraz dwoma rozgałęźnikami kosztował mniej niż 15zł.

Ustawiłem 900 RPM i według mnie jest w miarę cicho a komputer się nie przegrzewa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam taki sam zasilacz.

Wywaliłem z niego orginalny wentylator i wstawiłem Zephyr 120mm z zasilaniem z płyty gł działa na maksymalnych obrotach.

I tu mam problem.

Nie wiem czy zasilacz może się przegrzewać ale po ok 20 minutach gry mam restart kompa z sygnatury.

O ile pamiętam na orginalnym wentylatorze,który wywaliłem tego zjawiska nie było.

Czy ten zasilacz ma jakieś zabezpieczenie zwiazane z jego temperaturą?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam dokładnie ten zasilacz FSP400-60HLN. Wymontowałem z niego grilla, wstawiłem do środka Acutake (1200 RPM) na kołkach silikonowych, a zasilanie wyprowadziłem na zewnątrz.

Mam go podłączonego, wraz z pozostałymi dwoma identycznymi wentylatorami z obudowy, pod wspólny kontroler obrotów. Jest to najtańszy wewnętrzny kontroler z allegro podłączony do gniazda na płycie. Wraz dwoma rozgałęźnikami kosztował mniej niż 15zł.

Ustawiłem 900 RPM i według mnie jest w miarę cicho a komputer się nie przegrzewa.

Skoro na twoim Acutake 1200RPM się nie przegrzewa to na bequiet 1500RPM też nie powinien ;) Spróbuję go podłączyć pod złącze oryginalnego wentylatora, a jeśli takie ustawienie będzie mało wydajne, wówczas podepnę go oddzielnie.

Dzięki bardzo za podpowiedzi! Mój wybór to be quiet - Silent Wings 120mm :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro na twoim Acutake 1200RPM się nie przegrzewa to na bequiet 1500RPM też nie powinien ;) Spróbuję go podłączyć pod złącze oryginalnego wentylatora, a jeśli takie ustawienie będzie mało wydajne, wówczas podepnę go oddzielnie.

Dzięki bardzo za podpowiedzi! Mój wybór to be quiet - Silent Wings 120mm :D

Moglbys naoisac jak ten wentyl chodzi i jak go podlaczyles?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi