Skocz do zawartości
mtron

Temperatura i7 950 (boxowe chłodzenie, napięcia Auto, bez OC)

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. I bardzo proszę o pomoc.

Mam problem z wysoką temperaturą pracy i7-950 (Tj=95, Tcase=80) pod obciążeniem, bez OC i na napięciach Auto.

Poniżej zamieszczam dokładny opis sytuacji.

TEST #1 - na boxowym chłodzeniu

Użyty sprzęt

• procesor: intel i7 950 + boxowe chłodzenie + pasta Zalman ZM-STG1
  • płyta główna: Gigabyte GA-X58A-UD5 rev.2.0, BIOS FD
  • RAM: Patriot Viper II Sector 7 DDR3 12GB (3x4GB) 1600MHz CL8 (PV7312G1600LLK)
  • grafika: HIS Radeon HD6950 2GB
  • zasilacz: Corsair VX 550W

Użyte oprogramowanie

• Windows 7 x64 Ultimate + najnowsze aktualizacje i sterowniki
  • CPU-Z 1.56
  • Gigabyte EasyTune6
  • OCCT 3.1.0
  • IntelBurn Test 2.50
  • Real Temp 3.60
  • Core Temp 0.99.8

Ustawienia i przygotowanie sprzętu do testów

• W BIOSie wszystkie wartosci napięć i taktowania domyślne w trybie Auto + włączenie profilu pamięci RAM na XMP.
  • Żadnego overclockingu, czyli standardowe dla 950 3.06GHz + TurboBoost do 3.2GHz + HT on.
  • Oczyszczony alkoholem izopropylowym procesor i radiator, nałożona cieńka warstwa pasty Zalman, precyzyjne zamontowanie coolera (w trakcie testów kilkukrotny demontaż i montaż z różnymi wariantami ilości pasty i dokładnym sprawdzaniem zamontowania chłodzenia).
  • W trakcie testów płyta główna była poza obudową w temperaturze otoczenia ok. 19 stopni C z nieograniczaną swobodną cyrkulacją powietrza.

Rezultaty testów

• Temperatury w idlu Tcase(obudowa procka)=38-41, Tj(rdzenie)=40-43 (odczyt Tcase za pomocą EasyTune6; Tj przez RealTemp, OCCT lub Core Temp), napięcie Vcore=0.92V.
  • Temperatura Tcase w BIOSie 47-50 st. czyli idle, ale bez funkcji spowalniania taktowania.
  • Temperatury rdzeni w stresie z użyciem OCCT:Linpack w ciągu 2 minut osiągają 92-95 stopni (a specyfikacja intela zaleca nie przekraczanie Tcase powyżej 67.9 st.C i Tj powyżej 74 st.C, mimo że Tjmax=100). Napięcie Vcore=1.25. OCCT domyślnie wyłącza się przy przekroczeniu 80 stopni, ale przesunąłem tą granicę do 100, by móc zaobserwować wartość szczytową temperatury.

TEST #2 - na chłodzeniu MUGEN 2 w serwisie (wszystkie parametry takie jak w teście #1, jedyna zmiana to chłodzenie)

Rezultaty testów

• Temperatura procesora w stresie przy użyciu OCCT:Linpack wyniosła 74 st. C przez 30 minut trwania testu.

Konkluzja

Chyba coś tu jest nie tak... procesor niepodkręcony i prawie 100 stopni na farbycznym chłodzeniu, a na wentylu MUGEN2 74 st., chociaż w serwisie, gdzie sprawdzali mój sprzęt, stwierdzili, że "te i7 9xx tak się grzeją". Czy oni mają rację? Strach pomyśleć, jakby ten procesor się podkręcał.

Proszę o pomoc, co z tym fantem zrobić? Procesor do wymiany?

PS. Poniżej zamieszczam parę screenshotów:

Dołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masz najnowszy bios?

Trochę wysokie masz vcore, tu przy niższym napięciu robią 3,8GHz. Spróbuj je obniżyć do np 1,1V-1,150V

Powiem Ci też, w takim sprzętem to wstyd się przyznawać, że cpu pracuje na boxie ;)

Kolejna sprawa, w normalnej pracy komputera pewnie temperatury będą niższe o 10-15stopni.

Na początek:

Aktualizacja biosu jeśli jest nowszy do Twojej płyty.

Obniżenie napięcia jeśli nie bawisz się w oc.

Zakup odpowiedniego chłodzenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wg mnie jest wszystko OK.

Sam miałem i930 gdzie na fabrycznym chłodzeniu osiągał tamperatury prawie takie jak u Ciebie.

Po prostu coller fabrycznę to nędza, ale intel je wciska razem z procesorami, z czego wynika że temperatury rzędu 80-90 st nie są dla procesora groźne.

Gorzej by było gdyby dioda termiczna wyłączała ci procesor pod obciążeniem, wtedy miałbyś powód do reklamacji. W core i7 zabezpiczenie włącza się chyba przu 105 st C. Tak naprawdę procesor fizycznie przeżyje i 130st C.

Oprócz tego temperatury z temistorów odczytywane przez programy typu OCCT są orientacyjne, nie są one aż tak dokładnie kalibrowane, także zdażają się różnice nawet do 10 st C.

Ale jeżeli te temperatury nie dają ci spać po nocach :), to założ sobie porządny cooler i posmaruj z dwóch stron CLP.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z wykresu ponizej mozna stwierdzic, ze chlodzenie nie potrafi odebrac tak duzej ilosci ciepla w odpowiednim czasie.

Od momentu obciazenia procesora do uzyskania lekko pochylej krzywej ubieglo zaledwie parenascie sekund, a temperatura wzrosla o prawie 40 st C.

To za duzo i nie ma mowy, zeby takie chlodzenie utrzymalo pozytywne temperatury w tym tescie.

Czyli wszystko co napisali koledzy wczesniej zaczynajac od ustawienia najnizszego stabilnego napiecia vcore, a konczywszy na zmianie chlodzenia procesora jest do wykonania.

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na moj gust nawet jak na boxa to temperatura za wysoka , sprawdz kolego w stresie czy cooler jest goracy gdy progsy pomiarowe podaja okolo 80'c

moze byc ze cos nie teges z odczytami .

Jezeli cooler bedzie goracy to proc jakas padaka musi byc .

Edytowane przez Mario2k

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej friends, dzięki za sugestie.

Masz najnowszy bios?

(...)Spróbuj Vcore obniżyć do np 1,1V-1,150V

(...) z takim sprzętem to wstyd się przyznawać, że cpu pracuje na boxie ;)

(...) w normalnej pracy komputera pewnie temperatury będą niższe o 10-15stopni.

BIOS jest najnowszy.

Obniżyłem Vcore w biosie do 1.0875, w Windzie pokazuje mi 1.056V - temperatura w stresie na rdzeniach do 75 st. i system stabilny, ale

dręczy mnie myśl, że ten mój egzemplarz procka jest jakiś wybrakowany, skoro ponoć u innych osób na napięciu auto i na boxie te temperatury są jednak niższe.

Wstyd mi za boxa :P Planuję zmienić na wiosnę.

Temperatura podczas testów praktycznych (na tym napięciu auto) przy użyciu np. mocno obciążonego oprogramowania do tworzenia muzyki (Cubase 5) rozgrzewało procka do 80 stopni.

Wg mnie jest wszystko OK.

Sam miałem i930 gdzie na fabrycznym chłodzeniu osiągał tamperatury prawie takie jak u Ciebie.

Po prostu coller fabrycznę to nędza, ale intel je wciska razem z procesorami, z czego wynika że temperatury rzędu 80-90 st nie są dla procesora groźne.

Gorzej by było gdyby dioda termiczna wyłączała ci procesor pod obciążeniem, wtedy miałbyś powód do reklamacji. W core i7 zabezpiczenie włącza się chyba przu 105 st C. Tak naprawdę procesor fizycznie przeżyje i 130st C.

Groźne nie są w krótkiej perspektywie czasowej, ale sytuacja wygląda już gorzej analizując degradację termiczną procka w dłuższym przedziale czasowym.

Tu znalazłem ciekawy artykuł opisujący to zagadnienie The Truth About Processor "Degradation".

Wychodzi z przedstawionych tam wykresów, że przegrzewany procesor, już po 2 latach używania przy lekkim przegrzewaniu, straci stabilność pracy na niższych napięciach i wymagać będzie stopniowego ciągłego podwyższania napięc, w celu zachowania stabilności jego pracy.

Z wykresu ponizej mozna stwierdzic, ze chlodzenie nie potrafi odebrac tak duzej ilosci ciepla w odpowiednim czasie.

Od momentu obciazenia procesora do uzyskania lekko pochylej krzywej ubieglo zaledwie parenascie sekund, a temperatura wzrosla o prawie 40 st C.

To za duzo i nie ma mowy, zeby takie chlodzenie utrzymalo pozytywne temperatury w tym tescie.

Czyli wszystko co napisali koledzy wczesniej zaczynajac od ustawienia najnizszego stabilnego napiecia vcore, a konczywszy na zmianie chlodzenia procesora jest do wykonania.

Dołączona grafika

Podczas testów na chłodzeniu Mugen 2, temperatura w stresie wyniosła 74 stopnie, to jak na takie chłodzenie chyba też za dużo.

Procek w ogóle nie jest podkręcony, a takie temperatury na tym chłodzeniu i z odpowiednio dobranym napięciem inne osoby uzyskują na maszynach wyciągających ok 4 GHz.

Problem odprowadzanie ciepła z mojego egzemplarza może nie leżeć w samym doborze chłodzenia i jakości styku radiatora z jego obudową, ale hm być może fabrycznie nakładana warstwa pasty termoprzewodzącej znajdująca się pod obudową procka ma jakiś defekt lub jest to trefny wafel krzemu.

Na moj gust nawet jak na boxa to temperatura za wysoka , sprawdz kolego w stresie czy cooler jest goracy gdy progsy pomiarowe podaja okolo 80'c

moze byc ze cos nie teges z odczytami .

Jezeli cooler bedzie goracy to proc jakas padaka musi byc .

Rozgrzałem CPU do 85 st. utrzymując tą temperaturę przez parę minut zbadałem metodą organoleptyczną dotykową stan rozgrzania radiatora coolera - nie był parzący, był po prostu tylko ciepły...

Właściwie nie chciałbym mieć wybrakowanego egzemplarza, którego musze doprowadzać do normalnego stanu pracy za pomocą obniżania napięć i zapinania najlepszego chłodzenia, gdy proc. nie jest podrkęcany.

Jak myślicie, czy przegrzewający się egzemplarz nadaje się do reklamacji? (w serwisie stwerdzili, że mogą mi wymienić na inny, wysyłając go do intela, który miałby zadecydować, czy reklamacja jest sensowna), chociaż trochę z tropu zbija mnie fakt, że inny proc, który podpieli miał jeszcze wyższą temperaturę, ale teraz mam wątpliwości, czy dobrze zamontowali na nim cooler (widziałem jak zakładali i było to trochę niezdarne...).

Byłbym wdzięczy, gdyby ktoś, kto posiada takiego i7-950 na boxie, podał jakie ma u siebie temperatury na napięciach automatycznych ( Vcore=1.248 ). Plis :o

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakiej pasty termo używasz? Od jej jakości zależy szybkość przekazywania ciepła na radiator. U mnie różnica pomiędzy AS 5 a Prolimatech PK-1 wynosi 4-6*C w stresie (na korzyść tej drugiej). Sprawdź też jaki odcisk zostawia radiator na paście rozprowadzonej po procesorze. Może procesor ma nieco krzywą czapkę?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakiej pasty termo używasz? Od jej jakości zależy szybkość przekazywania ciepła na radiator. U mnie różnica pomiędzy AS 5 a Prolimatech PK-1 wynosi 4-6*C w stresie (na korzyść tej drugiej). Sprawdź też jaki odcisk zostawia radiator na paście rozprowadzonej po procesorze. Może procesor ma nieco krzywą czapkę?

Używam Zalman ZM-STG1 nakładaną dołączonym pędzelkiem, cieńka warstwa na radiator i procek, wg wytycznych zalmana. Wcześniej ślad po paście "boxowej" był równomiernie rozłożony po zdjęciu wentyla, więc docisk chyba jest ok.

Zastanawiam się, czy nie wyszukać w jakiejś dokumentacji do tej płyty głównej, w którym miejscu na niej znajdują się punkty pomiarowe napięć, by zewnętrznym voltomierzem zweryfikować je. Nie wiem na ile ufać tym wskazanim z oprogramowania czy z BIOSu.

Co do błedów wskazań samych czujników temperatury hm.. wydaje mi się, że są miarodajne, ponieważ (być może się mylę) są tu jakby dwie niezależne grupy czujników

- jeden czujnik na płycie głównej pod prockiem badający temperaturę obudowy Tcase,

- cztery czujniki w każdym rdzeni badające wartość temp. Tj (a dokładniej odległość do granicznej wartości Tjmax, przy której włączają się antytermiczne systemy ochronne procka). Tak na marginesie, podają praktycznie zrównoważone wartości podczas pełnego obciążenia, stąd można zakładać (chyba), że radiator dociska się do procka całą powierzchnią.

PS.

Wiem, iż czynię źle, gdyż mój procesor przyczynia się do ocieplenia klimatu. Przepraszam cie unio europejska :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zalman ZM-STG1 nie jest zbyt dobrą pastą, tzn kiedyś miał swoje 5 minut, ale dzisiaj wypada już gorzej. Ostatnio użyłem resztki tej pasty na GPU, niestety okazało się że poczciwy Arctic Silver 5 jest od niego lepszy. Rzuć okiem na ten test: Wielki test past termoprzewodzących. Odsłona druga. | Chłodzenie.net

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Faktycznie nie jestem zadowolony z STG1 (niewielka różnica spadku temperatury w porównaniu do intelowskiej pasty dawanej na boxowe chłodzenie, to pierwsze co zwróciło moją uwagę po zaaplikowaniu zalmana).

Zmylił mnie ten test porównawczy Test siedmiu past termoprzewodzących, gdzie STG1 wypadł bardzo dobrze, dlatego go kupiłem :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi