Skocz do zawartości
Lovtza

Temp w obudowie

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Bardzo mi zalzey na weszej opnini dlatego dalem nowy temat.

Moj proc to APX 1700@2000Mhz ( 1,50 Vcore), Epox 8KHA+ i 256 RAM. do tego jak juz moze ktos z wczesniejszych watkow wywnioskowal kupilem Aero 7+. Obudowa to Highscreen (Vobis) zasilka Forton 300W 60 GTP ( jest bardzo cichy i moze dlatego jest tak goraco).

Na ustawionym na LOW Aero mam w Idle 47 w Stres 50. Na Zalmanie 6000CU mialem w Idle 50 a w Stresie 54. Obawiam sie ze sa to temperatury za WYSOKIE.

I teraz glowny problem. Wsadzilem do obudowy termometr taki ze sciany i pokzuje 36*C :!:

Sadze ze jest to wlasnie tego wina bo to chyba normalne jak temperatura otoczenia wentyla wynosi 36*C to proc nigdy nie bedzie nial 40*C.

Prosze powiedzcie co o tym sadzicie

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro masz 36 stopni w budzie no to wszystko jasne. Na dzień dobry otwórz bude, będzie chłodniej, a na stałe to załóż 2 wentyle (wciągający i wyciągający) i będzie po sprawie. Powinna być wtedy w budzie temperaturka pokojowa (góra +2 stopnie)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdybys poczytal posty o wentylowaniu budy , nie bylo by potrzeby zakladania tego topica.

Zeby cos schlodzic konieczna jest roznica temperatur, prawda ?

No wiec jezeli twoj kuler miesza tylko cieple powietrze, to co ty od niego chcesz ?

Zapodaj wentyle, jak pisal przedmowca i dostarcz do budy swierze chlodniejsze powietrze, a ogrzane wywal, i po sprawie.

I na przyszlosc, korzystaj z opcji Szukaj.

Update:

Jezeli masz otwarta bude i takie temp, to cos nie tak z kulerem, brak pasty, dziadowska pasta?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Buda jest otwarta, w pokoju mam wedlug jednego termometru 36 a drugiego 27. Teraz wyjolem wszystko na podloge i na LOW mam 42*C.

Ale tak jak mowie nawet czuc ze w pokoju jest bardzo cieplo :)

Nie wiem czy taka temperatura jest spoko proc jest 0,13 wiec powinien chyba sie mniej grzac :). A jakie wy macie temperatury.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

36 stopni w otwartej budzie to mało możliwe chyba że stoi na słońcu. Ja mam w pokoju ~24 stopnie a w budzie 29 (1 wentyl wyciągający)

Kurde to ty syberi mieszkasz czy w piwnicy ???

Ja mam w pokoju okolo 34 C -+2C. A przeciag nonstopas mam. Jako ze niemam budy do minimum jutra procek trzyma temperature pokojowa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tez mam problem (ale mam tez osobny post) bo przy otwartej dudzie, wyciagajacym powietrzu dobrej pascie i CopperShimie mam 51 w steresie?!!! Gdzie mozna zamontowac drugiego wentyla? Pewnie trzeba bedzie ciac obodowe, co?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tez mam problem (ale mam tez osobny post) bo przy otwartej dudzie, wyciagajacym powietrzu dobrej pascie i CopperShimie mam 51 w steresie?!!! Gdzie mozna zamontowac drugiego wentyla? Pewnie trzeba bedzie ciac obodowe, co?

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hehe, w domku blizniaku, pokój na północ, w zimie zimno ciągnie jak cholera ale w lecie jak znalazł, sympatyczny chłodzik :cool:

Tak jak u mnie, północny pokoj rulzzzzzzzz 8)

hehe. Ja też mam pokoik na północy. Wcześniej miałem na południu ale było gorąco latem. Tylko zimą jest u mnie zimno-18* brrrrr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra tera ja :lol: Szczena wam opadnie. Temperatura w obudowie big tower (zamknięta, zero wentyli itd.) = 49C 8O

Teraz cały czas jest otwarta, a wentyle już jadą do mnie :wink:

P.S. Co za debil projektował płytę główną umieszczająć k. graficzną zaraz pod procesorem...

Według mnie te dwa elementy powinny być jak najdalej od siebie... :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A teraz ja! Mam w obudowie zrobiny malutki przeciąg (nie za duży, bo hałasu nie lubię :D ) i przy zamkniętej obudowie mam 1-2 *C w budzie i na procu mniej niż przy otwartej. Chyba przy zamkniętej przeciąg daje lepsze efekty????

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A teraz ja! Mam w obudowie zrobiny malutki przeciąg (nie za duży, bo hałasu nie lubię :D ) i przy zamkniętej obudowie mam 1-2 *C w budzie i na procu mniej niż przy otwartej. Chyba przy zamkniętej przeciąg daje lepsze efekty????

Tak, jezeli buda jest uszczelniona i dobrze ukierunkujesz "cug" to bedzie chlodniej niz przy otwartej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wietrzenie budy to podstawa (co zreszta powiedzieli juz moi przedmowcy :) )

ja zamontowalem wiatrak o srednicy ok 12cm (wymontowany z ksera 24 V -chodzi na 12V) pod nagrywarka i wieje prosto na cooler od proca

temp. proca spadla ponad 10st 8O na moim konfigu 39-44st na colerze za 35zl (zwykla pasta) wiec jestem zadowolony

(no chyba ze wlaczam kompa w nocy to dzwiek jaki slysze mozna porownac ze startujacym odrzutowcem :) )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wystarczy jeden wentyl wyciagajacy i komp bedzie mial odpowiednie warunki do pracy. Teraz mam 29*C w srodku (24*C na zewnatrz)i wszystkie blachy sa zimne. Do chlodzenia procka powietrzem bez wymuszonego obiegu w srodku nawet nie podchodzcie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi