Skocz do zawartości
olekmuk

Help! kupno dysku zewnętrznego

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

jestem na kupnie dysku zewnętrznego tylko nie wiem jaki wybrać (cena do 300zł, o pojemności 500GB, z USB 3.0, 2,5")

mam na oku te dwa egzemplarze:

-Samsung S2 Portable 500GB 2,5",USB 3.0

-WD My Passport Essential 500GB, USB 3.0, 2,5"

jeśli możecie coś doradzić który byłby lepszy czy może jakiś inny polecacie to bym bardzo prosił o odp ;)

pozdro!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

WD mam kupiłem ze względu na usb3.0. Jak masz płytę z usb3.0 to imo można rozważyć. Zabójczych prędkości nie ma, ale jakoś daję rade. Do minusów można zaliczyć dedykowany kabel bez niego dysku nie podłączysz. Pamiętaj, że usb 2.0 to przeciętnie coś koło 30MB/s, na usb 3.0 nie ograniczy transferu czyli przy dyskach tej klasy coś koło 60MB/s.

Ciekawą opcją jest jakiś szybki dysk 2,5" i oddzielna obudowa :wink: pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko jeden grzyb :wink: Nie jestem pewien, ale ten wygląda na zwykły dysk sata do którego wpinamy odpowiedni adapter seagate'a i mamy dysk z usb 3.0. Jeżeli tak jest na prawdę to imo całkiem ciekawa opcja. Chociaż chciałbym zobaczyć jakiego rodzaju połączenie ma ten szajsung :) pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mogę polecić LG HXD7U50GL, kupisz go za około 250zł, maksymalny transfer danych to 481Mb/s, system plików NTFS (nie będzie problemu z plikami większymi niż 4 GB). Jeżeli patrzysz na wygląd fizyczny to ma fajną kozacką powierzchnię.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie no kolego takie bzdury... Polecasz złom na usb2.0 którego transfer w real'u nie przekroczy pewnie 30MB/s, dlatego, że ma "fajną kozacką powierzchnię" :blink: Shame on you :-| pzdr

skąd wziąłeś te 30MB/s? 481Mbps to około 60MBps

Jeżeli uważasz ze poleciłem dysk bo ma kozacką obudowę to naucz się także czytać ze zrozumieniem :).

ps: który dysk kupiłeś?

Edytowane przez Malot

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi