Skocz do zawartości
pimpek21

Pytanie o HFC IP

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanko w jaki sposób owiedziec sie o HFC IP. Uzywałem programu query ale wyskakuja jakies bzdury bo adres sie zaczyna od 80....... a z tego a po chwili pokazuje sie 1.2..... ale pierwszy jaki wyskakuje to nie jest ten :((( . A nie chce mi sie pingowac kazdy adres po kolei. Czy znacie moze jakis inny sposób moze jakis program.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

traceroute/troute <jakieś miejsce w sieci>?

Hmmm.... a co niby traceroute ma wspólnego z HFC IP modemu??? Pierwszy hop pokaże HFC IP bramy, ale to jeszcze długa droga:). Z pewnością kolega posiada modem kablowy podpięty do jakiejś sieci tv kablowej... Metoda żmudna ale stuprocentowa - napisać skrypt ("ręcznie" sobie tego nie wyobrażam :D) i zbadać pingiem po kolei wszystkie HFC IP od bramy poczynając, a na własnym kończąc. Tylko z własnego HFC IP czas odpowiedzi będzie w granicach 1-5 ms. Cała reszta będzie co najmniej o rząd wielkości większa. Ewentualnie można zbadać strony statusu modemu ==> http://192.168.100.1, zakładka addresses, o ile nie są zablokowane przez ISP. Nwet nie chcę myśleć, do czego koledze jest potrzebny HFC IP... ale ku przestrodze proponuję zerknąć tutaj ==> http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=32997 zanim nie będzie za późno.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi