nefbie Opublikowano 30 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2011 (edytowane) Wstępnie wybrałem: 2400 lub 2500K Asrock P67 PRO3 Pamiątki goodramy lub inne w podobnej cenie - 2x4GB SSD C300 lub Vetrex2 (60siątki na system i szopa) Komputer w 90% używam do pracy w photoshopie. Jeżeli coś pykam wieczorkiem to SC2 lub CIV5. Stąd moje dylematy: 2400 czy 2500K. W pierwszym przypadku zapłacę 150zł mniej i podbiję sobie o jakieś 500mhz w trybie turbo procka. W drugim dopłacę 150 i będę mógł go bardziej podkręcić, przy założeniu że nie mam zamiaru bawić się zmianami napięcia - to jest warunek przy jednym i drugim procku (nie mam zamiaru wymieniać zasilacza - enermax z dobrej serii 400W). C300 czy Vetrex2. Płyta ma Sata3 i w testach c300 (odczytu) wypada lepiej niż ten drugi. Na SSD będzie stał system i szop - chodzi mi o jak największą wydajność jednego i drugiego. Czy między 8 GB pamięci a 12 GB lub nawet 16 odczuję różnicę w pracy w szopie? Nie chodzi o kasę, ale o stosunek wydajność/cena/moje_potrzeb. Dzięki za odpowiedzi. Edytowane 30 Stycznia 2011 przez nefbie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 30 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2011 Jaki to dokładnie Enermax? Jaką masz kartę graficzną? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nefbie Opublikowano 30 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2011 (edytowane) Kartę mam gigabyte 4850 i póki co zmieniać nie będę, bo nie mam takiej potrzeby. Enermax o którym mówię, to model z przed 4 lat, już niedostępny w zakupie na swoje czasy przodował pod względem sprawności, więc nie sądzę, żebym musiał się obawiać czy wyrobi. Edytowane 30 Stycznia 2011 przez nefbie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...