Skocz do zawartości
Czarek32

Płyta głowna do Atloona 64

Rekomendowane odpowiedzi

W moim kompie spaliła się płyta główna więc szukam teraz czegoś odpowiedniego.

Pozostałe części to:

Procesor Atlon 64 3000 (chyba dokładnie tak się nazywa)

Zasilacz 350W (jeżeli był by za słaby i tak planuje wymianę w krótkim czasie)

Grafika na PCI-E

Reszta chyba bez znaczenia

Co polecacie może być ogólnie ale wolał bym jakieś konkretne modele, najlepiej z 4 slotami na kości pamięci obecnie mam trochę DDR2 ale nie wiem czy nie lepiej od razu brać płytę z DDR3? Ważne aby procek pasował reszta to chyba mniejszy problem.

Ogólnie to chciał bym jak najtaniej te części kupić ale powiedzmy że mam na to 300zł (sama płyta bo ramy jak coś to i tak będę kupował w późniejszym terminie nawet jak wezmę płytę już na DDR3).

Jest sens kupować coś takiego ASROCK G31M-VS2 S775? Głownie chodzi o to że są tu sloty DDR2 i DDR3.

Edytowane przez Czarek32

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ASRock N68C-S UCC. Totalna hybryda. Obsługuje wszystkie procesory na am2/am2+/am3 oraz pamięci ddr2/ddr3. Trzeba pamiętać, że kontroler pamięci jest w cpu i twój athlon nie będzie współpracował z ddr3, natomiast taki athlon II x3 (athlon II x4, x2, phenom II) może na niej pracować zarówno z ddr2 jak i ddr3. Umożliwia swobodną modernizację. Chipset niestety ma pci-e x16 1.0 i może nie działać z radeonami serii HD5xxx. Nie wiem jak z kartami nvidii, gdzieś widziałem, że ktoś miał na niej gtx460 ale tą informacje musiałbyś potwierdzić. Płyta umożliwia odblokowywanie rdzeni w athlonah II x3 oraz phenomach II x2/x3. Kosztuje psie pieniądze. Przez swoją cenę ma tą zaletę, że nie może za dużo stracić na wartości :)

Pozdr.

Klaus

Płyta którą podałeś nie obsługuje Twojego cpu.

O zasilaczu nap[isz jaki to model dokładnie, marka albo nie pisz wcale. Czy moc 350W wystarczy to zależy jaka tam będzie karta graficzna.

Edytowane przez Klaus
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Ustal czy stara płyta była na socket 939 czy 754 a może AM2 skoro piszesz że masz pamięci ddr2 ?. Żadne 755.

2. Żadna płyta nie umożliwi ci obsługi ddr3 z tym procesorem bo ich kontroler jest wbudowany w procesor, i ten athlon po prostu go nie posiada.

3. Sam miałem takiego athlona wykręconego co nieco, i na dzisiejsze jest to padaka, i nie warto ładować w niego kasy.

Opyl tego athlona i ram na allegro i za te 300 + 50+ cos tam za ram kup coś nowego.

np:

Płyta Główna: Gigabyte 770T-UD3L

Procesor:AMD Athlon II X3 450, ewentualnie jakis nawet tanszy i tak różnice odczujesz dużą

Ram ddr3 jakikolwiek 2Gb im taniej tym lepiej.

Grafe i reszte włozysz tą co masz.

Ale wtedy warto juz w jakis zasilacz zainwestować.

A jeżeli komp ma byc do internetu kup najtanszą płytę pasującą do tego co masz, bo o modernizacji niema mowy z tym procesorem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za podpowiedzi dużo mi pomogły. Przede wszystkim muszę zabrać komputer z serwisu bo jeżeli rzeczywiście do tego procka nie da się DDR3 założyć to gościu który brał ode mnie ten komputer nie wie co robi bo doradzał mi założenie nowej płyty z DDR3. No i za płytę najzwyklejszą na DDR2 powiedział mi 180zł a na allegro za tyle to ja już coś dobrego mogę kupić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi