Gość mati.08 Opublikowano 17 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2010 (edytowane) Witam Wszystkich. Chciałbym się spytać jakie wiatraki do pc polecacie. Myślałem na zamontowaniem wiatraka chyba 92 mm z tyłu obudowy . Wydmuchiwał by on ciepłe powietrze od proca oraz grafy. Na moje oko miejsce na wiatrak odpowiada rozmiarowi wiatraka mojego cpu. Mam Intela więc pewnie 92 mm ma. Otóż nie montowałem nigdy wiatraka , mógłby mi ktoś pomóc ?. Podkręcałem cpu na 3072 Mhz z boxowym chłodzeniem oraz bez zmiany napięć . Pierwsze moje pytanie brzmi .Jak podłączyć wiatrak i czy może wystąpić ryzyko że będzie miał za mały dopływ prądu ????. Zmieniłem ustawienia biosu , czyli ustawiłem na manual napięcia . Wiatrak chcę z tyłu pc podłączyć myślę że do mobo. Pomoże mi ktoś z zamocowaniem wiatraka ? Bo nie wiem jak podłączyć :E . Oraz boję siętroszkę napięć. Płyta Główna 4core1600P35-WiFi Karta graficzna Geforce 8800 Gt . Zasilacz ( nie śmiejcie się :P) Mode Com Feel 3 400(watów czy tam woltów :)) . Procesor Intel Core 2 Duo 3072 Mhz .Obudowa SWING MIDI 8300 :). Pomoże mi ktoś ? Przed chwilą miałem freezy xD .Temperatura karty graficznej wynosiła 80 C xD Edytowane 17 Grudnia 2010 przez mati.08 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KoVol Opublikowano 17 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2010 (edytowane) 1. Zanim cokolwiek zaczniesz odłączasz kompka od ZASILANIA (nie przyciskiem) WYPINASZ KABEL ZASILAJĄCY Z ZASILACZA. Jedynie gdzie występują wysokie napięcia to w zasilaczu, gdzie jest ono odizolowane w taki sposób żeby przeciętny Kowalski nie był w stanie ulec porażeniu. Dodatkowo każdy zasilacz komputerowy posiada zabezpieczenia przeciwprzepięciowe. Wszystkie napięcia które wychodzą z zasilacza są bezpieczne i nie przekraczają 12V o nie dużym natężeniu. Ogólnie jest jedna i bardzo ważna zasada NIGDY NIE ROZKRĘCA SIĘ URZĄDZEŃ ZASILANYCH NAPIĘCIE ELEKTRYCZNE, BEZ WCZEŚNIEJSZEGO UPEWNIENIA SIĘ ŻE URZĄDZENIE JEST ODŁĄCZONE OD ŹRÓDŁA ZASILANIA. 2. Bawiłeś się kiedyś klockami??? Jeżeli tak to nie będziesz miał problemu z zamontowaniem wentylatora. Twój zasilacz musi spełniać normę ATX która w zależności od wersji określa dopuszczalne odchylenie napięcia rzędu od 10% do 5% niezależnie od obciążenia. Poza tym wentylator potrzebuje tyle energii że nic, max 4 W jak będzie świecący i jeszcze chodził na najwyższych obrotach (nie świecące rzędu 1W), zauważ że twój zasilacz ma powiedzmy 18A na linii 12V czyli teoretyczna maksymalna moc wynosi 216W... 3. Poradzisz sobie, a jak nie to uznam że sobie jaja z nas robisz... 4. Przeczyść radiator z kurzu :wink: -------- 5. Ale czad według daty edytowałeś posta wcześniej niż został dodany :lol2: Edytowane 17 Grudnia 2010 przez KoVol Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mati.08 Opublikowano 17 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2010 (edytowane) xD XD FAKTYCZNIE XD xD XD FAKTYCZNIE XD. Ps a łopatologicznie ?? xD xD . Wyczytałem że jak mam 3 pin to do płyty podłączyć a jak 2 kabelki to do molexa czyli np wolnego kabla od zasilacza albo kabla od napędu itd TAK? Wezcie mi wytłumaczcie xD no proszę .AH EUREKA XD Mam dodatkowe kable przy opakowaniu od płyty głównej , był tam molex chyba. Ok więc? mam molexa i to wentylatora go podłączam co potem ? Podłączam molexa do zasilacza ?? xD??? PS2 Składałem klocki ale ,,lego'' :). YEA I AM A CHEMPION XD ZNALAZŁĘM ROZGAŁĘZIENIE MOLEXU HURRAA. Ok czyli tera molex podłączyć do molexu od stacji dysków po czym stację do jednego gniazda od rozgałęzienia a wentylator do drugiego ??????. PS 3 jaki radiator???????? Edytowane 17 Grudnia 2010 przez mati.08 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wulfisko Opublikowano 17 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2010 Hmmm... Zacznijmy od podstaw... => wiatrak => wentylator. ;) A to jest radiator. ;) Kup sprężone powietrze i wydmuchaj kurz z obudowy... 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mati.08 Opublikowano 17 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2010 (edytowane) . Co do radia to nie byłem pewien o co chodzi czy o te od cpu czy gpu ?. Ej spodobał mi się ten wentyl co myślicie ??? Cooling.pl : Noiseblocker BlackSilent X2 80mm - rev.3 [NB003] - 25.00PLN Jedna rzecz mnie niepokoji. Czy te niebieskie kołki to mocowanie ^^ ?!?!?!?!?!?! Wydaje mi się też niezły ten noise Cooling.pl : i mam pytanko. Jak mam normalny otwór w obudowie z tyłu to wynosi on 80na80 ? Edytowane 19 Grudnia 2010 przez mati.08 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 17 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2010 Do obudowy montuje się największy wentylator jaki się mieści. Twoja obudowa ma miejsce na wentylatory 92mm. Polecę Enermax T.B. Silence UCTB9 92mm - Szukaj w Google 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AragornPL Opublikowano 18 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2010 (edytowane) Witam Wszystkich. Chciałbym się spytać jakie wiatraki do pc polecacie. Myślałem na zamontowaniem wiatraka chyba 92 mm z tyłu obudowy . Wydmuchiwał by on ciepłe powietrze od proca oraz grafy. Na moje oko miejsce na wiatrak odpowiada rozmiarowi wiatraka mojego cpu. Mam Intela więc pewnie 92 mm ma. Otóż nie montowałem nigdy wiatraka , mógłby mi ktoś pomóc ?. Podkręcałem cpu na 3072 Mhz z boxowym chłodzeniem oraz bez zmiany napięć . Pierwsze moje pytanie brzmi .Jak podłączyć wiatrak i czy może wystąpić ryzyko że będzie miał za mały dopływ prądu ????. Zmieniłem ustawienia biosu , czyli ustawiłem na manual napięcia . Wiatrak chcę z tyłu pc podłączyć myślę że do mobo. Pomoże mi ktoś z zamocowaniem wiatraka ? Bo nie wiem jak podłączyć :E . Oraz boję siętroszkę napięć. (...) xD wiem że wiatrak to wentylator xD . (...) Ej spodobał mi sięten wiatrak co myślicie ??? Przepraszam, za mało wnoszący do dyskusji post, ale stary, różnica pomiędzy wiatrakiem a wentylatorem była jak byk wyłożona wyżej, a ty nadal swoje. Przykre, ew. jestem tak nietrzeźwy (nie sądzę), że źle to zinterpretowałem :|. Z tych dwóch co podałeś, jeden to w ogóle 40mm, więc jak już, to bierz ten 80. Klaus dobrze sugeruje, jeżeli twoja obudowa pozwala na montaż 92mm, to rozważ takie rozwiązanie, tym bardziej, że ten Enermax prezentuje się dość przyzwoicie. Cóż, czuję się jak grammar nazi ;). Edytowane 18 Grudnia 2010 przez AragornPL Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mati.08 Opublikowano 18 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2010 (edytowane) Moje miejsce na ,,wentylator'' :P odpowiada mniej więcej wielkości mojego wentylatora na cpu. Podałem nazwę obudowy może ktoś zobaczyć czy ma ona 92 czy na 80 mm miejsce? tu jest link gdzie widać jej tył i miejsce na wentylator . MODECOM SWING MIDI 8300 - ATX, bez zasilacza, czarno-srebrna - Obudowy ATX MODECOM na Arest.pl Kilka wentylatorów Cooling.pl : Antec TriCool 92mm [ANT049] - 17.90PLN Cooling.pl : Fander Roxo Ultra Silent 92mm [FD017] - 14.90PLN Cooling.pl : SilentiumPC Zephyr 92 - 13,9 dBA [sPC015] - 15.90PLN AAC.com.pl - Enermax UCTB9 TB Silence 92mm [0875] 28,90zł szukam czegoś tak raczej do 35 zł albo max 45 z dostawą :P. Co do obudowy to ma miejsce na 92 oraz 80 m wentylatory z przodu i z tylu. Edytowane 18 Grudnia 2010 przez mati.08 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wulfisko Opublikowano 18 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2010 Kup UCTB9 na proline.pl i będą wystarczające. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mati.08 Opublikowano 18 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2010 Ok kupie UC.... ale na Cooling bo troszkę taniej jest ok? jak pisze że dostawa w ciągu 8 godzin roboczych czyli dostawa w ciagu 8 godzin w po,wto,sr,czw,pia. ? prócz soboyu i nie dzieli ?? :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 18 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2010 Ty na poważnie z ta dostawą w ciągu ośmiu godzin? Masz na stronie napisane: wysyłka w ciągu 8 godzin. Pewnie nie widzisz różnicy pomiędzy jednym a drugim, tak jak pomiędzy wentylatorem a wiatrakiem. 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mati.08 Opublikowano 18 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2010 (edytowane) aj sry. --- wiem już dlaczego pc mi sie zawiesza . Podczas oglądania stron internetowych mam 80 C na karcie . To podczas gry mam pewnie tylko 90 ..... . \ Klaus zle przeczytałem . ( wez się tak nie czepiaj ) MAM POMYSŁ. Popatrzcie na zdięcie . W miejscu zaznaczonym myślałem żeby usunąć zaślepki za nimi jest BARDZO dużo miejsca . Gdybym je wyjął oraz znajdujące się za nimi metalowe zaślepki. To może mógłbym wstawić tam wentylator 120x120 albo 92x92 ???????????? Mam tam 3 wolne zaślepki takie jak na zdięciu (zaznaczyłem tam 2) . Mam takż wolne miejsce na wentyl na dole obudowy ale zasłania go płyta usb oraz przyciski power itp ^^. Proszę odpowiedzcie szybko . To trochę pilne :) Edytowane 18 Grudnia 2010 przez mati.08 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 18 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2010 WG danych z netu w obudowie jest miejsce na wentylator 92mm z przodu. Kup drugi wentylator na przód i tam go zamontuj. Montując wentylator w miejscu zaślepek 5,25 cala uzyskasz lepsze warunki chłodzenia cpu ale karcie graficznej życia nie ułatwisz. Będziesz miał pod kartą martwą strefę i karta jak się gotuje tak będzie się gotować. Ps cokolwiek się staraj i nikt się nie będzie czepiał. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mati.08 Opublikowano 19 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2010 WG danych z netu w obudowie jest miejsce na wentylator 92mm z przodu. Kup drugi wentylator na przód i tam go zamontuj. Montując wentylator w miejscu zaślepek 5,25 cala uzyskasz lepsze warunki chłodzenia cpu ale karcie graficznej życia nie ułatwisz. Będziesz miał pod kartą martwą strefę i karta jak się gotuje tak będzie się gotować. Ps cokolwiek się staraj i nikt się nie będzie czepiał. Klaus ja wiem o tym ale nawiewu u dołu obudowy nie mogę zamontować. Mówię że przedni dolny panel blokuje dostęp powietrza do wentylatora z dołu. Więc jakbym tam coś zamontował to wentylator przyciągałby znajdujące się tam kable i płytę usb a nie świeże powietrze Ewentualnie mógłbym zamontować wiatrak pod kątem aby wiał na gpu.(ten na miejscu zaślepek) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stolar Opublikowano 19 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2010 (edytowane) Wyciągnij śledzie z tyłu komputera pod śledziem zajmowanym przez karte graficzną, i wstaw tam jakiś wentylator, największy jaki ci się zmieści + filtr przeciwkurzowy na niego. Wentylator możesz zaczepić opaskami zaciskanymi jak nie chcesz nic wiercić. Powinno wyjśc jakoś tak, przy czym tu jest wersja bez wentylatora z samym filtrem. Zapodaj.Net - Darmowy hosting zdjęć i obrazków bez rejestracji! Zapodaj swoje zdjęcia znajomym! Zanim jednak to zrobisz zdejmij po prostu bok obudowy i sprawdź jak wtedy będą wyglądały temperatury podczas grania etc. Jeżeli bez znaczących zmian, to problem lezy w chłodzeniu procesora/grafy ewentualnie dużej ilości kurzu nań. Edytowane 19 Grudnia 2010 przez Stolar 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mati.08 Opublikowano 19 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2010 (edytowane) Ok wyłączam pc . Zobaczę może to nie jest zły pomysł. Jednak nie da rady. No cóż zamontuje sobie wentyl na miejscu zaślepek ale tak aby wiał na gpu ok? Proszę powiedzcie co sądzicie o moim pomyśle z zaślepkami. Gdy ustawie wentyl pod kątem to będzie ok obieg powietrza??????/ Plis powiedzcie Ps tera jak grałem w crysisa to mam 105 C na karcie xD xD . Więc może ktoś odpowie? Edytowane 19 Grudnia 2010 przez mati.08 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 19 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2010 Zanim jednak to zrobisz zdejmij po prostu bok obudowy i sprawdź jak wtedy będą wyglądały temperatury podczas grania etc. Jeżeli bez znaczących zmian, to problem lezy w chłodzeniu procesora/grafy ewentualnie dużej ilości kurzu nań. Ps tera jak grałem w crysisa to mam 105 C na karcie xD xD . Więc może ktoś odpowie? Rozumiem, że te 105 st. C to po zdjęciu obudowy? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mati.08 Opublikowano 19 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2010 Przed zdięciem i przy graniu :P Zamawiam wentyl. Wpasuję go pod kątem w miejsce zaślepek i będzie git. Nałożę na niego filtr. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 19 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2010 OD Twojej pierwszej wypowiedzi na forum wiedziałem, żeś LEŃ. Stolar dobrze Ci radził z tym zdjęciem obudowy. Dałoby Ci to odpowiedź, czy dodatkowa wentylacja obudowy poprawi temperatury karty. Jednak jak widać, dobre rady nie są Ci potrzebne... :mur: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mati.08 Opublikowano 20 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2010 (edytowane) Przecież to jest pewne że nie poprawi.(kable w obudowie są pospinane a kurzu nie ma.) Więc jedyne co może pomóc to wymiana chłodzenia na gpu albo zamontowanie wentylatora.(koledze może chodziło o to że cyrkulacja jest zła, i żebym sprawdził czy poprawi się po zdięciu budy. PS u mnie trudno by było rozkręcić obudowę i korzystać z pc . Mam mało miejsca duże ryzyko że coś uszkodzę. Wolę nie ryzykować. Edytowane 20 Grudnia 2010 przez mati.08 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mati.08 Opublikowano 20 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2010 Dobrze kupiłem wentyl Revoltec airguard .(sry myślalem na UTC ale wolałem sprawdzić czy w sąsiednim sklepie nie ma wentyli , okazało się że są . Tego revo kupiłem za 25 zł , więc taniej .) Mam pytanie . Posiada on złączkę 3pin (nie chcę go do płyty podłączać bo jak żle coś zrobie to zjaram płytę, ) Jak złączkę3 pind od molexa podłączyć ????? Mam wyciągnąć czer kabel z wentyla i do czer w molexie dać??? (tak samo z czarnym?? bo żółty jest od obrotów). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 20 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2010 Nie no, nie przeginaj bo dopiero coś zepsujesz. Wyłącz kompa, wyciągnij wtyczkę z gniazda zasilającego i podłącz pod mobo, nic na siłę, przyjrzyj się jak wygląda wtyczka a jak złącze na mobo. Pasuje w jeden sposób. Lego składałeś to musisz dać radę. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wulfisko Opublikowano 20 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2010 (edytowane) Najlepiej to poproś tate/ starszego brata/dziadka/wujka/sąsiada (chyba, że poradzisz sobie z tym sam...) i wytnij otwór pod kartą graficzną (w spodzie obudowy). Dzięki temu karta będzie miała dostęp do najchłodniejszego powietrza w pokoju (zimne jest cięższe, więc jest blisko podłogi). Powinno to rozwiązać Twój problem... A skoro kupiłeś już wentylator to zamontuj go w tym otworze. Pamiętaj jedynie o dobrym rozmieszczeniu dziórek na śrubki wentylatora... Edytowane 20 Grudnia 2010 przez Wulfisko Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...