Skocz do zawartości
dr_Misiek

Dysk ATA do Laptopa - pracuje ale go nie widać

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Tak jak w temacie.

Mam laptopa w którym zdaje się, że dysk odmówił posłuszeństwa.

HITACHI HTS548040M9AT00

Dysk niewielkich rozmiarów 40GB, le nie w tym rzecz.

Chciałem odzyskać plik PST, zawartość pulpitu oraz moich dokumentów.

Dysk dzień przed tym jak "padł" (nie widać go w biosie, ale fizycznie pracuje) był skanowany HD Tune, program nie wykrył żadnych bad sektorów.

Musze przyznać że od jakiegoś czasu komputer (czy też system operacyjny) zachowywał się dziwacznie.

Potrafił od tak się zawiesić, dostawał przywieszki i po kilku minutach wracało wszystko do normy.

Myślałem że może to już wina systemu który został postawiony kilka lat temu, ale wygląda na to że przyczyna tkwi gdzie indziej.

Jakieś pomysły jak przywrócić go do życia choćby na 10 min ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro dysk jak twierdzisz był OK to równie dobrze może to być wina kontrolera ATA.

Wymontować, podpiąć przez przejściówkę do normalnego kompa. Jeżeli nie posiadasz i nie chcesz kupować przejściówki to daj do serwisu.

Za samo sprawdzenie co padło nie powinni nic policzyć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak też zrobiłem tzn.

Dysk podłączyłem do innego laptopa i nic.

Mam taki adapter do którego można podpiąć dyski SATA, ATA i ATA 2.5cala i to się poprzez USB podpina do komputera. Tam też go nie wykryło choć dysk z drugiego komputera został poprawnie rozpoznany i dało się oczywiście przegrać dane i robić co się chce.

Po podpięciu do adaptera słychać że dysk startuje talerze zaczynają się kręcić a mimo to cisza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 mozliwe przyczyny : Elektronika dysku padła ( bedzie niezły problem ) lub SA dysku poszło lub głowice ( bardzo niedobrze ).

Teraz tylko Dobre DR ci pomoże...

P.s Stare biosy miały mozliwosc recznego wpisania ilosci sektorów głowic Lba itd.... spróbuj jeszcze tego..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi