Skocz do zawartości
harpy

Fani soundstorma - pomocy ...

Rekomendowane odpowiedzi

poczytałem sobie równiez artykuł na fraz.pl - i mam pytanko - skoro APU SS potrafi rozkodować dzwięk AC-3 z filmu DVD i zamienić do na Dolby Digital 5.1 - i oczywiście wystawić go na SPDIFa, to czy nie powinien tego też robić dla wyjść analogowych (AC-3 -> analog 5.1).

Nie wiem czy dobrze kumam specyfikację SS (przyznaje jestem lamerem i jakos trudno mi sie w tym wszystkim połapać).

Poprostu widze to po moim przykładzie : DivX ze sciezka 5.1 puszczony przez AC-3 Filter (programowo, niestety) działa lux na zestawie inspire 5100, a filmik z DVD, puszczony z PowerDVD (programowo :?: ) leci sobie w trybie 2 głośnikowym jako Dolby Surround (moge w opcjach ustawić albo 2 głośniki, albo SPDIF). Czy nie da się tu "zaprzęgnąć" APU do sprzętowego przekonwertowania AC-3 na analog 5.1 :?:

Po co mi w takim razie SS przy oglądaniu filmów przy głośnikach analogowych :?: Rozumiem ze w grach APU jest spokojnie wykorzystywany.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mylisz trochę pojęcia. Nie można

rozkodować dzwięk AC-3 z filmu DVD i zamienić do na Dolby Digital 5.1

bowiem AC3 i Dolby Digital 5.1 to dwie nazwy tego samego czyli zakodowanego sygnału sześciokanałowego zapisanego ze stałym bitrate. Tak więc przekazanie sygnały AC3 na wyjście SPDIF to nie jest rozkodowanie sygnału dlatego, że na tym wyjściu sygnał jest cały czas zakodowany w AC3 i dopiero może być rozkodowany przez zewnętrzny dekoder. Zdekodowaniem sygnału AC3 możemy nazwać rozdzielenie go na 6 kanałów analogowych (tak jak np robi to AC3 filter)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mylisz trochę pojęcia. Nie można

rozkodować dzwięk AC-3 z filmu DVD i zamienić do na Dolby Digital 5.1

bowiem AC3 i Dolby Digital 5.1 to dwie nazwy tego samego czyli zakodowanego sygnału sześciokanałowego zapisanego ze stałym bitrate. Tak więc przekazanie sygnały AC3 na wyjście SPDIF to nie jest rozkodowanie sygnału dlatego, że na tym wyjściu sygnał jest cały czas zakodowany w AC3 i dopiero może być rozkodowany przez zewnętrzny dekoder. Zdekodowaniem sygnału AC3 możemy nazwać rozdzielenie go na 6 kanałów analogowych (tak jak np robi to AC3 filter)

OK .. sorry - faktycznie to to samo (motam się i motam, ale te klimaty to dla mnie zupełna nowość)....

Chodziło mi o to czy SS potrafi zdekodować (sprzętowo) scieżkę dzwiękową AC-3 zapodaną np. z PowerDVD i wyprowadzić ją na złącza analogowe (w moim przypadku na głośniki analogowe inspire 5100) z zachowaniem formatu dźwięku - czyli 5.1.

Jeśli tak - to jak (tzn. co trzeba i gdzie ustawić) :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Apropo widziałem ten artykuł na Fraz PC i tam w opcjach jest coś takiego jak Dolby Digital encoding (musi być włączone wyjście SPDIF). Pewnie chciałbyś wiedzieć do czego to jest. Wg mnie biorąc pod uwagę, że słowo encoding oznacza kodowanie a nie rozkodowywanie to ta opcja może udostępniać kodowanie zwykłego stereo do standardu Dolby digital 5.1 i podawanie na wyjście SPDIF.

Rzeczywiście nie znalazłem w tym artykule screenu z opcją dekodowania. Jest to trochę dziwne bo np SB Audigy nie ma możliwości kodowania do formatu AC3 ale potrafi go zdekodować. A tak nawiasem to biorąc pod uwagę jak dobrze AC3 filter radzi sobie z dekodowaniem Dolby Digital to ciekawe czy nie dałoby się go wykorzystać do zdekodowania filmu DVD.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Posiadam plyte NF7-S i zestaw 5.1 z dekoderem DD. Problem w tym ze niema on wejscia toslink tylko rca. Wie ktos moze gdzie w polsce (internet) lub w sklepie w wawie mozna kupic takie cos: http://www.euronetwork.co.uk/acatalog/Tosl...d_Adaptors.html (3 z gory, optical -> coax adaptor).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kurde - coś jest nie tak z tym moim zestawem....

Konkretnie - ładuje sobie WinXP - odpalam gierkę (Warcraft III) - jakieś 20 min. dźwięk jest ok - a poźniej qpa - zaczyna sie przycinka. Słychać tylko szczątki ścieżki dzwiękowej/efektów - przypomina to efekt zacinajacej się starej płyty ... :(

Na Control Panelu pojawiają się te paski we wskaźnikach głośności - mimo iż dzwięk jest już wyłączony....

Jedyne co moge na to zaradzić to wyłączenie kompa na jakieś 5 min. lub zaznaczenie opcji "Dolby Surround Encoding" - tego pierwszego checkboxa. No ale opcja ta chyba jest nie dla 6 głośników - bo jak zapuszczę ton testowy to lewy i prawy tylni głośnik słyszę w bodajże lewym przednim (i jeszcze dodatkowo ledwo słyszalny).

Paski w Control Panelu - znikają.

Jak odznaczę opcję - znowu paski i zacinający się dźwięk :!:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprobuj powylaczac w biosie wszystkie dodatki, ktorych niewykorzystujesz (firewire, comy, ltp, usb itp). Zmniejszy to temperature mostka poludniowego, ktory najprawdopodobniej jest za goracy i stad bledy w dzwiekach i muzyce.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiem wam jk to było: iałem trzeski i skrzeczenie i byłem z tego bardzo niezadowolony, więc w akcie desperacji podłączyłem starego Audigy, po jakimś czasie wyciągnąłem i od tej pory wszystko działa jak należy dźwięk miodzio. Po prostu przy okazji musiałem coś odłączyć/przełączyć i to pomogło. A SS jest dla mnie od tego czasu po prostu genialny :-)

...czego wszystkim serdecznie życzę...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

(...) a filmik z DVD, puszczony z PowerDVD (programowo :?: ) leci sobie w trybie 2 głośnikowym jako Dolby Surround (moge w opcjach ustawić albo 2 głośniki, albo SPDIF).

Ściągnij sobie (jak dobrze poszukasz to znajdziesz) wersję PowerDVD ze wsparciem na 6 kanałów, mam taką i oprócz Dolby Digital dekoduje także elegancko DTS. Wersje dodawane np. do czytników DVD są faktycznie tylko 2-kanałowe (+SPDIF).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprobuj powylaczac w biosie wszystkie dodatki, ktorych niewykorzystujesz (firewire, comy, ltp, usb itp). Zmniejszy to temperature mostka poludniowego, ktory najprawdopodobniej jest za goracy i stad bledy w dzwiekach i muzyce.

zrobiłem to na samym początku ....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ściągnij sobie (jak dobrze poszukasz to znajdziesz) wersję PowerDVD ze wsparciem na 6 kanałów, mam taką i oprócz Dolby Digital dekoduje także elegancko DTS. Wersje dodawane np. do czytników DVD są faktycznie tylko 2-kanałowe (+SPDIF).

no wreszcie jakaś konstruktywna odpowiedź na temat PowerDVD (posiadam właśnie wersję dołączoną do nagrywarki LiteOn) :!:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pojawiły się nowe stery od Epoxa na nforce2 (w tym nowe stery do audio) - zainstaluje - zobaczymy czy to coś zmieni.

I mam pytanie apoppos BIOSU do płyty (troche offtopic) - czy musze pokolei flaszowac kolejne wersje - czy moge wgrać tylko ostatnią (czy ona zawiera poprawki poprzednich wersji) :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pojawiły się nowe stery od Epoxa na nforce2 (w tym nowe stery do audio) - zainstaluje - zobaczymy czy to coś zmieni.

no i zainstalowałem - niestety <span style="color:red;">[ciach!]</span>o - nic się nie zmieniło na lepiej :(

Jest nawet gorzej, bo wcześniej jak włączałem np. WarcraftaIII to jak się dzwięk kaszanił - to chociaż dało się to słyszeć - a teraz zero, nic - dzwięk poprostu znika - nic nie słychać :!:

Wcześniej (na sterach 2_03) pomagało mi jak wszedłem do Control Panelu i zaznaczyłaem opcję "Dolby Surround.." - czy jakoś tak (ten pierwszy checkbox) - ale kanały L tylni i P tylni szły wtedy przez centralny albo L przedni. A teraz nawet ten myk nic nie zmienia - dzwięku 0.....

Jakiś SoundBlaster jest coraz bliższy..... niestety nie mogę cieszyć się z mojego SS :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie ,a miał ktośz was problemy z SStormem i stadardem EAX w grach ???

W niektórych grach gdy włączę EAX dźwiek jest jakby nie kompletny ???

Może ktoś zaproponuje jakie stery audio są najlepsze pod względem dźwieku w grach EAX ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie  ,a  miał ktośz was  problemy  z SStormem i stadardem  EAX w grach ???  

W  niektórych grach  gdy włączę  EAX  dźwiek jest jakby nie kompletny ???  

Może ktoś zaproponuje  jakie stery audio są  najlepsze pod względem dźwieku w grach  EAX   ?

sciagnij najnowsze stery do nforca2 2.45 ze strony nvidii. Cos duzo poprawiaja w tym temacie 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...