Jump to content
Zulusman

Ubuntu 10.10 + overclocking GPU NV

Recommended Posts

Witam

Mam od niedawna ubuntu 10,10.

Wizja była z odpaleniem 1x5970 + GTX460 + GTX470, ale w wziązk z kłopotami w isntalacji grafik NV(przy działającej ATi), dałem sobie spokój i robię komputer 480+470+460.

Podstawą dla mnie jest podkręcenie wszystkich GPU bez podnoszenia napięcia. Max. wartości OC mam znalezione pod windowsem.

Problem tkwi w tym, że nie chciałbym zmieniać w nich biosa, ale zrobić to programowo.

O ile OC ATi to wklepanie jednej komendy z terminala dla każdego GPU, o tyle w NV nie jest to już takie proste.

 

Wklepałem coobits`y do xorg.conf - nić, chyba że mam źle wklepane.

Zainstalowałem nvclock beta 0.8 - najnowszą grafikę jaką zna, to seria GT200.

 

Więc jestem w, że tak powiem, PUPIE.

 

Czy ma ktoś jakieś rozsądne rozwiązanie mojego problemu??

Bawię się linuxem od 2 tygodni, więc i tak jestem w szoku, że jeszcze mi się chce :P

 

EDYTA:

po wpisaniu w google ferni, zamiast gtx 480, wyskoczył ten link: http://www.phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=ODUyNw

i chyba wszystko jasne :(

Edited by Zulusman

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hm, liczysz coś poważnego na tych grafikach? A do tematu : na pewno nie skusisz się na podmianę BIOSu kart? Przy tylu spokojnie możesz sobie testować ustawienia na każdej (jest z czego odpalić kompa jakby co :) ) Bo softem obecnie chyba ciężko... zawsze możesz poczekać kilka miesięcy i a nuż wtedy się uda.

 

Pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites

Grafiki będą wykorzystane do obliczeń rozproszonych.

Narazie jestem na etapie wodowania calego secika - 2xfullcover + dtek gpu(z custom zapinką :D)

Gdyby nie problemy z ATi w obliczeniach(obciża tylko 1 GPU w 5970), bylyby same fullcovery

 

 

EDYTA:

Pojawil sie nowy problem.

mam GTX570 i musze miec stery 260.19.36, ale nie potrafię ich zainstalować.

w synapticu ich nie ma(jest tam 260.19.09 zdaje sie)

po machnieciu z terminala przy wylaczonych X`ch

"sudo add-apt-repository ppa:ferramroberto/nvidia

sudo apt-get update

sudo apt-get install nvidia-current nvidia-current-modaliases nvidia-settings"

ssa sam zdaje sie 270.XX.XX beta i [gluteus maximus], bo po reboocie nie wstaja X`y.

pisze mniejweicej tyle, ze kernel czeogs jest 260.19.09 a driver jest 260.19.36 a maja byc identyczne i koniec( w zaleznosci jaki driver mu cisne to pisze).

kumpel poradzil zassac recznie i wklepac "sudo sh NV*" - to samo sie dzieje

 

czy wymagane jest "sudo chmod +x NV+" ?

Edited by Zulusman

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...


Aktualności

Artykuły



×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.