Armo Opublikowano 25 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2011 Jakiś czas temu wymieniłem pamięci na Geil Dual Ultra 2x 2GB 800 MHz 4-4-4-12. Od początku nie chciały pracować na tych timingach, choć poprzednie geile (ta sama seria tylko 2x 1GB) śmigały bez problemu. Przy timingach 5-5-5-15 pamięci działały lecz czasem system (wcześniej XP teraz Win 7) zaliczył zwisa, BSOD i restart. Próbowałem różnych kombinacji, łącznie z podnoszeniem napięcia na pamięciach ale niewiele to pomagało. Ostatnio problem zaczął się nasilać i pamięci pracują stabilnie tylko przy 6-6-6-18. Myślałem, że żywot ich dobiegł końca i nadają się do wymiany, ale łatwo się nie poddałem i zacząłem szukać przyczyny ich niestabilnego działania. Wykonałem następujące czynności: 1. Memtest - żadnych błędów. 2. Goldmemory - żadnych błędów. 3. Mierzenie napięć miernikiem - żadnych nieprawidłowości. 4. Komp w środku czysty, kondensatory OK. 5. Najnowsze stery i bios zainstalowany. 6. Temperatury w porządku, sprawdzałem nawet pirometrem. W końcu nie mając pomysłu wziąłem pamięci i sprawdziłem u kumpla. Okazało się, że u niego (mobo Asusa) pamięci śmigają rewelacyjnie na timingach 4-4-4-12. Pokatowałem je trochę i nie było żadnych problemów. U następnego kumpla (mobo MSI) to samo, nawet się nie zająknęły. Mocno podciach!...ny wziąłem pamięci (kingston 2x1GB) od jednego kumpla i od drugiego (patriot 2x2GB)do mnie myśląc, że mobo mi świruje. Ku mojemu zaskoczeniu oba komplety działały bez problemu na defaultowych ustawieniach. Orthos, SuperPI, 3dmarki jakaś gierka, wszystko śmiga. Znajomy serwisant komputerów powiedział, że prawdopodobnie te pamięci nie lubią współpracować z moją płytą główna i polecił mi wymianę na inne. Tu mam do was pytanie, bo moja płyta obsługuje zarówno pamięci DDR2 jak i DDR3, a w ciągu roku zamierzam zamienić kompa na jakiegoś Phenoma. Czy mam kupić pamięci DDR3 na przyszłość czy da się coś zrobić z tymi Geilami i jakoś zmusić je do współpracy z moją mobo. Sprzęt nie kręcony i jak w podpisie. Dzięki za pomoc i porady. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...