dualdragon Opublikowano 5 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2011 Wiadome jest że mniejsze wiatraczki kręcą się szybciej by przepchnąć odpowiednią ilość powietrza - tym samym niedość ze są wciaż mniej skuteczne od duzych np 120mm to są chałaśliwe . Moje pytanie brzmi czy warto zastanowić się nad zastosowaniem adaptera typu Cooling.pl : Bitspower fan adapter 80/92 - 120mm UV BLUE [bP001] - 12.90PLN by podnieść wydajność swojego chłodzenia . Czy to zadziała i jak może sie sprawować ? Prosił bym o pominięcie rozważań typu wymień całe chłodzenie, zmień cooler taniej wyjdzie itd itd . Teoria wyglądała by tak mamy schładzacz XX a na nim wentylator 92mm CFM załóżmy 35 ,i około 2500 obrotów . Czy coś zyskamy zakłądająć 120 mm ? Czy strumień powietrza po zastosowaniu adaptera będzie właściwy ? Czy ktoś to stosuje ? Czekam na konstruktywne wypowiedzi i pozdrawiam . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Energman Opublikowano 5 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2011 Wydaje mi się, że wiedząc przynajmniej w przybliżeniu jaką wydajność ma wentylator 92 mm takich samych informacji poszukaj odnośnie wentylatora 120mm, bez znaczenia jest jaką średnicę ma wentylator to wydajność w CFM skoro jest taka sama to tylko wystarczy ją zestawić z szybkością obrotową a wtedy będziesz wiedział w przybliżeniu jaki hałas generuje dany wentylator. Sumując: większy przepchnie tyle samo (w przybliżeniu) z mniejszą prędkością więc i hałas będzie mniejszy. Nie kupuj fandera 120mm przypadkiem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Racuch Opublikowano 5 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2011 kliknij mnie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...