Martinii Opublikowano 27 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2004 @Martinii Chyba nie doczytałeś, że te trzaski to na Audigy, więc przegrzewanie SB nie ma nic do rzeczy. No tak sorry. Ale tak czy siak chlopak chce przejsc na SS - pisze wiec zeby wiedzial na przyszlosc :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_i_t_t Opublikowano 27 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2004 Eksperymentalnie przeszedłem na tego SS. W sumie nie odczułem większej (lepszej lub gorszej) różnicy między Audigy. Genaralnie jest jak najbardziej ok. Co do chipsetu NB - to radiator na nim jest ledwie ciepły (pomaga mu pewnie cooler Zalmana, który trochę go owiewa). Co do SB - tu zmierzyłem miernikiem temperaturę - ok 43 stopnie (pomiar zaraz po otwarciu obudowy po dłuższej pracy). Nie wiem czy to dużo czy nie, ale trzaski (czy inne artefakty w dzwięku) jednak czasem i tak się pojawiają. Dlatego spróbuję go ochłodzić i sprawdzić czy to coś pomoże. No i teraz wracając do sposobu montażu - narazie przebrnąłem przez 45 stron tematu :o (na szczęście częśc była dla mnie nieistotna) i mam narazie dosyć. No i prawdę mówiąc nie zostało to do końca wyjaśnione to co mnie interesuje. Było tylko wspomniane o próbach wykorzystania kropelki, kleju przewodzącego i taśmy. Co więcej - jakiego radiatora użyliście - bo u mnie jest bardzo mało miejsca ze względu na pasywnego Zalmana na grafice - 2cm wysokości to maximum. Jeśli takiego nie znajdę to najwyżej wytne sobie kawałek starego radiatora po Celeronie (zawsze to już coś). Czy ta taśma przewodząca zdaje egzamin i nie odkleja się zbytnio ?. Jesli nie to może jakiś inny ciekawy (i odwracalny) sposób montażu. Myślałem też u wykorzystaniu mojego 1 wiatraczka z przodu obudowy zasysającego powietrze. W Castoramie sprzedają rury do klimatyzatorów w śmiesznej cenie - odcinki bodajże 2 metrowe za kilka lub kilkanascie zł (które potem jakiś lolek sprzedaje na Allegro 4 razy drożej jako mega rewelacyjny system :)). Chodzi o to że taka rura pasuje wymiarowo na cooler 80x80, łatwo się formuje i można sobie stworzyć taki tunel transportujący zimne powietrze w konkretne potrzebne miejsce. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hadrysek Opublikowano 27 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2004 Co do chipsetu NB - to radiator na nim jest ledwie ciepły (pomaga mu pewnie cooler Zalmana, który trochę go owiewa). Już o tym było - zerwij, wyszlifuj radiator bo to góry i doliny, zapodaj arctic silver - u mnie jak pocisne kompa to NB robi sie ciepły/gorący wcześniej był chłodny. Co do SB - tu zmierzyłem miernikiem temperaturę - ok 43 stopnie ). Mój też się grzeje - zapodałem narazie radiator który się trzyma na samym arcticu o dziwo, ale to takie tymczasowe... Nie wiem czy to dużo czy nie, ale trzaski (czy inne artefakty w dzwięku) jednak czasem i tak się pojawiają. Dlatego spróbuję go ochłodzić i sprawdzić czy to coś pomoże). U mnie problem był z basami, jak na "wave" przekroczyłem mniej więcej połowę mocy to zaczynało charczeć - słupki na wykresie dobijały do końca... teraz jak zapodałem radiator to na pól mocy można jechać i jest zapas. Może jeszcze lepsze chłodzenie poprawi ten stan rzeczy? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martinii Opublikowano 27 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2004 Na SB najpierw zalozylem radiatorek, ktory sam zrobilem - wyciety z jakiegos starego (jeszcze z czasow 486). Teraz jednak zalozylem Zalmana i wyglada to ladnie, a do tego bardzo wydajne! Ja przykleilem radiator na tasme termoprzewodzaca. Pozdr Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lopik Opublikowano 27 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2004 P_i_t_t Ja mam SB Live 1024 (nieco starsza wersja :wink: ) i działa mi bez zarzutu co do trzasków sprubuj najnowszych sterowników ze strony creativa i oczywiście (jeśli używasz XP a tak mi się wydaje) trzeba zainstalować SP1 i ewentualnie kilka dodatkowych łatek które uznasz za ważne 8) Serwis masz po prostu BOSKI! ... mówie ci jutro kupuj bombonierke i kwiatki i zasówaj do nich z samego rana :lol: :lol: :lol: (pierwszy raz słysze o takim miłym serwisie i jestem w szoku 8O 8) ) o Sound Storm troche czytałem tutaj na forum i w artykułach i wychodzi że jakościowo jest stanowczo lepszy od mojego Live 1024 i chyba będzie na poziomie twojego Audigy (albo troche lepszy) jednak wydaje mi się że powinieneś wybrać według własnych upodobań ... każdy lubi inny dziwęk i inne efekty! :) ja w sumie na Sound Storm-ie jechałem 2 dni i zraził mnie swoimi szumami i trzaskami (czytałem o montowaniu dodatkowych radiatorków ale nie mam czasu na takie modyfikacje) ... musze przyznać że dzwięk był o wiele lepszy niz na moim LIVE chwilowo nie mam kiedy się zabrać za "tuning" a musze jeszcze skończyć przygodę z chipsetem i gumą do żucia(nie zeskrobałem do końca) :lol: i potestować taimingi bo oczywiście ustawienie najniższych byłoby zbyt prostym rozwiązaniem 8) wheelerfan: rzeczywiście mnie nie było w 1980 na świecie :) ale dumny jestem z tego Mistrza Olimpijskiego :P P_i_t_t dziwne że zamontowałeś ten wentylator bez problemów! jest kilka wyjść: 1.a7n8x-e różni się troche rozmieszczeniem kondensatorów (musze to zaraz sprawdzić na stronie) 2. ten wentylator ma jakąś inną budowę i jest już przystosowany jakoś do tej płyty :? co wydaje mi się dosyć mało możliwe 3. albo ta twoja dziwna zapinka specjalna pod AMD jest jakaś magiczna (nie słyszałem o takich cutach - też musze zaraz przetrząsnać kilka stronek) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_i_t_t Opublikowano 27 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2004 :arrow: Martinii Ja również tak zrobię. Zakupiłem dzisiaj taśmę termoprzewodzącą : http://www.allegro.pl/show_item.php?item=23157850 Radiator wytnę ze starego po Celeronie (Zalman się nie zmieści bo mam max 2cm wysokości) a ten jest idealny. Mam nadzieję że to pomoże. Tylko dlaczego były te trzaski z użyciem Audigy ? :? Co do NB to nie wiem czy się bawić w jego zdejmowanie - w sumie przy pierwszych oględzinach płyty wydawał się przylegać dokładnie. W dotyku nie jest zimny ani specjalnie gorący. Z góry dmucha na niego po częsci cooler z procka. Najwyżej przy zmianie procka (planuję zmianę na Bartona 2500+) się tym zajmę. co do trzasków sprubuj najnowszych sterowników ze strony creativa i oczywiście (jeśli używasz XP a tak mi się wydaje) trzeba zainstalować SP1 i ewentualnie kilka dodatkowych łatek które uznasz za ważne 8) Wszystko miałem jak najbardziej aktualne. Nic to nie dało. Teraz trochę zostanę przy SS - chcę go przetestować. Serwis masz po prostu BOSKI! ... mówie ci jutro kupuj bombonierke i kwiatki i zasówaj do nich z samego rana :lol: :lol: :lol: (pierwszy raz słysze o takim miłym serwisie i jestem w szoku 8O 8) ) No to trzeba przyznać :). Jutro może nie - bo Niedziela :lol: ale w poniedziałek chyba do nich zajrze, bo biedaczki zostawili w moim CD i DVD płytkę z WinXP i programi do testowania sprzętu :). Kwiatków na pewno nię będzie :P . P_i_t_t dziwne że zamontowałeś ten wentylator bez problemów! jest kilka wyjść: 1.a7n8x-e różni się troche rozmieszczeniem kondensatorów (musze to zaraz sprawdzić na stronie) 2. ten wentylator ma jakąś inną budowę i jest już przystosowany jakoś do tej płyty :? co wydaje mi się dosyć mało możliwe 3. albo ta twoja dziwna zapinka specjalna pod AMD jest jakaś magiczna (nie słyszałem o takich cutach - też musze zaraz przetrząsnać kilka stronek) Niestety nie mam aktualnie aparatu pod reką, ale jak wróci brat to postaram sie pokazać dokładnie jak to wygląda. Cooler jest zwyczajny - po prostu brak w zestawie zapinki pod Intela oraz Fan Mate'a. Absolutnie nic na płycie nie koliduje z zapinką a montaż jest banalnie prosty. Zreszta ten filmik dokładnie to oddaje :) : http://www.zalman.co.kr/images/swimages/20...3/CNPS7000A.swf Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lopik Opublikowano 27 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2004 no przyznam że z tymi kwiatkami chyba przesadziłem 8O ... nie widze innego wyjścia jak zamiana kwaitków na flaszkę :wink: zainteresowałeś mnie tym wentylatorem 8) musze zgłębić jego temat (czemu się tak ładnie zamontowal) mnie interesuje ten model ( http://www.pcprojekt.pl/index.php?c=katalo...uktow&v=d&i=920 ) musze sprawdzić dokładnie jaka jest różnica w wydajności tych 2 wiatraków bo różnica w cenie wynosi prawie 100zł :roll: przy okazji chyba musze się przyjżeć tej taśmie termoprzewodzącej 8) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_i_t_t Opublikowano 27 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2004 Co do nagrody to zobaczę - może panowie skuszą się na domowe winko :). A co do tego Coolera to szkoda wydawać tyle kasy - podobno zysk jest maksymalnie rzędu 3-5 stopni co IMO nie jest w żadnym stopniu warte takiej dopłaty. Zwróć też uwagę na wagę tego coolera - 773 g !!. Trzeba naprawdę uważać. Ja bym się trochę bał o procka. Poszukaj w tematach poruszanych na forum a także przeczytaj tą recenzję : http://www.tweak.pl/artykul/coolery_s462 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
t_omko Opublikowano 28 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2004 Witam! Jestem nowy na forum i wypowiadam się pierwszy raz (chociaż przeglądam artukuly od dość długiego czasu) jesdnak w końcu zostałem "zmuszony" do rejestracji i zamierzam brać już czynny udział w tym wątku (w miarę możliwości oczywiście). Po długich analizach kupiłem płytke A7N8X-E Deluxe ver1.01. Mam jednak malutki problem gdyz po złożeniu kompa pokazuje mi się czarny ekran. Zasilanie jest , dysk pracuje, wentylatory się kręcą, taśma podączona, monitor sprawny i takze podłączony :D . Sadzę, że winny może byc procesor gdyz założyłem swojego starego durona 750 (odpowiednią zworkę na płycie przestawiłem) i chociaz w dokumentacji jest napisane iż płyta przeznaczona dla procków od 1Gh to przed zakupem kontaktowałem się z przedstawicielami asusa na Polske którzy w większości (2 z 3 :D ) zapewniali mnie iz wszystko powinno być OK. Jezeli testwoaliscie swoje płytki z prockami poziżej 1Gh to dajcie cynk czy płytka z nimi faktycznie współpracuje. Dróga możliwość (moim zdaniem) to byc może problem z pamięcią. Mam TwinMOS-a PC3200 256MB (M-tec 0344D TTD7608F8E50D) i byłbym wdzięczny za informacje dotyczące współpracy płytki z tą kością. Próbowałem odpalić kompa bez pamięci (w oczekiwaniu na komunikat o niezaliczonym tescie pamięci) i nic-CZARNY EKRAN! Próbuje znaleźć do testów jakiegoś większego procka jednam mam z tym duży kłopot a dopuki nie upiewnię się, że mój duronek (w przyszłości chciałbym kupić bartona FSB400) nie nadaję się do tej płyty nie kupię nowego. Bede bardzo wdzięczny za pomoc! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzys75 Opublikowano 28 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2004 zalman 7000 cu czy al-cu montuje sie na naszych plytach bez zadnych problemow jedynie co moze byc problemem to jesli zasilacz jest umieszczony ponizej 2cm od gory plyty tak jest na oficjalnej stronie i tak bylo u mnie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_i_t_t Opublikowano 28 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2004 Wracając do kwestii montowania Zalmana CNPS 7000A Al-Cu na płycie A7N8X-E Deluxe. Zalman na swojej stronie : http://www.zalman.co.kr/english/product/cn...d_list_eng.html podaje przy tym modelu : Power Supply must not interfere with the heatsinkPraktycznie chodzi o to aby kondensatory nie kolidowały z zapinką. Nie wiem czemu tak napisali, ponieważ absolutnie nic nie przeszkadza w jego montażu. Zrobiłem kilka zdjęć by to uwidocznić : 1). Wspomniane kondensatory, które miały by przeszkadzać znajduja się na spodzie (dużo poniżej zapinki). Jak widać - nic tu nie zawadza. 2). Lewa strona zapinki - tutaj również wszystko w porządku 3). Prawa strona zapinki - naprawdę duuużo miejsca Dlatego właśnie zastanawiam się czemu na stronie Zalmana niepotrzebnie niepokoją potencjalnych klientów (bo cooler jest naprawdę wydajny - przy zaledwie 1400 RPM na Palomino 0,18 2000+ utrzymuje się temperatura ok 44 st przy zamkniętej obudowie). Poprzedni Titan na 1800 RPM wskazywał prawie 60 !!!. Co do chłodzenia SB - w oczekiwaniu na taśmę zamontowałem sobie dodatkowy cooler 92x92 dmuchający w okolice chipsetu. Niestety przycięcia sporadycznie (ale jednak) się zdarzają :( . Mam akurat mało miejsca - co widać na tym zdjęciu : Dlatego jak przyjedzie taśma to zamontuję radiator wycięty z takiego starego (jest akurat niewysoki i będzie pasować) : --------------------------------------------------------------- :arrow: t_omko A przy bootowaniu nie ma żadnych dzwięków ostrzegawczych ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tunio Opublikowano 28 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2004 Witam! Sadzę, że winny może byc procesor gdyz założyłem swojego starego durona 750 (odpowiednią zworkę na płycie przestawiłem) i chociaz w dokumentacji jest napisane iż płyta przeznaczona dla procków od 1Gh to przed zakupem kontaktowałem się z przedstawicielami asusa na Polske którzy w większości (2 z 3 :D ) zapewniali mnie iz wszystko powinno być OK. Jezeli testwoaliscie swoje płytki z prockami poziżej 1Gh to dajcie cynk czy płytka z nimi faktycznie współpracuje. Qmpel wstawil normalnie Durona 750, w zadne zworki nic sie nie bawil, nic nie zmienial. Wstawil go i podkrecil dla zabawy do 950 :D po czym zmienil procka na Thortona :D Zadnych problemow, zadnych konfilktow. NIC kompletnie nic.. smigal jak burza :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lopik Opublikowano 29 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2004 t_omko! dziwne że płytka ci nie odpala ... a najdziwniejsze jest to że nie wydaje dzwięków ostrzegawczych sprawdź czy Speaker jest dobrze podpięty ... jeśli uda ci się go uruchomić powinno ci się udać namierzyć źródło problemu na płycie ze zintegrowaną muzyczną jest taka funkcja w Sound Stormie że jeśli podłączysz głośniki to powinien on ci komunikować o postępie uruchamiania komputera i ewentualnych problemach (niestety nie pamiętam czy defaultowo ta funkcja jest włączona w biosie a nie masz za bardzo możliwości tego teraz sprawdzić :? ) najlepszym rozwiązaniem byłoby załatwienie innego procesora i ramu do testów :P co do zworek : jakie przestawiałeś zworki żeby wsadzić ten procesor ? ... nie przypominam sobie żeby na tej pł. były jakieś godne uwagi zworki 8) P_i_t_t: rzeczywiście wentylator bardzo ładnie u ciebie pasuje :D ale oczywiście u mnie nie będzie tak pięknie ... niestety zasilacz mam za blisko MoBo ... zaraz zabiore sie za artukuł o tym wentylatorze bo jestem ciekaw jak by się zachowywał na bartonie 2500 podkreconym na 3200 (planuje kiedyś taki zakup) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
t_omko Opublikowano 29 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2004 Speaker jest dobrze podpięty, co do głośników to faktycznie nie podłączyłem bo myslłem, że informacje POSTu są przekazywane głośniczkiem z obudowy. Moim priorytetem na dzisiejszy wieczór będzie zmuszenie go by coś z siebie w końcu wydusił :D Co do testów z innymi podzespołami to sprawdziłem już inną pamięć (i nic) a jestem w trakcie załatwiania procka. Jeżeli chodzi o zworkę to korzystając z procków o FSB200 trzeba zmienić defaultowo ustawioną w pozycji 1-2 na 2-3 CPU_FSB (z lewej strony NB) przynajmniej ja się czegoś takiego doczytałem. Thx. :) :) :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanu Opublikowano 29 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2004 Hadrysek, wytłumacz no kolego jakim cudem trzyma ci się radiator na SB NA SAMYM tylko Artic Silver 8O 8O 8O :?: Przecież to nie klej przewodzący. Owszem jest gęstawy, ale bez przesady... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wawelski Opublikowano 29 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2004 @t_omko Jaką masz grafikę? Obsługuje przynajmniej AGPx4? Nie świeci Ci się czerwona dioda na MB? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tunio Opublikowano 29 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2004 Hadrysek, wytłumacz no kolego jakim cudem trzyma ci się radiator na SB NA SAMYM tylko Artic Silver 8O 8O 8O :?: Przecież to nie klej przewodzący. Owszem jest gęstawy, ale bez przesady... Mi na Ceramique trzyma sie radiator na SB i jeden na mofsetach, drugi musialem lekko przykleic. Nie trzyma sie to wszystko jakos super, lubi sie czasem przesunac ale spelnia swoje zadanie i ladnie przewodzi cieplo... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hadrysek Opublikowano 29 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2004 Hadrysek, wytłumacz no kolego jakim cudem trzyma ci się radiator na SB NA SAMYM tylko Artic Silver 8O 8O 8O :?: Przecież to nie klej przewodzący. Owszem jest gęstawy, ale bez przesady... Nie wiem 8O Na początku zjeżdżał po jakimś czasie ale teraz mu się znudziło i się trzyma :!: Może dlatego, że za duży to on nie jest, docelowo chciałbym tam coś większego.... Póki co nie tykam go :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
t_omko Opublikowano 29 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2004 @t_omko Jaką masz grafikę? Obsługuje przynajmniej AGPx4? Nie świeci Ci się czerwona dioda na MB? Mam starego GF MX400 (sprawna na 100%) i napewno AGPx4. Co do diody to wersja A7N8X-E Deluxe jest pozbawiona lampki pod złączem AGP. Ta pod PCI4 w czasie prób swieci się oczywiście na zielono :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanu Opublikowano 29 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2004 Hadrysek, wytłumacz no kolego jakim cudem trzyma ci się radiator na SB NA SAMYM tylko Artic Silver 8O 8O 8O :?: Przecież to nie klej przewodzący. Owszem jest gęstawy, ale bez przesady... Nie wiem 8O Na początku zjeżdżał po jakimś czasie ale teraz mu się znudziło i się trzyma :!: Może dlatego, że za duży to on nie jest, docelowo chciałbym tam coś większego.... Póki co nie tykam go :wink: Ciekawe 8O :D Wytłumaczcie mi w takim razie dlaczego przesmarowałem rdzeń od Radka AS5, ząłozyłem radiator, dociskają go kołeczki ( niezbyt mocno) i jak się ruszy radiator to "jeździ" po rdzeniu? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hadrysek Opublikowano 29 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2004 Ciekawe 8O :D Wytłumaczcie mi w takim razie dlaczego przesmarowałem rdzeń od Radka AS5, ząłozyłem radiator, dociskają go kołeczki ( niezbyt mocno) i jak się ruszy radiator to "jeździ" po rdzeniu? To zależy od powierzchni, masy radiatora i szczęścia... na NB radiator też mi jeździ jak go mocniej ruszę, ale jak jakiś czas pochodzi (jest zakołkowany) to już mniej ochoczo się rusza. Taka uroda... na SB ze 2 dni chyba go poprawiałem, potem się jakoś zaczął trzymać :wink: Na GF przykleiłem radiatory kropelką jak się upewniłem że dobrze położyłem AS i teraz chodzi bez coolerów żadnych :twisted: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lopik Opublikowano 29 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2004 t_omko: a rzeczywiście ... zapomniałem zupełnie o tej zworce ... ale ona chyba nie wnosi nic nowego bo z tego co kojarze to odblokowuje tylko te taktowania do 200fsb PS to może troche głupie ale pokombinuj z resetowaniem biosu (wyjmij baterie, odłącz zasilanie - albo zworką -jeśli taka jest bo nie pamiętam a w pracy teraz jestem i nie mam jak sprawdzić) może ktoś już wcześniej bawił się tą płytą i ma ustawione wysokie taktowania procesora :twisted: troche głupia rada ale kończą mi się pomysły ... no i musisz jeszcze załatwić sobie inny procek i grafike (najlepiej na pci) i pokombinować z przekładaniem sprzętu jeszcze zasilacz może ... ale to by musiał być naprawdę jakiś Biedny 250W żeby nie startować a takiego napewno nie masz :lol: (mam nadzieje 8O ) biorąc pod uwage niskie taktowania durona 750 to raczej by wystartował sam już nie wiem :roll: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hadrysek Opublikowano 29 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2004 może ktoś już wcześniej bawił się tą płytą i ma ustawione wysokie taktowania procesora :twisted: Ilekroć wyjmę i włożę procka to bios prosi o ustawienie (sprawdzenie) ustawień (pamięta poprzednie, ale startuje na defaultowym mnożniku i 100 mhz). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lopik Opublikowano 29 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2004 hmmm z tego co wiem Duron chodzi standardowo na 100fsb więc powinien odpalić :? ale jednak w ramach testu t_omko powinieneś raczej załatwić sobie jakiś inny procesor :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
t_omko Opublikowano 29 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2004 Wielkie dzięki Lopik za szczerą chęć pomocy! Dzisiaj wieczorem pobawię się troszeczkę bo narazie jestem robocie i jutro napewno podzielę się nowymi spostrzeżeniami! Jeżeli chodzi o zasilacz to właśnie kupiłem sobie bude chiefteca z zasilaczem 360 :D Aaaaaaaa co do resetu biosu to też próbowałem chociaż z dobrego źródła mam płytke (cholera człowiek jakiś nieufny się zrobił). :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wawelski Opublikowano 29 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2004 @t_omko Jaka grafika? Obsługuje min. agpx4? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
t_omko Opublikowano 29 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2004 @t_omko Jaka grafika? Obsługuje min. agpx4? :roll: Yea! ale na wszelki wypadek załatwię na dziasiejszy wieczór jakąś zamienną. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzys75 Opublikowano 29 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2004 Zalman na swojej stronie : http://www.zalman.co.kr/english/product/cn...d_list_eng.html podaje przy tym modelu : Power Supply must not interfere with the heatsinkPraktycznie chodzi o to aby kondensatory nie kolidowały z zapinką. Nie wiem czemu tak napisali, ponieważ absolutnie nic nie przeszkadza w jego montażu. napisali tak bo power suply to zasilacz :D i jakbys mial jeszcze aparat to zrob zdjecie gory plyty ile dokladnie wystaje poza plyte :) bo to jest najwazniejsze przy montazu na naszych plytach :) generalnie cooler wchodzi na nasze plyty ale juz nie koniecznie w nasz budy :( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_i_t_t Opublikowano 29 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2004 napisali tak bo power suply to zasilacz :D i jakbys mial jeszcze aparat to zrob zdjecie gory plyty ile dokladnie wystaje poza plyte :) bo to jest najwazniejsze przy montazu na naszych plytach :) generalnie cooler wchodzi na nasze plyty ale juz nie koniecznie w nasz budy :( Okreslenie "Power Supply" oznacza zarówno sam zasilacz jak również kondesatory na płycie (te są o tyle istotne bo na wielu płytach przeszkadzały właśnie zapince coolera). Sam cooler wystaje niewiele (bo ok 5-7 mm) poza górną krawędź płyty. Obudowa musi być naprawdę kulawa by zasilacz przeszkadzał. U mnie akurat odległość od Zalmana do zasilacza wynosi ok 5,5 cm. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzys75 Opublikowano 29 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2004 i o takie zdjecie mi chodzilo i nie tylko mi jakis czas temu :)wiec sie pewnie przyda nie jednemu ale zdazaja sie takie budy przy masowce kazdy centymetr blachy jest cenny. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...