Skocz do zawartości
ByTheWay

Komp za ponad 4,5 tys.

Rekomendowane odpowiedzi

Przyszedł czas na nowy komputer. Na całość myślę wydać 4,8. Z czego na "pakę" +/- 3,6 a na resztę ( monitor, głośniki, myszka, klawiatura, listwa) 1,2. Pecet będzie głównie do gier, na pewno sporo czasu będę siedział w necie, trochę filmy i muzyka. Zamówię to w Arest,raty na odległość.

Procesor : Intel Core i5 760 2.8 GHz 730 zł.

Chłodzenie Procesora : Scythe Mugen Rev B. 165 zł. lub Flex + Silentium Zephyr 120 (brak ceny bo nie ma tego w sklepie)

Wentylator:Z tego co wiem są w obudowie. Czy będą potrzebne następne?

Płyta Główna : MSI P55-GD65 MOA ( nie mogę znaleźć tego modelu na Arest)

RAM : GoodRam 2x2GB 1333MHZ 187zł.

Karta Graficzna : MSI GeForce GTX 470 TwinFrozrII SOC Niestety na razie też nie ma. Podejrzewam że ponad 1000zł.

Zasilacz: Seasonic S12II-620 620W 80 Plus Bronze Też na razie nie mają.

HDD : Samsung 500GB 16MB Cache F3 145 zł.

Napęd : Samsung SH-S223L lightscribe 97 zł.

Monitor: LG W2353V-PF 755 zł.

Obudowa: Aerocool PGS Strike-X czarna lub czarno-czerwona (b/z) 245 zł.

Karta dźwiękowa: Sound Blaster Audigy- są dwie: SE OEM 75 zł., SE PCI 24 bit, BOX 132 zł. Którą wybrać?

Głosniki: Microlab FC 550 ok.200 zł. Te będą do starego kompa. Wcześniejsze Creative Giga Works G500 Gamer wezmę sobie do nowego.

Myszka:Mysz A4Tech X-738K 62 zł. lub jak będą mieli A4Tech X-748K Oscar

Klawiatura:Logitech Media Keyboard 600 Black 70 zł.

Listwa zasilająca: Tu nie wiem jaka.

W sprawie komponentów których nie ma, będę dzwonił i pytał czy sprowadzą. Znacie jeszcze jakiś dobry sklep z podobnymi, w miarę niskimi cenami jak w Arest gdzie można wziąć raty na odległość?

Edytowane przez ByTheWay

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do wydania na cały zestaw komputerowy mam ponad 4,5 k, nie chciałbym żeby ta kwota została zbytnio przekroczona. Chce kupić wszystkie podzespoły ( k. dźwiękowa też), myszka, klawiatura, listwa zasilająca, głośniki 2.1 do 200 zł. Komputer ma służyć głównie do grania, oglądania filmów, net, oczywiście też.

Co myślicie o takiej konfiguracji:

Intel Core i5-2500K /3.3GHz, 6MB, LGA 1155, BOX/

869 zł

Płyta główna:

AsRock P67 Extreme4 /intel P67/

539 zł

Wentylator:

Scythe Yasya

169 zł

Pamięć RAM:

Crucial 4GB (2x2GB) 1333MHz CL9

149 zł

Dysk twardy:

Samsung 500GB 7200rpm 16MB cache SATA-II F3

149 zł

Karta graficzna:

Gigabyte GeForce GTX 570 1280MB DDR5 /320bit/ 2xDVI/HDMI

1299 zł

Nagrywarka DVD:

NEC AD-7261S SATA LightScribe (black)

99 zł

Obudowa:

Aerocool VS-9 (bez zasilacza)

175 zł

Zasilacz:

Seasonic S12II-520 520W 80 Plus Bronze

285 zł

Monitor:

Benq G2420HDBL (16:9, 5ms, DVI, LED)

699 zł

Zastanawiam się też nad:

MOBO ASrock P67 PRO

Chłodzenie: SilentumPC Spartan.

k.graficzna: Gigabyte Radeon HD6950 2GB DDR5

Więc że to są słabsze komponenty niż te powyżej, ale to w przypadku gdybym przekroczył budżet i szukał oszczędności.

Myślę to wziąć na raty w Arest, nie mam tyle gotówki, rozważam też inny sklep z ratami na odległość, chyba że ma swój oddział w okolicach Tarnowa w małopolskim. Będę wdzięczny za pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1156 nie kupuj, bo się po prostu nie opłaca.

Zapłacisz niedużo mniej, a będziesz miał procesor mniej wydajny.

2500k podkręcisz o kilkaset MHz więcej, przy takim samym taktowaniu jest trochę wydajniejszy.

post-163483-0-80795400-1295966273_thumb.png post-163483-0-13459600-1295966279_thumb.png

Edytowane przez andrew777

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety jeszcze tego nie wziąłem bo nie mieli podawanych tutaj płyt głównych w Arest, brałem tam bo to jest bodajże jedyny sklep który z tych znanych i dobrym daje raty na odległość. Teraz załatwiłem gotówkę i mogę brać gdzie indziej, czy ESC nadal będzie dobrym wyborem? Czy coś się zmieniło jeśli chodzi o zestaw za 4,7 tys.? Przypominam że to ma mają być wszystkie podzespoły w obudowie ( włącznie z k.dźwiękową bo ją mało kiedy się wlicza) monitor, myszka, klawiatura, listwa zasilająca, głośniki do 200 zł., ewentualnie pad. Czy jest sens czekać jeszcze 2-3 tygodnie? Już odkładam kupno od początku grudnia, więc prawie 2 miesiące i już się dość niecierpliwie bo nie widać końca przekładania terminu kupna kompa.Proszę o sugestie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi