Skocz do zawartości
exon

Chłodzenie sekcji zasilania- nie typowe

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Jak widać mój procesor na 3,7GHz pracuje stabilnie lecz sekcja zasilania się grzeje a dokładniej cewki (te czarne klocki) wentylator 2200RPM rozwiązuje sprawę ale nie do końca ponieważ jest głośno i myślę nad jakimś kawałkiem miedzi. Prawda jest taka że nie wiem jaka tam temperatura jest ale myślę że powyżej 55 stopni ponieważ tyle osiąga mój procesor (przy czym i radiator) i wiem ile to jest 55 stopni "na rękę" poniżej załączam zdjęcie co trzeba schłodzić:

Dołączona grafika

Uploaded with ImageShack.us

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Biedactwo zdajesz sobie sprawę ze swojego braku wiedzy nt. elektroniki i podstaw fizyki? Bo jednym postem nie dość że dorzuciłeś drwa do pieca ( 55°C z palca ) to jeszcze twierdzisz że cekwa grzeje się mając taką samą temperaturę jak część układu chłodzenia procesor dotykając chłodzenia

Edytowane przez Orgiusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To dlatego przyszedl na forum, zeby zaczerpnac pomocy i wiedzy.Z pewnoscia Twoje teksty jemu nie pomoga, ale co ja Ci tutaj bede, przeciez to ty jestes modem ;)

@exon nie przejmuj sie tym i zostaw cewki w spokoju, nic im nie bedzie

Edytowane przez Blackwhite

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czerpanie wiedzy a bezdennie głupie pomysły to 2 różne rzeczy. Wspólną cechą jest udział myślenia.

Ale żeby nie było - autorze rusz swój świeży koniec pleców po sklepach i powiedz gdzie widzisz płytę z cewkami uzbrojonymi jak na wojnę?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nic tym cewkom nie będzie, tym bardziej że to pewnie są rezystory a nie cewki. Raz w sekcji zasilania spotykamy cewki a raz rezystory. Jeśli widzimy opis i jest on formatu xRx gdzie x to jakaś cyfra - mamy rezystor. Ten musi się grzać i nic mu nie będzie. To co powinno być chłodzone, chłodzone jest czyli mosfety. Znajdują się pod niebieskim radiatorem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...