stefangołąb Opublikowano 17 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2003 Cze, Zupgradowalem sie z plyty ECSa pod P4, do A7N8X deluxe i Athlona 2500+( reszta czyli Radeon 9200, Seagate Barracuda V 80GB i 60 GB, Samsung RAM 512 PC2100, Win XP SP1 bez zmian. Pierwszy dzien poswiecilem na walke z nieoczekiwanymi zawieszeniami i niezwyklymi zjawiskami ktorych jednak nie bede tu opisywal poniewaz wydaja sie dziwne i nieprawdopodobne . W miedzy czasie zupgradowalem BIOS do 1005.Doszedlem do momentu w ktorych XP prawie zaczyna sie bootowac, jednak po krotkim czasie nastepuje STOP z rada aby sprawdzic czy dyski sa OK. Idac tym sladem zauwazylem ze na ekranie ustawien BIOSU co prawda symbole dyskow widziane sa prawidlowo tj. 380023A i 360015A to jednak ich parametry - ilosci cylindrow, glowic i sektorow wziete sa z powietrza czyli zle. Dodatkowo w czasie startapu sa przedstawiane jako ATA 33 co wydaje mi sie podejrzane . SATA wylaczona poprzez odpowiednie ustawienia jumperow. Jakis pomysl? Z gory dziekuje Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sh4d0W Opublikowano 17 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2003 Primo. Pamięci mogą nie wyrabiać gdyż posiadasz PC2100 a Bartek potrzebuje PC2700. Zaniz taktowanie procesora i zobacz czy pójdzie jeżeli tak to masz winowajcę. Secundo sprawdź czy podłączyłeś dobrze dyski, czy kabel jest 80 żyłowy etc. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stefangołąb Opublikowano 17 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2003 Z tym kablem to niezly strzal , rzeczywiscie po wymianie dyski zaczely sie prezentowac jako ATA 100, tylko oczywiscie w ustawieniach BIOSu wciaz te dziwne wartosci cylindrowm glowic i sciezek. Stopuje w dalszym ciagu . Co do ustawien to probowalem zarowno 11x166 jak i 11x133 ,( pamiec ustawiam zawsze na 133) i nie pomaga. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sh4d0W Opublikowano 17 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2003 Z tym kablem to niezly strzal , rzeczywiscie po wymianie dyski zaczely sie prezentowac jako ATA 100, tylko oczywiscie w ustawieniach BIOSu wciaz te dziwne wartosci cylindrowm glowic i sciezek. Stopuje w dalszym ciagu . Co do ustawien to probowalem zarowno 11x166 jak i 11x133 ,( pamiec ustawiam zawsze na 133) i nie pomaga. A dalej są objawy które wymieniłeś w poprzednim poście ? Czyli niebootowanie XP itp. ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stefangołąb Opublikowano 17 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2003 Niestety, stopuje zalecajac odinstalowanie nowych kontrolerow dyskowych i dyskow ewentualnie sptawdzenie czy dysk nie jest uszkodzony. Z dyskietki 98 sie bootuje. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stefangołąb Opublikowano 17 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2003 I jeszcze ciekawostka - Partition Magic znalazl cross linked files , ktorych nie mogl poprawic , zatomiast instalator XP z dyskietek nie znalazl wlasciwych info w pliku txtsetup.sif i nie mogl kontynuowac instalacji przy pierwszej dyskietce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sh4d0W Opublikowano 17 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2003 I jeszcze ciekawostka - Partition Magic znalazl cross linked files , ktorych nie mogl poprawic , zatomiast instalator XP z dyskietek nie znalazl wlasciwych info w pliku txtsetup.sif i nie mogl kontynuowac instalacji przy pierwszej dyskietce To może dysk Ci się sypie :? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stefangołąb Opublikowano 17 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2003 Zainstaluje XP na drugim i obejrze ten pierwszy - mam nadzieje ze to tylko struktura logiczna na partycji systemowej. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stefangołąb Opublikowano 17 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2003 No niestety ten sam problem z drugim dyskiem , zastanawiam sie czy to mozliwe ze po wylaczeniu SATA z normalnym ATA dzieje sie cos nie tak? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Siloss Opublikowano 17 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2003 No niestety ten sam problem z drugim dyskiem , zastanawiam sie czy to mozliwe ze po wylaczeniu SATA z normalnym ATA dzieje sie cos nie tak?to nie możliwe bo ja mam wyłączone SATA i maxtor normalnie na ATA133 cieko :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stefangołąb Opublikowano 17 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2003 A jakie masz Pietrek ustawienia dysku w BIOSie auto? I jesli tak to czy ustawia zgodnie z producentem? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karas Opublikowano 17 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2003 Ustawiles dobrze zworki?? Zobacz czy moze nie podlaczyles wiatrakow na tej samej tasmie zasilajacej co dyski. I zobacz kable czy podociskane i zobacz ustawienia biosu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karas Opublikowano 17 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2003 A jakie masz Pietrek ustawienia dysku w BIOSie auto? I jesli tak to czy ustawia zgodnie z producentem? Dobrze prawi. Ustaw w biosie wsio na Auto ,bo wlasnie jak sie cos innego ustawi ,pokazuje te dziwne liczby cylindrow itp. Ile razy juz tak mialem u kumpli ktorym "Wiesz co ,dysku mi nie wykrywa poprawnie. A czy grzebales w biosie?? Ja?? Nie!! :wink: :roll: :lol: :lol: :lol: " Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stefangołąb Opublikowano 18 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2003 Przy ustawieniach auto otrzymuje dla dysku Seagate 80GB 38309/16/255 a dla Seagate 60GB 28733/16/255 te wartosci wydaja mi sie podejrzane. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Siloss Opublikowano 18 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2003 u mnie pokazuje tak na 40-tce 79656 cylindrów, 16 głowic, 63 sektory na ścieżkę. Nie wiem czy poprawnie bo nie chce mi się wykręcać dyku ale wszystko działa OK. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eliash Opublikowano 18 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2003 Witam Czy w Asusie a78nx deluxe rev2 1005 można ustawić mnożnik > 12,5 ? Widzę w biosie jakieś dziwne mnożniki np. 7x/15x, ale jeśli ustawię powyżej 12.5 to podczas startu pokazywane są jakieś dziwne wartości np. 857 Mhz (Mój procek to Barton 2500). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stefangołąb Opublikowano 18 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2003 Ja jeszcze do poprzedniego watku - otoz dowiedzialem sie ze XP nie wstanie po zmianie plyty , moz to to ....... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kathor Opublikowano 18 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2003 witam, hmm ciezko bedzie jakakolwiek winde zmusic by bez reinstala wstala na plycie dla calkiem innego proca! miales mobo i proc intel a teraz masz amd i nvidie. heh to siem nie da. i to nie tylko na xp. a teraz pytanko do Was. widze ze jest wersja deluxe i deluxe gold. jakie sa roznice?? i czy sa w ogole czy cos juz pomieszalem. co www to inne info podaja. z gory thx i pozdr Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sh4d0W Opublikowano 18 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2003 witam, hmm ciezko bedzie jakakolwiek winde zmusic by bez reinstala wstala na plycie dla calkiem innego proca! miales mobo i proc intel a teraz masz amd i nvidie. heh to siem nie da. i to nie tylko na xp. a teraz pytanko do Was. widze ze jest wersja deluxe i deluxe gold. jakie sa roznice?? i czy sa w ogole czy cos juz pomieszalem. co www to inne info podaja. z gory thx i pozdr Z tego co mi wiadomo Deluxe Gold posiada oprogramowanie InterVideo WinCinema. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Siloss Opublikowano 18 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2003 Ja mam Delux Gold UAY i nie mam WinCinema :( i nie wiem ciemu :) a poza tym chyba różnicy nie mam żadnej. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kathor Opublikowano 18 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2003 nom na chlopski rozum to musi byc jakas roznica bo by sie inaczej nie zwaly:) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kathor Opublikowano 18 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2003 nom na chlopski rozum to musi byc jakas roznica bo by sie inaczej nie zwaly:) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Inkubus Opublikowano 18 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2003 Witam sznownych kolegów (i koleżanki, jeżeli są tu takie) Przystąpię od razu do rzeczy. Podkręcałem XP1700 na Asusie A7N8X Deluxe. Procesor pracował stabilnie przy 11x200. Chciałem jednak sprwdzić jak wysoką magistralę uda mi się uzyskać. Ustawiłem 9,5x200 i zacząłem zwiększać FSB. Doszedłem do 220 i sprzęt powiesił się przy poście. Przy drugim starcie udało mi się wejść do biosu i przestawić FSB na 200. Niestety sprzęt po restarcie nie wstaje. Nie pomogło wyczyszczenie biosu zgodnie z instrukcją (z wyciąganiem baterii). Cały sprzęt z wyjątniem płyty jest sprawny. Gfdzieś kiedyś czytałem, że takie problemy mogą wystąpić przy ustawieniu zbyt wysokiego FSB ale nie było tam rozwiązania problemu. będę wdzięczny za sugestie. Pozdrawiam P. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Inkubus Opublikowano 18 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2003 Witam sznownych kolegów (i koleżanki, jeżeli są tu takie) Przystąpię od razu do rzeczy. Podkręcałem XP1700 na Asusie A7N8X Deluxe. Procesor pracował stabilnie przy 11x200. Chciałem jednak sprwdzić jak wysoką magistralę uda mi się uzyskać. Ustawiłem 9,5x200 i zacząłem zwiększać FSB. Doszedłem do 220 i sprzęt powiesił się przy poście. Przy drugim starcie udało mi się wejść do biosu i przestawić FSB na 200. Niestety sprzęt po restarcie nie wstaje. W dodatku z komputera dobywa się pisk (jakieś 15 kHz - raczej nie z głośniczka). Nie pomogło wyczyszczenie biosu zgodnie z instrukcją (z wyciąganiem baterii). Cały sprzęt z wyjątniem płyty jest sprawny. Gfdzieś kiedyś czytałem, że takie problemy mogą wystąpić przy ustawieniu zbyt wysokiego FSB ale nie było tam rozwiązania problemu. będę wdzięczny za sugestie. Pozdrawiam P. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Inkubus Opublikowano 18 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2003 Witam sznownych kolegów (i koleżanki, jeżeli są tu takie) Przystąpię od razu do rzeczy. Podkręcałem XP1700 na Asusie A7N8X Deluxe. Procesor pracował stabilnie przy 11x200. Chciałem jednak sprwdzić jak wysoką magistralę uda mi się uzyskać. Ustawiłem 9,5x200 i zacząłem zwiększać FSB. Doszedłem do 220 i sprzęt powiesił się przy poście. Przy drugim starcie udało mi się wejść do biosu i przestawić FSB na 200. Niestety sprzęt po restarcie nie wstaje. W dodatku z komputera dobywa się pisk (jakieś 15 kHz - raczej nie z głośniczka). Nie pomogło wyczyszczenie biosu zgodnie z instrukcją (z wyciąganiem baterii). Cały sprzęt z wyjątniem płyty jest sprawny. Gfdzieś kiedyś czytałem, że takie problemy mogą wystąpić przy ustawieniu zbyt wysokiego FSB ale nie było tam rozwiązania problemu. będę wdzięczny za sugestie. Pozdrawiam P. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanu Opublikowano 19 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2003 Obawiam się,że padła kość Biosu. Jeśli sytuacja taka zdarzyłaby się przy FBS =200 to jest to znany problem i asus jeszcze go nie rozwiązał. Ale w tym przypadku to może to być jeszcze pamięć, choć raczej marne szanse ,że padła już przy 220. Zresztą jeśli chcesz to poczytaj o problemach z niemożnością bootowania kompa przy A7N8X na nforcershq.com Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Inkubus Opublikowano 19 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2003 Czy można gdzieś kupić kość biosu (z wgranym oryginalnym biosem asusa) ? Niestety nie mam innej płyty na której można by zrobić podmianę na "ciepło". Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karas Opublikowano 20 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2003 Wyszly nowe biosy ,w koncu po takim dlugim czasie: http://www.nforcershq.com/forum/viewtopic.php?t=28045 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karas Opublikowano 20 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2003 Jeszcze nie testowalem ,bo podobno jutro wieczorem ma wyjsc bios Ubera jezeli oczywiscie beta testy wypadna pomyslnie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...