dr_Misiek Opublikowano 26 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2010 Witam! Tak jak w temacie. Mam laptopa w którym zdaje się, że dysk odmówił posłuszeństwa. HITACHI HTS548040M9AT00 Dysk niewielkich rozmiarów 40GB, le nie w tym rzecz. Chciałem odzyskać plik PST, zawartość pulpitu oraz moich dokumentów. Dysk dzień przed tym jak "padł" (nie widać go w biosie, ale fizycznie pracuje) był skanowany HD Tune, program nie wykrył żadnych bad sektorów. Musze przyznać że od jakiegoś czasu komputer (czy też system operacyjny) zachowywał się dziwacznie. Potrafił od tak się zawiesić, dostawał przywieszki i po kilku minutach wracało wszystko do normy. Myślałem że może to już wina systemu który został postawiony kilka lat temu, ale wygląda na to że przyczyna tkwi gdzie indziej. Jakieś pomysły jak przywrócić go do życia choćby na 10 min ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klami85 Opublikowano 27 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2010 Skoro dysk jak twierdzisz był OK to równie dobrze może to być wina kontrolera ATA. Wymontować, podpiąć przez przejściówkę do normalnego kompa. Jeżeli nie posiadasz i nie chcesz kupować przejściówki to daj do serwisu. Za samo sprawdzenie co padło nie powinni nic policzyć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dr_Misiek Opublikowano 27 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2010 Tak też zrobiłem tzn. Dysk podłączyłem do innego laptopa i nic. Mam taki adapter do którego można podpiąć dyski SATA, ATA i ATA 2.5cala i to się poprzez USB podpina do komputera. Tam też go nie wykryło choć dysk z drugiego komputera został poprawnie rozpoznany i dało się oczywiście przegrać dane i robić co się chce. Po podpięciu do adaptera słychać że dysk startuje talerze zaczynają się kręcić a mimo to cisza. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 27 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2010 2 mozliwe przyczyny : Elektronika dysku padła ( bedzie niezły problem ) lub SA dysku poszło lub głowice ( bardzo niedobrze ). Teraz tylko Dobre DR ci pomoże... P.s Stare biosy miały mozliwosc recznego wpisania ilosci sektorów głowic Lba itd.... spróbuj jeszcze tego.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dr_Misiek Opublikowano 27 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2010 Czy mógłbyś mi w tym pomóc gdyż rzeczy o których piszesz przekraczają moją obecną wiedzę i umiejętności. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...