Skocz do zawartości
KimJestem?

Dfi lp ut x48 t2r - problem z flashem biosa

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć na wstępie chciałbym nadmienić że przejrzałem forum, poszperałem na google ale niestety nic nie znalazłem dlatego też jestem zmuszony napisać temat i prosić o pomoc.

Generalnie mam dwa problemy:

1) posiadam procesor core 2 duo e8500 który posiada nominalnie mnożnik ustawiony na 9.5, niestety wchodząc do biosu zauważyłem że mnożnik procesora jest ustawiony na 9, a jedyne opcje na jakie mogę zmienić są wartościami pomiędzy 6 a 9. W ogóle ten bios jest strasznie chyba stary, dziwny i w ogóle (pamiętam że takiego biosa miałem parę ładnych lat temu na płycie msi 845p -neo max2. Nie muszę chyba wspominać dlaczego jest to problemem... :). Przy OC dużo tracę...:).

Próbowałem biosa sflashować ale niestety nie mogę.... opis poniżej:

2)flash biosa nie działa.

Wszedłem na stronkę dfi. Ściągnąłem najnowszą wersję biosa (ze stronki producenta), również ściągnąłem winflasha 1.92 (próbowałem również z wersją 1.94) i w momencie gdy próbuję sflashować wyskakuje mi komunikat "bios file size doesn't match with mainboard bios", nie bardzo rozumiem o co chodzi ;>, że niby rozmiar pliku nie chce współpracować//zintegrować/zadziałać z wersją biosu płyty głównej ?

Dodam że posiadam wersję biosu phoenix.

Mam pytanie co zrobić ?

Czy można tego biosa zmienić, phoenix-a który według mnie jest stary i chyba nie na czasie....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Którą wersje biosu masz, a którą chcesz wgrać? Nie możliwe żebyś miał identyczny bios wcześniej na innej płycie, w dodatku innego producenta. Żebyś miał możliwość ustawienia mnożnika 9,5 musisz włączyć pewną opcje na ENABLED. Jednak nie pamiętam nazwy. Jest w tej samej zakładce co ustawienia mnożnika procesora i strapu.

Edytowane przez stolara

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi