Skocz do zawartości
berkut

über Radiator ^^

Rekomendowane odpowiedzi

A nie lepiej zamieast wkrętó użyć druta miedzianego? 

Może nie byłby tak sztywny ale chyba czysta miedź rekompnesowałaby by to. Zawsze można na obrzeżach dać wkręty mosiężne lub alu by móc zamocować wiatrak a na środku same miedziane. A drut po prostu kupić w otulinie i sobie obrać...

znajdz drut 4mm srednicy :x

1. Nie za szybko tak 1mm na około 5 sekund.

jak wierce tak powoli to zaczyna metalicznie skrobac i kruszy sie...

2. Chłodzenie bez tego miedz jak sie podgrzeje to jest bardziej plastyczna i wiór sie z boku może zakleszczyć. Pamiętaj wiertło ma krawędz tnocą czoła a bok jest tempy. Jak chłodzisz to wiór jest zimny (nie dosłownie) i jest kruchy dlatego sie go stosuje. Jak wiercisz długo i wiertło sie rozgrzewa to możesz przegrzać wiertło a to też nie jest dla niego dobre.

jak chlodze to wiertlo sie lamie jeszcze szybciej :x ale mam wrazenie ze duzo szybciej sie wgryza i ma tez tendencje do tego ze "wgryza" sie w powietrzchnie tak ze nawet jak mu odpuszcze to dalej wierci 8O

3. Zamiast mosiężnych finów lepiej kup w każdym praktycznie markecie gwoździe miedziane. Ja użyłem 25 sztuk do bloku na chipset. Tylko utniesz łepek i z drugiej strony masz zaostrzony koniec co sprzyja chłodzeniu radiatora powietrzem.

dokladnie tego bede uzywal, 9cm gwozdzi miedzianych 3mm srednicy ^^

5. Przydała by sie taka przejściówka jeszcze na wentylator 120x120mm i założyć takiego pabsta 150CFM

on jest tak wielki bo chce uzyc bardzo cieniego smigla zeby bylo super cichutko a wydajnie ^^

6. Ja kupowałem wiertła w markecie za jakieś 6zł za 2 sztuki i były solidne. Nie powiem. Albo poszukaj lepiej wierteł pokrytych azotkiem boru. Są najlepsze. A pamiętaj jeszcze że wiertło do miedzi musi mieć inny kont natarcia. 130* normalne mają 110*.

szczerze powiem nie kojaze jak one wygladaja ale probowalem te tytanowe i zwykle i tytanowe padaly po chwili

ciekawe jest to ze wczesniej wiercilem naprawde setki jak nie tysiace otworkow (przed frezowaniem) i zawsze bylo dobrze, teraz cos jak przy tym pracuje to nie wiem czy to jest jakas dziwna miedz czy co ale te wiertla pekaja jak szklo :x

podejzewam ze te wiertla 3mm sa jakies pechowe ale 4mm jeszcze zadnego nie ulamalem...

Jeszcze ważne jest dobranie prędkości obotowej wiertła do jego średnicy i również materiału w jakim wiercimy.

bardzo wolno kreci sie glowica

poszukaj wierteł do metali plastycznych.Są troszeczke inne .Jest krótszy wiór co zapobiega zakleszczaniu wiertła.No i podstawa to emulsja chłodząca .Ludzie używają też nafty  .A pozatym ja zrobiłbymto na frezarce  .Wiertła takie istnieją bo sam wierciłem blok ale są qre...wnie drogie fi4,5 9,20zeta

thx za info

Hmm ja wywierciłem 2 razy po jakies 40-50 otworów fi4 mm głebokich na 7 mm i nei połamałemanie jednego wiertła nic się nei zakleszcyzło bez zadnego chłodzenia... na całkiem sporych obrotach...

4mm wiertlem to wiercilem bardzooo wiele rzeczy, 1 wiertlem najmarniej z 300 otworkow zrobilem i nic mu nie bylo a te wiertla 3mm padaja jak muchy :x

mam wiertarke stolowa...

najbardziej irytujace jest to ze cholera wczensiej robilem juz pelno otworkow i dopiero tera jak mam tak ambitny projekt sie jebie cos :x

mysle nad tym czy nie zastosowac w tym bloku heatpipe'ow (4 konkretniej) ale to trza dokladniej przestudiowac...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Berkut dla takiego zapalenca jak ty to rozsadnym wydatkiem bylo by zakupienie stelarza pod wiertarke z dzwignia , wtedy bedziesz mial zawsze odpowiedni kąt , wiertlo nie sprzeda ci kopa w dziąsło :> i zlamac je bedzie raczej ciezko aczkolwiek nie mowie ze jest to nie mozliwe ... BTW. tytan rozwierca sie na niskich obrotach i bardzo powoli posuwajac sie na przow tzn ze wiertlem tytanowym wiercisz na sporych obrotach ale powolutku i pulsacyjnie. ja mam wiertlo tytanowe 2.8mm ktorym wywiercilem chyba z 50 dziur w obudowie ( patrz skrzydelka i plexa ) a oprucz tego satry uzywal go do wywiercenia otworow na domofon w bramie i nic sie z nim nie stalo ...

TECHNIKA TO PODSTAWA :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Berkut ja na twoim miejscu skombinowal bym jakas pompke i postaral sie to chlodzic jakims olejem (dobrze odbiera cieplo a o smarowaniu to chyba nie musze mowic). Mozesz tez uzyc mleka (jak dobrze pamietam jest to emulsja tluszczu z woda wiec smarowanie tez jest ;) ) ale to raczej jest szalony pomysl. Wiercenie to tak jak mowili pulsacyjnie.

Jezeli ty to wiercic recznie (niech Bog ma cie w swojej opiece) to nic dziwnego ze ci sie wiertla lamia.

Co do tego ze ci idze w miedz to dlatego ze miedz jest miekka i wiertlo sie w nie "wkreca". Pojdz lepiej do sklepu i kup za 200zl wiertarke ze statywem bo wiecej wydasz na te wiertla.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Stalowa nie znaczy z prowadnica :/ ale skoro taka masz to cos z toba jest nie tak ;]

Lepiej pojdz gdzies na polibude albo do jakiegos slusarza kaz mu wywiercic te dziurki i po sprawie ... nie bedziesz sie o nic martwil aplacisz grosze a to ile on na tym wiertel polamie nie jest juz na twojej glowie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

berkut: czemu nie zrobisz jakiegos megawypasionego bloczku wodnego, ktory by bil na leb na szyje en mk4 morphilinga ( czy kogo tam) ...

a jezeli juz o radiatorkach mowa to moze bys zrobil stop miedzi ze srebrem :D :D :twisted:

to by byla masakra........

gdyby tak to wprowadzic na tasme produkcyjna .....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

berkut: czemu nie zrobisz jakiegos megawypasionego bloczku wodnego, ktory by bil na leb na szyje en mk4 morphilinga ( czy kogo tam) ... 

a jezeli juz o radiatorkach mowa to moze bys zrobil stop miedzi ze srebrem :D :D :twisted:

Taaa może jeszcze platynowe bloki i chłodzenie rtęcią.... :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taaa może jeszcze platynowe bloki i chłodzenie rtęcią.... :twisted:

gdyby to bylo wydajne i ciche to czemu nie :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

buehehehheehehehehehe nie uwierzycie :mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgreen:

uahahahahhaahhahahahhhhhahaha :mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgreen:

zlamalo mi sie wiertlo po 3 otworkach i w<span style="color:red;">[ciach!]</span>iony zlookalem ze ma ostry koniec wiec bach je przycisnolem i co widze- wierci 8O

no to przerwiercilem nim 1 otwor, 2, 3, 4... i tak 60 otworkow 8O potem mi sie ulamalo ale zostalo jeszcze ok 1.5cm "gwintu" oraz znowu mialo ostry czubek wiec bach znowu wierce i jeszcze 15 otworkow wywiercilem :mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgreen:

no skumajcie jaka kara, perfekcyjnie ostrym wiertlem nie moglem nawet 5 wywiercica zlamanym obdartuchem wywiercilem ponad 75 :o

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

buehehehheehehehehehe nie uwierzycie :mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgreen:

uahahahahhaahhahahahhhhhahaha :mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgreen:

zlamalo mi sie wiertlo po 3 otworkach i w<span style="color:red;">[ciach!]</span>iony zlookalem ze ma ostry koniec wiec bach je przycisnolem i co widze- wierci 8O

no to przerwiercilem nim 1 otwor, 2, 3, 4... i tak 60 otworkow 8O potem mi sie ulamalo ale zostalo jeszcze ok 1.5cm "gwintu" oraz znowu mialo ostry czubek wiec bach znowu wierce i jeszcze 15 otworkow wywiercilem :mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgreen:

no skumajcie jaka kara, perfekcyjnie ostrym wiertlem nie moglem nawet 5 wywiercica zlamanym obdartuchem wywiercilem ponad 75 :o

benkrut na prezydenta 8) :twisted: :P

nie no stary powinienies sie ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziasc</span> za pisanie ksiazek o oc, jestem pewnien ze twoje jakze bogate doswiadczenia daly by materialu na pare opaslych tomow :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak taki cwany jestes to daj lepiej projekt :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekawe dlaczego mnie to jakos tak nie zdziwilo :wink: Moze dlatego ze sam spilowalem wiertlo podczas wiercenia bloczku. :lol: :wink:

A nie mowilem ze wiertlo sie zabardzo ci wkreca w miedz :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam projekt ale nie sadze zeby to bylo mk4 killer ale duzo latwiejszy do zrobienia i mniejsze restrykcje przeplywu

to czemu nie zapodasz jakis projektow,linkow.... jezeli by bylo w cenie ponizej nukleona a by go przewyzszal to zaloze sie ze bys duzo mial zamowien......

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kalwas widzial jak kurewsko ciezkie to jest do zrobienia... :x od ostaniego razu nie zrobilem zadnego otworka a teraz po zrobieniu tego wymienika ciepla od kaskady jestem totalnie z<span style="color:red;">[ciach!]</span>y i nie mam sil nic zrobic

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

spoko rozumiem

i tak ciebie nikt nie naciska

pomysl spoko tylko z realizacja gorzej - przeciez to normalne :evil:

P.S. Nie pekaj Berkut i tak 2/3 forum podziwia ciebie pewnie za pomysly, a co najwazniejsze zawsze przechodzisz od pomyslow do wykonania. wiec poczekamy zobaczymy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wlasnie wpadlem na 2 wersje rozwojowa mojego radiatorka ktora jest latwiejsza do zrobienia ale ma mniejsza powierzchnie chyba ^^

obmyslilem jak zorbic finy, 22 finy po 10x10cm, 2mm grubosci to daje nam 2m^2 powierzchni, dodajac to ze bym je np. oszlifowal papierem 10 czy 20 to powierzchnia rosnie ^^

naturalnie mam tez kilka <span style="color:red;">[ciach!]</span>nych radiatorkow opartch na heatpipe ale nie mam tyle kasy :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja jak wiercilem skale na wylot (przed domem na ogródku) to uzylem szlałfa i wody caly zcas wpuszczalem w dziurke gdzie wiercilem i nic nie peklo Tobie tez radze wyjsc z tym na podwórko i polewac to zimna wodą ze szlałfa...

daj odpocząc tez wiertarce co jakies 15 minut zeby sie nie spalila...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi