kozioo Opublikowano 7 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2011 Witam! Może zacznę od tego, co posiadam obecnie: q6600 asus p5n-e sli 4x2GB DDR2 topower 450W (a oprócz tego radek 4850, 3 dyski, 2 napędy optyczne i kilka dużych i wolnych wentylatorów) Wytłuszczone bebechy chcę wymienić na coś nowszego. Wybór platformy pod kątem renderingu. I tu potrzebuję małej pomocy. Czy zasilacz stanie na wysokości zadania? Jaka płyta główna? Nie potrzebuje wodotrysków, liczę na niewielkie OC (wg Cinebench już stockowe zegary 1055T dadzą mi wzrost wydajności o 100%, więc wszytko powyżej to miły, acz nie niezbędny dodatek:)). Może istnieje konstrukcja, która obsługuje DDR2? DDR3 to pewnie 2x4GB Goodram. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e-tomek Opublikowano 8 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2011 Pomysl o Sandy Bridge - i5-2500, albo i5-2500K (to samo co i5-2500 tylko z mozliwoscia OC): http://www.anandtech.com/show/4083/the-sandy-bridge-review-intel-core-i7-2600k-i5-2500k-core-i3-2100-tested/17 Benchmark Results: Content Creation : Intel’s Second-Gen Core CPUs: The Sandy Bridge Review Cenowo troche powyzej 1055T, plytka glowna ASUS P8P67 bylaby OK. A RAM - ja bym proponowal 2 x (2 x 2GB) DDR3. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kozioo Opublikowano 8 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2011 (edytowane) Oczywiście SB również kusi. Początkowo zastanawiałem się nad i7-2600K, ale cena zestawu (tzn cpu+mb+ram) ledwo mieści się w 2000 zł. Planowałem mniej. Może faktycznie rozwiązaniem będzie 2500K, wtedy wychodzi rzeczywiście niewiele (~250zł) drożej niż x6 1055T. Tylko brak HT pozostawia lekki niedosyt - w renderingu te dodatkowe 4 wątki bardzo by się przydały. Pozostaje na bieżąco monitorować ceny w sklepach w najbliższym tygodniu:) Jeszcze pytanie co do ramu - oprócz względów cenowych coś jeszcze przemawia za 4x2GB zamiast 2x4GB? Edytowane 8 Stycznia 2011 przez andrew777 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e-tomek Opublikowano 8 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2011 (edytowane) Timingi sa lepsze na tych mniejszych kosciach (i wiekszy wybor) ... szczerze powiem, ze cenowo to nie mam pojecia jak to sie przedstawia, mieszkam od prawie 4 lat poza krajem i sie juz nie odnajduje w polskich cenach, ale skoro sa tansze (no tak, skoro wiekszy wybor - to musza byc tansze), to dodatkowy plus. Milego monitoringu ;) Edytowane 8 Stycznia 2011 przez e-tomek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michaelius Opublikowano 9 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2011 A w czym renderujesz? Testy: renderowanie oraz grafika 3D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kozioo Opublikowano 9 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2011 Dzięki za linka:) Używam Vray'a pod 3dsmaxa. Aplikacja dość dobrze się skaluje na dostępną ilość rdzeni jeśli chodzi o sam rendering, natomiast przygotowanie drzewa raytracingu i pare innych zadań jest jednowątkowe. Wydaje mi się, że "syntetyczny" cinebench najlepiej oddaje rzeczywistą wydajność w przypadku tego typu zadań. Początkowo bardzo kusił mnie x6 ze względu na niską cenę, ale po dokładniejszym przejrzeniu testów widzę ze amd często odstaje w zadaniach 1wątkowych. Wydaje mi się, że moze się to odbijać na komforcie pracy. W tej chwili coraz bardziej skłaniam się ku 2500K - 2600K, zależnie od cen i dostępności w najbliższym czasie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...