KimJestem? Opublikowano 19 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2011 Cześć na wstępie chciałbym nadmienić że przejrzałem forum, poszperałem na google ale niestety nic nie znalazłem dlatego też jestem zmuszony napisać temat i prosić o pomoc. Generalnie mam dwa problemy: 1) posiadam procesor core 2 duo e8500 który posiada nominalnie mnożnik ustawiony na 9.5, niestety wchodząc do biosu zauważyłem że mnożnik procesora jest ustawiony na 9, a jedyne opcje na jakie mogę zmienić są wartościami pomiędzy 6 a 9. W ogóle ten bios jest strasznie chyba stary, dziwny i w ogóle (pamiętam że takiego biosa miałem parę ładnych lat temu na płycie msi 845p -neo max2. Nie muszę chyba wspominać dlaczego jest to problemem... :). Przy OC dużo tracę...:). Próbowałem biosa sflashować ale niestety nie mogę.... opis poniżej: 2)flash biosa nie działa. Wszedłem na stronkę dfi. Ściągnąłem najnowszą wersję biosa (ze stronki producenta), również ściągnąłem winflasha 1.92 (próbowałem również z wersją 1.94) i w momencie gdy próbuję sflashować wyskakuje mi komunikat "bios file size doesn't match with mainboard bios", nie bardzo rozumiem o co chodzi ;>, że niby rozmiar pliku nie chce współpracować//zintegrować/zadziałać z wersją biosu płyty głównej ? Dodam że posiadam wersję biosu phoenix. Mam pytanie co zrobić ? Czy można tego biosa zmienić, phoenix-a który według mnie jest stary i chyba nie na czasie.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KimJestem? Opublikowano 19 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2011 Acha, oczywiście wersję biosa ze stronki dfi ściągnąłem pod Award Phoenix Bios. No ale [gluteus maximus] niestety nic to nie daje :/. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stolara Opublikowano 19 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2011 (edytowane) Którą wersje biosu masz, a którą chcesz wgrać? Nie możliwe żebyś miał identyczny bios wcześniej na innej płycie, w dodatku innego producenta. Żebyś miał możliwość ustawienia mnożnika 9,5 musisz włączyć pewną opcje na ENABLED. Jednak nie pamiętam nazwy. Jest w tej samej zakładce co ustawienia mnożnika procesora i strapu. Edytowane 19 Lutego 2011 przez stolara Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...