Skocz do zawartości
michal90

Toshiba Qosmio G20-120

Rekomendowane odpowiedzi

Na początku chciałbym się przywitać bo jestem tutaj nowy

Mam problem z ww laptopem ponieważ nie działą w nim nagrywarka dvd

zostala wymieniona na inną używaną, taśma również i nadal komp. jej nie widzi :(

Musze postawić nowy system ponieważ ten nie byl ruszany dobre kilka lat i delikatnie mowiąc zamula go

Ale w tej chwili jest to nie wykonalnne poniewaz dvd nie dziala a usb nie widzi w biosie

Co moge zrobic w tej sytuacji? co zrobic przy dvd żeby działało bo już nie mam na nie sil :(

czy gdyby nie udało się uruchomić nagrywarki dvd to można w jakis sposób zainstalować nowy system? czy gdybym znalazł taki sam model(w co wątpie) i tam zainstalowal system na moim dysku bedzie on u mnie działac?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a nie masz w biosie wylaczonej nagrywarki/napedu ?

co do instalacji to zakladajac ze chcesz postawic XP to jest kilka sposobw ;

1)

instalacja z USB ( pendrive )

Instalacja Windows xp z USB, pendrive-a, karty pamięci flash | Daniel Walendowski - Moje wirtualne podwórko

xp z usb - Szukaj w Google

2)

wyjecie HDD i podlaczenie do stacjonarnego kompa i tam przeformatowanie partycji -->na fat 32 --> reszte poczytaj tutaj :

Ibm Think Pad - Instalacja Windows Niemożliwa? - PurePC.pl - Forum Dyskusyjne

jezeli masz dysk SATA ( nie chce mi sie szukac ) to nie jest Ci potrzebna nawet przejsciowka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam

sprawdź, czy napęd jest widoczny w menedżerze zadań, jeśli tak to odinstaluj go, potem każ systemowi poszukać zmian w konfiguracji i niech ponownie zainstaluje sobie stery - może pomoże bo kumpel miał podobny problem w tośce serii tecra i to pomogło, winda zgubiła sobie gdzieś stery

e: a zmulony system można jeszcze przywrócić do stanu używalności: ccleaner do przeczyszczenia rejestru, jakiś antymalware (np. Spybot), defragmentator, przejrzeć listę usług uruchamianych przy starcie i pousuwać, co niepotrzebne

Edytowane przez Ademu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi