Skocz do zawartości
nefbie

Dylemat w wyborze SB oraz SSD

Rekomendowane odpowiedzi

Wstępnie wybrałem:

2400 lub 2500K

Asrock P67 PRO3

Pamiątki goodramy lub inne w podobnej cenie - 2x4GB

SSD C300 lub Vetrex2 (60siątki na system i szopa)

Komputer w 90% używam do pracy w photoshopie. Jeżeli coś pykam wieczorkiem to SC2 lub CIV5.

Stąd moje dylematy:

2400 czy 2500K. W pierwszym przypadku zapłacę 150zł mniej i podbiję sobie o jakieś 500mhz w trybie turbo procka. W drugim dopłacę 150 i będę mógł go bardziej podkręcić, przy założeniu że nie mam zamiaru bawić się zmianami napięcia - to jest warunek przy jednym i drugim procku (nie mam zamiaru wymieniać zasilacza - enermax z dobrej serii 400W).

C300 czy Vetrex2. Płyta ma Sata3 i w testach c300 (odczytu) wypada lepiej niż ten drugi. Na SSD będzie stał system i szop - chodzi mi o jak największą wydajność jednego i drugiego.

Czy między 8 GB pamięci a 12 GB lub nawet 16 odczuję różnicę w pracy w szopie?

Nie chodzi o kasę, ale o stosunek wydajność/cena/moje_potrzeb.

Dzięki za odpowiedzi.

Edytowane przez nefbie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kartę mam gigabyte 4850 i póki co zmieniać nie będę, bo nie mam takiej potrzeby. Enermax o którym mówię, to model z przed 4 lat, już niedostępny w zakupie na swoje czasy przodował pod względem sprawności, więc nie sądzę, żebym musiał się obawiać czy wyrobi.

Edytowane przez nefbie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi