Skocz do zawartości
AndyN

Asus A7n8x/-x/-e/-deluxe-porady Problemy

Rekomendowane odpowiedzi

myslałem ze ma gadac przez ten głosniczek na płycie.. przyznam sie ze nie podpinalem jeszce głosników..no tylko taki od budy..pcbeep..czy jakos tam..

swoja droga to jakie masz ustawienia tych pamieci.. i na jakim napieciu.. ja na 2.6v mam 2,2,3,6.. nie mam dostepu teraz do mojego sprzetu.. musze spróbowac na 2,8v bo czy na 2,6 czy na 2,7 to sie lepiej nie da..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dziekuje za wszystkie odpowiedzi. w tej chwili puscilem procka 12x166 przy 1,525V (co dalo 2400+), pamiec na 100% i robie testy pod primem.

kolejne pytania:

co sadzicie o ponizszych napieciach

+12V - 12,487V

+5V - 4,865V

+3,3V - 3,376V

Vcore - 1,556V

ktore spisalem z asusprobe2... hym?

oraz pytanie glowne...

glosniki 4.1 mam podpiete analogowo, gdy glosnosc dam na full z glosnikow wydobywa sie cichy pisk, ktory dodatkowo jest znieksztalcany przez prace karty grafiki oraz dyskow twardych. gdy wycisze wszystkie urzadzenia w panelu sterowania nvidia nforce, pisk nadal nie ustaje, dopiero wylaczenie wyjscia nadrzednego powoduje cisze, ale rowniez wylacza calkowicie dzwiek. probowalem juz roznych ustawien, ale zadne z nich nie pomaga... mam tu miedzy innymi na mysli calkowite wylaczenie dzwieku z cdromu, mikrofonu, ustawienie wyjscia zdigitalizowanego na aux. ten pisk jest dosc denerwujacy, szczegolnie gdy slucham na sluchawkach. czy mieliscie rowniez podobny problem? przy dzwieku z spdif problem ten nie wystepuje (mialem glosniki 5.1 do testowi nie bylo problemu piszczenia). co by juz w miare klarownie opisac, to dodam, ze mam najnowsze sterowniki nvidi oraz directx9. aha, zmiana akceleracji sprzetowej w dx9 tez nie daje zadnych efektow. pracuje pod windows millennium (ale w 98 tez wystepowal ten problem). jakies ciekawe pomysly na ratowanie moich uszu?! :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dziekuje za wszystkie odpowiedzi. w tej chwili puscilem procka 12x166 przy 1,525V (co dalo 2400+), pamiec na 100% i robie testy pod primem. 

kolejne pytania:

co sadzicie o ponizszych napieciach

+12V - 12,487V

+5V - 4,865V

+3,3V - 3,376V

Vcore - 1,556V

ktore spisalem z asusprobe2... hym?

oraz pytanie glowne...

glosniki 4.1 mam podpiete analogowo, gdy glosnosc dam na full z glosnikow wydobywa sie cichy pisk, ktory dodatkowo jest znieksztalcany przez prace karty grafiki oraz dyskow twardych. gdy wycisze wszystkie urzadzenia w panelu sterowania nvidia nforce, pisk nadal nie ustaje, dopiero wylaczenie wyjscia nadrzednego powoduje cisze, ale rowniez wylacza calkowicie dzwiek. probowalem juz roznych ustawien, ale zadne z nich nie pomaga... mam tu miedzy innymi na mysli calkowite wylaczenie dzwieku z cdromu, mikrofonu, ustawienie  wyjscia zdigitalizowanego na aux. ten pisk jest dosc denerwujacy, szczegolnie gdy slucham na sluchawkach. czy mieliscie rowniez podobny problem? przy dzwieku z spdif problem ten nie wystepuje (mialem glosniki 5.1 do testowi nie bylo problemu piszczenia). co by juz w miare klarownie opisac, to dodam, ze mam najnowsze sterowniki nvidi oraz directx9. aha, zmiana akceleracji sprzetowej w dx9 tez nie daje zadnych efektow. pracuje pod windows millennium (ale w 98 tez wystepowal ten problem). jakies ciekawe pomysly na ratowanie moich uszu?! :)

Napięcia moim zdaniem w porządku, sam nie mam lepszych. A co pisku to niestety nie mam pomysłu. Ja mam puszczony dźwięk przez wieżę i nie mam takiego problemu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

AndyN pytałeś o mojego RAIDa...

Dwa dyski po 80GB WesternDigital 7200rpm 8MB cache -PARALEL na adapterach ASUSa

taka masz?:

http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=5321

Jakis czas temy ja nabylem i okazalo sie ze chodzi tylko z kontrolerem promise a na naszych plytach jest silicon

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Funkylemon, napięcia niby ok. ale zastanawia mnie to 4,86 na +5V. Przecież to dopiero 2GHz. A co jak będziesz podbijał więcej? Niby nie ma się czym martwić , bo specyfikacja ATX 2.0 dopuszcza odchyłki +/-10%, ale im wyżej tym będzie bardziej spadać. Zastanów się nad lepszą zasiłką. Mój Chieftec 360 W DF trzyma 4,92 V na 2500 GHz. To naprawdę dobry zasilacz za niewielkie pieniądze ( chyba ,że chcesz Anteca 550 W True Power za 770 zeta :D )

A co temperatur to u mnie na konfigu jak poniżej tak ( Zalman na Normal):

socket - 30

diode -32

MoBo-18

W budzie 3 wentyle Zalman ZF 1 ustawione na Silent ( 1 nawiewowy, 2 wyciągowe).

Bez wentyli temp. ok. 3 C wyższe na procu i 2 C na MoBo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mój też nie gada i szczerze mówiąc nie interesuje mnie dlaczego. Trzeba chyba dodatkowo zainstalowac program z płytki CD.

Chodzi o to gadające raportowanie stanu komputera przy starcie? U mnie działa (wyłączyłem w diabły) przy podłączonych analogowych głośnikach (creative 4.1). Do tego chyba żaden program nie jest potrzebny, to gada przy starcie kompa, na samym początku, gdy BIOS się zgłasza. Żaden soft nie zdąży się załadować

Czy ten głos jest ładny? hmmm ....

:lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Funkylemon, napięcia niby ok. ale zastanawia mnie to 4,86 na +5V. Przecież to dopiero 2GHz. A co jak będziesz podbijał więcej? Niby nie ma się czym martwić , bo specyfikacja ATX 2.0 dopuszcza odchyłki +/-10%, ale im wyżej tym będzie bardziej spadać. Zastanów się nad lepszą zasiłką. Mój Chieftec 360 W DF trzyma 4,92 V na 2500 GHz. To naprawdę dobry zasilacz za niewielkie pieniądze ( chyba ,że chcesz Anteca 550 W True Power za 770 zeta :D )

socket - 30

diode -32

MoBo-18

Toś mnie Hanu zmartwił. :( Ja mam tylko 2200 MHz i wyniki gorsze niż Funkylemon, a chyba nie powiesz, że mam złą zasiłkę??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

socket - 30

diode -32

MoBo-18

Toś mnie Hanu zmartwił. :( Ja mam tylko 2200 MHz i wyniki gorsze niż Funkylemon, a chyba nie powiesz, że mam złą zasiłkę??

Hanu!

Ups. Wyniki miałem gorsze, bo zapomniałem, że kompowi Prime 95 zapodałem. Teraz mam porównywalne do Twoich, z tym że na 2200 Mhz (teraz chodzi na 11 * 200 i pamięci asynchro na 166 , ale nie chce mi się podpisu zmieniać)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie poradźcie!

Kupiłem 2 kostki stąd: http://www.allegro.pl/show_item.php?item=16790667

Jak je podkręcać na FSB 200MHz?

Jakie timingi? Przy jakich napięciach?

Jak się w ogóle podkręca pamięci? Bo ciągle się uczę overclockerskiego fachu ...

:D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bez obaw. Na Cheiftecach dalsze podniesienie częstotliwości proca nie powoduje widocznego spadku na linii +5V. U mnie na 2,2 GHz było 4,95. Teraz 4,92, a na 2650 4,91-4,9. A co ciekawe, bez urazy, 360 W Chieftec lepiej wypadał w testach niż 420 W, ale dlaczego to nie wiem. Test był jakieś 2 miechy temu na tom's.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie poradźcie!

Kupiłem 2 kostki stąd: http://www.allegro.pl/show_item.php?item=16790667

Jak je podkręcać na FSB 200MHz?

Jakie timingi? Przy jakich napięciach?

Jak się w ogóle podkręca pamięci? Bo ciągle się uczę overclockerskiego fachu ...

:D

pamieci kręci sie podobnie jak proca.... dajesz standardowe timingi.. podnosisz fsb. Nie stratuje? Podnosisz napiecie.. jak ci starczy fsb to potem obnizasz timingi. Chesz miec ostre to wal od razu 2.2.2.6 i lec z magistrala.. takie geile to smiało na 2.8v

przynajmniej ja tak robie.. chyba o to chodzi.. :D

mialem takie kostki. Ładne..niebieskie.. wole twinmosy.. tańsze..a nie gorsze..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie mam ani Hynixów, ani PSC - a u mnie stabilność też się poprawiła. Wcześniej jak dałem C2 to dobrze jak winda zaczynała się wgrywać przy dualu na 200MHz. Teraz prime95 wywala błędy dopiero po 5-10 minutach testowania (przy napięciu na pamiątkach na maxa). Teraz testuję 12,5x190@c2 i od 15 minut prime95 stable :)

Na razie napięcia na procu i memorkach max - ale zobaczymy, czy nie da się zejść.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pamieci kręci sie podobnie jak proca.... dajesz standardowe timingi.. podnosisz fsb. Nie stratuje? Podnosisz napiecie.. jak ci starczy fsb to potem obnizasz timingi. Chesz miec ostre to wal od razu 2.2.2.6 i lec z magistrala.. takie geile to smiało na 2.8v

przynajmniej ja tak robie.. chyba o to chodzi.. :D 

mialem takie kostki. Ładne..niebieskie.. wole twinmosy.. tańsze..a nie gorsze..

czy mam rozumiec, ze moge podbic timingi i puscic swoja kosc twinmosa nawet na 2,8V bez zadnych obaw? ostatecznie, nie mam na niej radiatorow - jest "gola"...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"Specifications:...

2.6 Voltage +/- 0.2V"

tak jest napisane na stronie twinmosa przynajmniej dla "PC3200-DDR400 DRAM Module". Jak sie nie grzeja mocno na 2.7 to czemu mialy by sie zjarac na 2.8? :D

swoją drogą to ciekawe czemu te pakowane po 2 sztuki z naklejka DualCH.. maja inna specyfikacje od tych pojedyńczych :?: .. mówie tu o 256mb kościach.. i nie zalecane jest dla nich 2.8v? dziwne..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten BIOS to dla mnie totalna porażka :? Za każdym razem gdy wyłącze kompa zapuszcza się BootBLOCK i zima trzba go wyłączać listwą wtedy wstaje normlanie. Ja przechodzę spowrotem na 1006 i czekam na bios ubera (jak się pojawi) może coś poprawi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie moglem sie doczytac (tyle tych stron a modem kwiczy :( ) wiec mam takie szyokie pytanko. Czytalem gdzies o tym ze niektore plyty maja zablokowane dzielniki na PCI itp (czyli ze zawsze jest tam 33 MHz jak zrozumialem). Czy a7N8X Del. tesz ma, czy nie? Nie wiem czy moge zrobic FSB > 200.

Thx za help.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie moglem sie doczytac (tyle tych stron a modem kwiczy :( ) wiec mam takie szyokie pytanko. Czytalem gdzies o tym ze niektore plyty maja zablokowane dzielniki na PCI itp (czyli ze zawsze jest tam 33 MHz jak zrozumialem). Czy a7N8X Del. tesz ma, czy nie? Nie wiem czy moge zrobic  FSB > 200.

Thx za help.

TAK bo chip nforce 2 ma ustawione niezalezne taktowanie fsb wzgledem pci i agp 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

JEST NOWY BIOS !!!!

1. Update SATA ROM to 4.2.15 

2. Improve system stability with Hynix and PSC memory modules.

czyli znowu beda klopoty przy restarcie po zmianie mnoznika/fsb :?

zupelnie jak na 1004... :evil:

dlaczego asusowi wychodzi tylko co 2 bios :?: :?: :?: :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam pytanka:

1) wymieniłem zasilacz na Thermaltake 480W (350pln) i napięcie 5Vprzy 2375Mhz wynosi 4,86V.....czy kupiłem kiszkowaty zasilacz?

2)w poprzedniej płycie padł mi bios od fsb230 tego jestem pewien...czy podkrecenia procka ale z fsb200 tez może paść i czy ma coś do tego ewentualnie zasilacz....

3) kurde..jaki był ten adres stronki z drut-modem...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...