d4r3kdmf Opublikowano 7 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2011 Witam mam pytanie czy przy zastosowaniu przedłużki typu PRZEDŁUŻACZ SATA SLIMLINE +ZASILANIE (M/F) 30CM DELOCK można podłączyć dysk 3,5" do laptopa w którym aktualnie siedzi dysk 2,5" wydaje mi się że powinno latać tylko nie jestem do końca pewny. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzizzy Opublikowano 7 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2011 (edytowane) Nie pójdzie - inne rozmieszczenie i rozmiar wtyczek. To, co chcesz kupić, to tylko przedłużacz, a potrzebujesz tego: ADAPTER SATA 22 PIN (F)-> SATA SLIM 7 PIN (M) (1388397487) - Aukcje internetowe Allegro edit. zamotałem Edytowane 7 Stycznia 2011 przez zzizzy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 7 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2011 (edytowane) Zaraz, zaraz. Dysk 2,5 cala sata ma takie same złącza jak dysk 3,5 cala. Aby podłączyć dysk 2,5 cala do stacjonarnego kompa nie potrzeba nic extra do tej operacji. Odwrotna operacja może napotkać problem polegający na braku napięcia 12V we wtyczce wychodzącej z laptopa. To cudo slimline do czego ma służyć sam chętnie się dowiem. Edit: przewody slimline służą najpewniej do podłączenia laptopowych napędów optycznych sata. Edytowane 7 Stycznia 2011 przez Klaus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzizzy Opublikowano 7 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2011 można podłączyć dysk 3,5" do laptopa w którym aktualnie siedzi dysk 2,5" Czyli w tym dysku jest normalna para wtyczek SATA jak w desktopowych dyskach i napędach? Jeśli tak, to żadnego adaptera nie trzeba... Mea culpa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d4r3kdmf Opublikowano 7 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2011 Tak dokładnie do laptopa na sztywno wciskam dysk sata wtyczki w dysku 2.5 jak i 3,5 są identycznej wielkości szerokości w lapku to samo. "Odwrotna operacja może napotkać problem polegający na braku napięcia 12V we wtyczce wychodzącej z laptopa." Właśnie tego się obawiam hmmm...czy tam jest 12V wole być na 100% pewnym, ale na 99% myślę że tak. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 7 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2011 Moim zdaniem napięcia 12V tam nie będzie bo i po co? Dyski 2,5 cala zadowalają się napięciem 5V. Dyski 3,5 cala wymagają 5V dla elektroniki oraz 12V dla silnika. Myślę, że przejściówki do podłączenia dysku 3,5 cala do laptopa nie znajdziesz. Musiałbyś ją sam zmajstrować i zapewnić zewnętrzne źródło napięcia 12V. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d4r3kdmf Opublikowano 7 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2011 Tak jak mówisz kolego nie będzie 12V przyszło mi do głowy najlepsze rozwiązanie kupie kabel przedłużkę SATA + tanią zewnętrzna obudowa usb do dysków 3,5" i 12V będę już miał i zarazem transfer sata a nie usb :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzizzy Opublikowano 7 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2011 (edytowane) Najlepiej byłoby wsadzić dysk do najprostszej kieszeni i z niej korzystać. USB ani e-SATA nie podniesie go, nawet laptopowy e-SATA power (lub inaczej - połączenie e-SATA z USB), który dysponuje jedynie napięciem 5V. edit. spóźniłem się... ale przynajmniej zaproponuję coś ciekawego: http://www.sklep.madtech.pl/obudowa-icy-box-ib-318stus2-b-sata-3-5-black-usb-2-0.html Edytowane 7 Stycznia 2011 przez zzizzy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d4r3kdmf Opublikowano 8 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2011 Nie no obudowa fajna choć za te pieniądze można mieć dysk praktycznie 1TB kombinuje tak ponieważ ma być to rozwiązanie tymczasowe ponieważ potrzebuje więcej miejsca, laptop wykorzystuje jako Mediacenter a niedługo będę składał osobne pudełeczko więc muszę to przez jakiś czas przeboleć:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzizzy Opublikowano 8 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2011 Jeśli gdzieś znajdziesz fabrycznie nowy dysk 1TB za 130 zł, daj mi znać ;) ITEC MYSAFE ENCLOSURE 3.5'' eSATA/USB *EM* (1400765890) - Aukcje internetowe Allegro - można i tak. Chyba nie ma tańszej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d4r3kdmf Opublikowano 8 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2011 Nie no nowy nie, ale używany z gwarancją producenta da radę :) co do obudowy nie potrzeba mi takiej z wyjściem esata najzwyklejszą znajdę za niecałe 50zł. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...