Skocz do zawartości
Mumino

Zestawik za max 2300

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich :)

Próbuję od jakiegoś czasu złożyć sobie zestaw głównie do gier za cenę max 2300zł. Do tej pory udało mi się złożyć 2 zestawy:

1) Procesor:

AMD Phenom II X4 955 Black Edit /3.2GHz, 125W, AM3, BOX, rev. C3/

530 zł

Płyta główna:

AsRock M3A770DE /AMD 770, DDR3 1333/

220 zł

Wentylator:

SilentiumPC Spartan HE923

69 zł

Pamięć RAM:

Crucial 4GB (2x2GB) 1333MHz CL9

169 zł

Dysk twardy:

Samsung 500GB 7200rpm 16MB cache SATA-II F3

149 zł

Karta graficzna:

HIS Radeon HD6850 1024MB DDR5 /256bit/ 2xDVI/HDMI/DP

699 zł

Nagrywarka DVD:

Samsung SH-S223C SATA (black)

90 zł

Obudowa:

Aerocool VS-9 (bez zasilacza)

175 zł

Zasilacz:

Fortron FSP500-60GHN 500W 80 Plus

189 zł

Cena za całość 2290zł (ceny z ESC)

2) Procesor:

AMD Phenom II X4 955 Black Edition s.AM3 BOX

Płyta główna:

MSI 770-C45 AMD770+SB710 s.AM3

219,00

Chłodzenie procesora:

Arctic Freezer 7 Pro Rev.2

79,00

Pamięć RAM:

GoodRam 2x2GB DDR3-1333 Dual Chanel CL9

170,00

Karta graficzna:

Sapphire HD6850 1GB 256 PCI-E GDDR5

749,00

Dysk Twardy:

Samsung 500GB 16MB HD502HJ F3 sATA-2

140,00

Obudowa:

Aerocool PGS VS-9

169,00

Zasilacz:

Rasurbo Basic Power BP-XII550 550W

189,00

Napęd lub nagrywarka:

Samsung SH-S223C SATA Black OEM

65,00

Cena za całość 2299zł (ceny z ProLine)

Co myślicie o tych zestawach ? który bardziej opłacalny ? co byście zmienili ewentualnie lub zaproponowali mi inny zestaw. I czy Sapphire jest lepszą kartą od HIS i czy w ogóle opłaca się dopłacać za taką samą kartę ale innego producenta ? czy Ci wszyscy producenci to tylko różnica w wyglądzie karty i nic więcej ? bo ogólnie jest jedna karta Radeon HD6850 a ma różnych producentów HIS, Sapphire, MSI, Vertex3D, ColorPower itd. natomiast w danych każda ma w sumie to samo napisane

Czekam na wasze opinie, sugestie i pomoc

POZDRAWIAM !

Edytowane przez andrew777

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najprościej można podzielić karty na konstrukcje referencyjne i niereferencyjne. Referenty to karty zaprojektowane przez producenta chipu i opatrzone logiem jakiejs marki produkcyjnej. Ale nie jest tak, że się nie różnią bo najczęściej różnice to długość gwarancji i wyposażenie tj kable przejściówki itp. Czasami bywa też tak, że producent sprzedaje karte wykonaną z trochę innych elementów stąd często mówi się że niektóre Pality czy Gainwardy to shit, i jedne karty się pała a te same od innego producenta nie itd Czasami też dodawane są gry lub kupony na gry itp Dalej są konstrukcje niereferencyjne czyli te ze zmienionym chłodzeniem i rzadziej zmienionym PCB etc Np wspomniany HIS wydał model ATI z pamięciami DDR5 choć z założenia działały one na DDR3.

Co do zestawu to wolałbym nr 1 ale poprzeglądaj jeszcze inne sklepy i inne oferty kart :P W esc przejrzałem na szybko karty i widzę najbardziej sensowny jest Giguś. 3 lata gwarancji, niereferencyjne chłodzenie i karta już w standardzie podkręcona a cenowo hmm nie tak wysoko.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie nie trochę się pomyliłem, nie dodałem jakiegoś elementu :D i wyszła mi taka cena, teraz po podliczeniu wyszło mi coś takiego:

MIX elementów z ESC i ProLine:

AsRock M3A770DE /AMD 770, DDR3 1333/

SilentiumPC Spartan HE923

Fortron FSP500-60GHN 500W 80 Plus

Gigabyte Radeon HD6850 OC 1024MB DDR5 /256bit/ 2xDVI/HDMI/DP

AMD Phenom II X4 955 Black Edition s.AM3 BOX

GoodRam 2x2GB DDR3-1333 Dual Chanel CL9

Samsung 500GB 16MB HD502HJ F3 sATA-2

Aerocool PGS VS-9

Samsung SH-S223C SATA Black OEM

2300zł + 38zł wysyłka

Taki sam zestaw ale tylko z elementów z ESC:

2361zł + 20zł wysyłka

Nie wiem czy warto kombinować dla zaoszczędzenia 43zł :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Początkowo to była suma 2tys zł i tak rosła i rosła i w tym momencie doszło do 2300zł i mam nadzieje już coś sklicić mniej więcej za tą kwotę :) ogólnie jak nie ma dużej potrzeby to bym wolał już nie dokładać więcej kasy na np. jakieś lepsze chłodzenie czy coś (chyba że w dniu zakupów coś się zmieni w finansach to wtedy się rozważy taką sposobność :D), a znając życie to będzie zmiana chłodzenia, potem ktoś wpadnie i napisze że kiepska płyta głowna i zapoda droższą, potem ktoś inny że lepiej zainwestować w i7 i tak dalej :D hmm.. najgorzej obawiam się samodzielnego montażu bo się na tym w ogóle nie znam :P i nie chcę czegoś skopać, a kupując w dwóch sklepach jestem zmuszony do samodzielności :) a tak z innej beczki, czy ktoś jest na bieżąco z cenami podzespołów ? bo interesuje mnie czy nie czekać i teraz kupować czy odczekać i po świętach bo niby się mówi o tych świątecznych podwyżkach :D a po świętach, pod koniec roku niby spadają ceny, ale ja to nie wiem jak to jest z podzespołami do kompa bo nie jestem w cennikach na bieżąco tylko gdy czegoś potrzebuje :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Robisz wszystko z instrukcjami i dasz radę... A co do cen... Nie wiadomo jaki będzie kurs dolara/euro, no i trzeba pamiętać o podwyżce VATu... Czyli wszystko pójdzie o jeden procencik do góry... W twoim wypadku różnica wyniesie ok. 25 zł... No ale nie wiadomo jak to będzie z tymi zielonymi...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi