Skocz do zawartości
AndyN

Asus A7n8x/-x/-e/-deluxe-porady Problemy

Rekomendowane odpowiedzi

Pietrek, twoje napięcia są z deczka koszmarne. Koniec tego zasilacza bliski. A póżniej jak zapodaje Peja - "Ciemno już , zgasły wszystkie światła". Tylko będzie dodatkowy problem, bo żarówek nie dowieźli... :D

Wheelerfan, powiem Ci,że te napięcia jeszcze da się przeżyć. Niby to pretekst do wymiany zasiłki, ale ja bym jeszcze darował sobie panikę.

Generalnie należy się martwić jak 5V spadnie na 4,65 V, 3,3 na 3,2, a 12V podniesie do 12,8 lub spadnie do 11,8 V.

A po mocnych przemyśleniach już wybrałem pamięć:

OCZ PC 3200 Enhanced Latency Platinium Dual Channel Pack 2-2-3-5 T

OT: Taaaaak, taki zjazd by się przydał. Jak byśmy połączyli mózgi to niech każdy Abitowiec zacznie się modlić o wybaczenie.... :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wheelerfan, powiem Ci,że te napięcia jeszcze da się przeżyć. Niby to pretekst do wymiany zasiłki, ale ja bym jeszcze darował sobie panikę.

Generalnie należy się martwić jak 5V spadnie na 4,65 V, 3,3 na 3,2, a 12V podniesie do 12,8 lub spadnie do 11,8 V.

O w mordę ja mam

3,18V - 3,23V

4,81V - 4,82V

11,79V - 11,81V

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sprawdzaj i podaj na ile Ci sie udało max wyciagnac

Wstał na 11*210, ale wykonał dwukrotnie zwiechę na starcie Windowsa, więc mu odpuściłem na 11*209 i będę testował stabilność. Czy ktoś ma pomysł co jest powodem zwiech na Windzie?? Na marginesie mam już 2300 Mhz, a podobno max podkręcalności tego proca na tym rdzeniu kończy sie na 2329 Mhz, więc chyba nie mam co narzekać??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wheelerfan, a kto ci takich bzdur nawtykał o tej maksymalnej częstotliwości proca...?

Komputer Świat mi nawtykał. Są to ich wyniki testowe. A Twoim zdaniem ile można wyciągnąć z T-bred'a XP 2000+ ?? Na marginesie to wszystko idzie na tylko trochę lepszym niż boxowy wentylu. O temperaturach wolę nie wspominać, ale jeszcze alarmy z Asusproba nie wyją. :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wheelerfan, a kto ci takich bzdur nawtykał o tej maksymalnej częstotliwości proca...?

Komputer Świat mi nawtykał. Są to ich wyniki testowe. A Twoim zdaniem ile można wyciągnąć z T-bred'a XP 2000+ ?? Na marginesie to wszystko idzie na tylko trochę lepszym niż boxowy wentylu. O temperaturach wolę nie wspominać, ale jeszcze alarmy z Asusproba nie wyją. :D
Na marginesie te ostatnie 100 Mhz nie dało ani jednego stopnia wzrostu temp. na procu dziwne, sprawdziełem prędkośc obrotową wentyla, też bez zmian.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Małe sprostowanie: to ponaglenie o zmianę zasiłki miało być do Funkylemona, a nie do Wheelerfana. A przy okazji - Jodlasty ty też jesteś pod ścianą. Nie ma jednak się co martwić o odczyty napiecia 5V przy odpalonym Prime95. Nawet na Antecach 550W przy procach rzędu 2,3-2,5 GHz spada poniżej 4,8V. Pamiętajmy, że Torture Test Prime95 ma wycisnąć z proca wszystko co się da. ŻADNA aplikacja nawet w 70% tak nie obciąża proca, nawet kodowanie do DivX czy rendering 3D MAX. Prime to specjalnie spreparowany killer sprzętowy, bazujący na przetwarzaniu nieprawdopodobnie skomplikowanych ciągów matematycznych. Nawet jak pracuje jako moduł poszukujący liczb pierwszych nie wymaga tyle co Torture Test. Stay cool, guys!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sprawdzaj i podaj na ile Ci sie udało max wyciagnac

Wstał na 11*210, ale wykonał dwukrotnie zwiechę na starcie Windowsa, więc mu odpuściłem na 11*209 i będę testował stabilność. Czy ktoś ma pomysł co jest powodem zwiech na Windzie?? Na marginesie mam już 2300 Mhz, a podobno max podkręcalności tego proca na tym rdzeniu kończy sie na 2329 Mhz, więc chyba nie mam co narzekać??

A może tak 10,5 X wieksze FSB zobacz moze ci pojdzie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wheelerfan, na jakim napięciu kombinujesz. Podaj kolejność jak sprawdzałeś poszczególne częstotliwości wraz z Vcore.

A co do procków i max. częstotliwości to looknij najprościej nacpudatabase.com. Dają jakiś tam pogląd, choć z różnych recenzji tych procków wynika,że jednak potrafią na dobrym WC chulać i 2,5 Ghz. Uważam,że jednak i te Twoje 2,3 to już całkiem porządny wynik.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pietrek, tego Zalmana nawet moja żona jakbym poprosił to by sama założyła. NIc nie blokuje, wchodzi idealnie, montaż wymaga jednak wyjęcia płyty z budy, by dokręcić blaszki do otworów wokól socketu. I co najważniejsze, naprawdę nie ma szans na to by ukruszyć rdzeń procka przy zakładaniu czy zdejmowaniu. Cisza, nieprawdopodobna wydajność i ta masa...775g! Dla przykładu temperatury idle przy ustawieniu 11x200 na default Vcore wynoszą: Diode-32, Socket-31, Mobo-18 ( to ostatnie to zasługa dobrej wentylacji budy)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wheelerfan, na jakim napięciu kombinujesz. Podaj kolejność jak sprawdzałeś poszczególne częstotliwości wraz z Vcore.

A co do procków i max. częstotliwości to looknij najprościej nacpudatabase.com. Dają jakiś tam pogląd, choć z różnych recenzji tych procków wynika,że jednak potrafią na dobrym WC chulać i 2,5 Ghz. Uważam,że jednak i te Twoje 2,3 to już całkiem porządny wynik.

Cały czas kombinuję już na max. napięciu tj. 1,85 V (ASUSPROBE pokazuje 1,872 V) Z 2,3 zrobiło mi się tylko 2,283 (11*207) po dwóch zwiechach na 11* 209 i 11* 208 jakie wykonał komp na 3D Marku 2001 SE

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ty nie kombinuj tu z 3dMark2001 tylko MemTest,a potem Prime. Ten benchmark za nic w świecie dziś się nie nadaje do testowania stabilności. Już lepiej użyj Aquamarka3.

OK. Ale jak się komp na 3D Marku wysypuję to prime 95 ani Memtesta tym bardziej nie przejdzie. obawiam się, że po testach wróce do moich 11 X 200 :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tomzet, Tomzet jak mnie słyszysz? Zapodaj coś o tym swoim R9800Pro i jak się sprawuje.

Aby odpowiedzieć na pytanie może troche historii. Do tej pory komputery, których używałem składał mi kolega. On też wybierał klocki. Z początkiem tego roku przyszedł czas na zmianę komputera i ponownie poskładał mi maszyne. Okazało sie że wybrał płyte Asusa. Miał już chyba dosyć moich pytań dotyczących komputera zaproponował abym sam troche poczytał. Ponieważ zbieglo sie to w czasie z zainstalowaniem w moim bloku stałego dostępu do internetu miałem wreszcie możliwość poczytać różne interesujące stronki, między innymi tą. Stwierdziłem, że oprócz płyty głównej w zasadzie nic dobrego nie ma w mojej maszynie. Zacząłem wymieniać klocek po klocku jednocześnie experymentując z podkręcaniem. Radeon (dokładnie 9800Pro 128Mb Saphire) zadomowił sie w kompie 3 dni temu. Ponieważ mam strasznie badziewiarskie pamięci nie jestem na razie w stanie ustawić sensownego konfigu (procesor kręci sie dobrze ale tylko niezależnie od pamięci-przy FSB 200 kobitka ukryta w komputerze melduje że w ogóle nie ma RAMu). Tak jak już napisałem wcześniej chę kupić OCZty i dopiero wtedy spróbuję poustawiać wszyskie śrubki i wtedy odpowiem na Twoje pytanie. Więc jeśli wiesz gdzie je kupić daj znać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jodlasty, a odpal no procka na 10,5x200 to zobaczysz co się stanie... :D

A co ma sie stać?

Bede mial 2100Mhz zamias 2200

Teraz nie chce restarotac kompa bo mi sie giera (MP2) ściąga na DC++ :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wheelerfan, a ja ci powiem ,że jest czasami odwrotnie. Prime i Memtest działają w pętli kilka godzin, a 3dmark wywala po kilkunastu sekundach :D Ot i cała pojechana filozofia Futuremark.

Tak własnie miałem. Na 11 X 209 wywalił sie po 5s., na 11 X 208 przy szóstym teście. Teraz sprawdzam 11 X 207 MemSys przeszedł 11 pełnych cykli testowych bez jednego błedu, ale na Prime 95 mam cyt " ERROR ILLEGAL SUMOUT, POSSIBLE HARDWARE FAILURE" :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiem tak: Jak MemTest nie wykazuje błędów to system będzie w miarę stabilny. I powinno w XP wszystko normalnie działać. Ale jak chcesz mieć 100% pewność kamiennej stabilności sprzętu to odpalasz Prime95 w zasadzie raczej dla uspokojenia sumienia. Bo tam każda pierdułka wyjdzie. Taka , którą XP zamortyzuje i nie zwiesi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wawelski napisal:

A jak wygląda 12V? 

Może wystarczy podregulować - w sumie cały czas masz zaniżone i jakby dać 0,15V więcej, to byłoby w miarę OK. Czy ta zasiłka, 

to tak naprawdę nie jest 250 FSP?

napiecia ktore podawalem byly obserwowane podczas tortur prime`a, ale jak poczytalem

pare postow wyzej, co napisal hanu, ze prime to killer, to troche sie uspokoilem, choc i tak wiadomo, ze za dobrze nie jest...

podczas normalnej pracy, bez zarzynania sprzetu, asus probe pokazuje:

+12V - 12,416V (bez wahań)

+5V - 4,865 - 4,892V

+3,3V - 3,36 - 3,376V

Vcore - 1,712 - 1,728V

dla ustawień 11x200 synchro z pamiecia na default.

jezeli chodzi o zasilacz, to jest to dokladnie ten: http://www.modecom.pl/produkt.php?418, a to jego tabliczka

znamionowa http://www.modecom.pl/strona.php?160

Jak mam podregulowac?

btw. za zasilanie czego odpowiadaja poszczegolne napiecia? mniemam, ze +5V za procka, a +3,3 za AGP, a reszta?

pytanie kolejne... czy wy tez mieliscie problemy z instalacja xp pro sp1? gdy zlozylem kompa procek i pamiec pracowaly jako default. zainstalowalem xpeka na czysty dysk i na tym moje podboje z nim sie skonczyly... odpalil sie ze dwa razy, a potem zawsze zawieszal podczas wczytywania (pasek wczytywania stawal jak wryty i zgon). nie pomagalo nic, nawet tryb awaryjny, bo rowniez i ten dzialac nie chcial. reinstalacja rowniez. czy w biosie nalezy deaktywowac/aktywowac jakas funkcje, aby dzialal xp? na poprzednich wersjach tego systemu nie zaobserwowalem tego problemu. pamiec nie wykazuje zadnych bledow, procek tez dziala stabilnie pod primem. system jest instalowany z oryginalnej plyty. konfiguracja jak ponizej i nic poza tym, wiecej w kompie nie posiadam, aby moglo stwarzac konflikty.

update:

ktora temperatura jest "prawdziwsza"? ta z asusprobe czy ta z biosu? bo odnosze wrazenie, ze probe mi zaniza w stosunku do biosu... jaka mieliscie maksymalna (zezwalajaca na dlugowiecznosc procesora), a zarazem dla niego bezpieczna temp.? dla przykladu... czy 48C to juz o wiele za duzo?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja wam przedstawie jak u mnie to wygląda :

12V  -- 12.98V

5V    -- 4,75V

3,3V -- 3,26V

Nieżle co nie !!??

P.S. Hanu ja znów do Ciebie z zapytankiem :D czy tego Zalmanna da się bezproblemowo zamontować ??

Pietrek, wyniki masz jak ja na moim CODESHICIE miałem. Czym Ty zasilasz Twój zestawik??

Zasilałem Megabajtem 350W. wrrrrrrrrr

Ale dzisiaj odebrałem Antka True Power 430W i napięcia są niamal idealne:

11,98V +/- 0,02

4,95 +/- 0,04

3,3 +/- 0,03

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiem tak: Jak MemTest nie wykazuje błędów to system będzie w miarę stabilny. I powinno w XP wszystko normalnie działać. Ale jak chcesz mieć 100% pewność kamiennej stabilności sprzętu to odpalasz Prime95 w zasadzie raczej dla uspokojenia sumienia. Bo tam każda pierdułka wyjdzie. Taka , którą XP zamortyzuje i nie zwiesi.

Problem w tym, że ja na WIN98 jeszcze chodzę

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam

Mam małe pytanko, czytałem o tym ale pewnie gdzieś nie doczytałem i nie rozumiem czegoś, a mianowicie:

mam procka 1700+ 1.5V , płyta max może tylko 1.75V

Żeby było można 1.85V to trzeba zrobić drut-moda. To trzeba zrobić tak aby było 1.85V ?? (tzn. włożyć druciki które dają 1.85V )

I czy wtedy w biosie będzie można zmniejszać napięcie?

pozdrawiam

skupa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...