Skocz do zawartości
Furtek

Witam, chciałbym dokupić kilka części... pomożecie ?

Rekomendowane odpowiedzi

Nie znam się na tych inczach :/

Więc zakupiłem : Blok GPU

I terzaz chciałbym kupić taki oto zestaw : Linki

Wiem są tam wężyki, łączki itd ale są przejściówki "G1/4" to 1/2" barbs x6" mam rozumieć że są to przejściówki z 5 mm na 10 mm ?

I co musiałbym jeszcze dokupić aby połączyć blok GPU z resztą zestawu. Proszę pomóżcie bo w ogóle nie wiem o co kaman :/

A czu ta woda jest okej ? : link Zależy mi na tym aby była to woda w 100 procentach gotowa do wlania do układu, nie chce glonów itd itp. Czy może znajdę na ebayu taniej taką samą ?

Z góry dziękuję wszystkim za odpowiedzi i pomoce.

Z poważaniem Paweł

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

G1/4" to 1/2" barbs x6 - to są złączki na gwint 1/4" (standardowy) do węża 1/2" czyli ~12/16.

Do tego zestawu raczej nic nie będziesz musiał dokupować, żeby podłączyć blok, ale... W zestawie masz tam chłodnicę 1x120. To tak jakby mało trochę pod cepa i gpu.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmmmm... troche szkoda mi wydawać więcej kasiory na WC :/ A ludzie zachwalają tą chłodnicę.

Jeszcze pomyśle. Polecacie coś ?

Są jakieś sklepy WC w Polsce internetowe które wysłały by mi zestaw do Anglii ?

Oczywiście nie za drogie :) Tutaj sporo tego a ja nie umiem się zdecydować :/ Najtańszego też nie chce kupować bo kto wie co ile to pójdzie...

Nie szukałem jeszcze po polsku ale czy jeżeli blok do CPU wchodzi na AM2 to na AM3 również wejdzie ?

Czytałem po angielsku różne recenzje i jedni mówią że tak inni że nie :/ja już nie wiem i jestem w kropce.

Pytam bo sporo jest bloków na AM2 a mniej na AM3 którego ja posiadam. Model płyty gł. : GIGABYTE GA-MA790X-UD3P

Edit:

Patrze po ebayu i radiatory :

RS 120 - 25 funtów

RS 240 - 40 funtów

RX 120 - 40 funtów

RX 240 - 60 funtów

Czy rzeczywiście jest 2 razy większa wydajność RX od RS ?

Edytowane przez Furtek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...ludzie zachwalają tą chłodnicę...

Może i tak, ale do GTX285 i zakładam, że dość dobrego proca 1x120 to za mało. Myślę, że dowolna gruba 2x120 to minimum.

Sklep może i nie polski, ale dobry i na pewno wysyłający do Anglii (z Niemiec): Aquatuning -Your watercooling and modding distributor

Blok na AM3 wejdzie na AM2 i odwrotnie.

Edit: 2 razy większa na pewno nie. Zależy jeszcze od wentylatorów i samej chłodnicy. Im wyższe obroty (przepływ powietrza) tym większa różnica na korzyść grubszej. Jak wsadzisz cienką 2x120, to też będzie chłodzić, ale bez rewelacji. Chociaż niektóre cienkie są lepsze od grubych... http://forum.pclab.pl/topic/636656-Screamer-World-testy-opisy-recenzje-porady/page__p__8647939&?do=findComment&comment=8647939

Edytowane przez Hejger
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Te dobry ten sklepik :)

Oki :

Wybrałem najtańszy radiator 240 :

link

Dylemat co do pompki/rezerwuaru :

opcja 1

opcja 2

PCU block :

link

Woda:

link Mam nadzieje że nie trzeba już nic do niej dokupować, tego się boję :)

Czego jeszcze potrzebuje ? Rurki i łączniki, nie wiem jak to się nazywa hehe :)

Pomożecie dobrać :) ? najlepiej z tej strony

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ta chłodnica ma wlutowane złączki i nie będziesz miał opcji ich wymiany (i zmiany węża na grubszy/cieńszy). Jak ci to nie przeszkadza to bierz. Najwyżej jak kiedyś dozbierasz kasy, to dokupisz drugą chłodnicę...

Pompkę wziąłbym tą drugą. 12V - zasilana z zasilacza, więc nie masz oddzielnego kabla do podłączania do gniazdka przy odpalaniu kompa i odłączania przy wyłączaniu. Poza tym podnosi większy słup wody.

Wychodzi wydajniej i wygodniej za niewiele więcej. Chociaż ja bym wziął niezatapialną, ale wtedy potrzebowałbyś dokupić rezerwuar - kolejne koszty.

Do 'wody' nic nie trzeba dolewać. Lejesz prosto z butelki. Blok na proca też ok.

Złączki (tak się to nazywa ;)) weź dowolne stąd - ten sam rozmiar co w chłodnicy. Różnica tak na prawdę prawie tylko w wyglądzie. Mogą mieś też niby węższą średnicę wewnętrzną i ograniczać przepływ, ale to znikome różnice, więc bitspowerów nie potrzebujesz ;)

Wąż? Tutaj Nie wiem jaki chcesz kolor itd, ale rozmiar pasujący do złączek. Różnią się między sobą giętkością, czasem przezroczystością, i załamywaniem się. Jedne ci się załamią przy ciasnym łuku, inne nie. Np Masterkleer powinien być dobry i tani. 2-3m powinny starczyć. Zależy jeszcze jaką masz obudowę i jak planujesz w niej wszystko rozmieścić.

Edytowane przez Hejger
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chłodnica : To którą chłodnicę polecasz najbardziej ? do 30 funtów : klik chodzi mi bardziej o wydajność, złączki przylutowane chyba mi nie przeszkadzają ( chyba ) wąż jaki będzie taki będzie.

Pompka : Pompkę wezmę tą droższą, dziękuję.

CPU : Oki ten blok CPU jest spoko :) ale ten może lepszy ? : klik, czy może zostać przy tamtym ? jeden z tych dwóch na pewno.

Woda - oki - przyjąłem.

Wąż : klik myślę że to styknie :)

GPU : Niestety jest tylko jeden pasek "czegoś", to niebieskie, ma 1 mm grubości, na filmikach które oglądałem pisze że powinny być 2, grubszy i cieńszy, więc chyba muszę dokupić :/ gdzie ? który?

Dołączona grafika <- klik na zdjęcie aby powiększyć.

Pasta termoprzewądząca: jest.

Złączki : ile potrzebuję ? 2x pompka, 2x GPU, 2x CPU, 2 x Radiator, pominąłem coś ? chciałbym wszystkie proste, silver nickel: klik chyba to nie ? 1/4 ? chciałbym aby ich efekt był jak u tego forumowicza : klik, czy to te same ? jak nie to podaj link na podobne, nawet srebrne mogą być.

Co jeszcze zapomniałem do skompletowania sprzętu ?

Pozdrawiam i liczę na odpowiedz :)

Edytowane przez Furtek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ogólnie to nie wiem co powiedzieć bo nie miałem do czynienia nigdy z taką pompką a także nie widziałem w przeglądanych ostatnio worklogach żeby ktoś miał coś takiego. Jak planujesz dłuższą przygodę z LC to raczej polecam standardowe rozwiązanie jakim są pompki firmy Swiftech/Laing i żeby ograniczyć koszty zakup rezo-topu do tej pompki. Wszystko może być używane nawet a na jakości nie straci a będzie cieszyło dobrą wydajnością i po odpowietrzeniu cichą pracą nie wspominając już o dosyć kompaktowych rozmiarach takiego zestawu.

Co do złączek to żeby efekt był w miarę fajny to trzeba wziąć złączki najlepiej Feser 10/16 i do nich odpowiedni wąż który nie będzie za luźny.

Edytowane przez DIZEL
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co o tego reza, to DIZEL ma rację, ale jak nie chce ci się bawić w polowanie na używki, to taką pompką w rezie trochę zaoszczędzisz i też powinno być dobrze.

Blok na cpu - Jeden i drugi to jest to samo, tylko że jeden jest poniklowany, więc srebrny... Kwestia gustu.

Wąż zdecydowanie styknie.

To niebieskie coś to chyba thermalpad jest. I faktycznie przydałoby się więcej, bo potrzebujesz chyba na pamięci i na pewno na sekcję zasilania.

Złączki tak jak mówisz. Po 2 sztuki na każdą część w układzie. A jak chcesz takie lanserskie złączki, to musisz wziąć przynajmniej coś takiego. Chodzi głównie o to, żeby nie miały tych kanciastych boków do dokręcania kluczem, a taką ładną okrągłą, radełkowaną nakrętkę, no i żeby się łaadnie świeciły ;) Chyba że weźmiesz tą chłodnicę z wlutowanymi złączkami, wtedy do niej nie potrzebujesz, więc o dwie mniej bierz.

No i co do chłodnicy, to nie wiem. Musiałbyś poszukać jakiś testów, a o te w takim 'low endzie ;)' to raczej ciężko.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OKI :)

Mam niemal wszystko :) pozostały mi do kupna chłodnice :)

Przegrałem już 3 aukcje na ebayu :) o włos...

Może wy macie zbędne ? :) hehe

myślę włożyć używane 240 i 120 :) wolne obroty i może cisza zapanuje w moim kompie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi