Skocz do zawartości
AndyN

Asus A7n8x/-x/-e/-deluxe-porady Problemy

Rekomendowane odpowiedzi

A jak się ma sprawa z modyfikowanymi BIOSami. Bo kilku użytkowników ma UBER BIOSy. Jak się sprawują, co umożliwiają czego normalny BIOS nie umożliwia, skąd ściągnąć (UBER jak i dowolny inny modyfikowany)

Zapraszam na strone http://homepage.ntlworld.com/michael.mcclay/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A tu jesli kto zna angielski i się śmierci nie boi (oczywiście mobo nie swojej) to daje linka do strony dla ekstremalnych overclockerów. Śą tam opisy modów, jakie można wykonać na naszej płycie. http://www.maximumoc.com/guides/a7n8x_modding.html

Pozdrawiam nie ponoszę odpowiedzialności za skutki zastosowania wskazanych na ww. stronie modów :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Windows XP oraz win98se na Asusie A7N8X Deluxe, nie potrafią uruchomić kontrolera firewire. Wypisują komunikat "Nie można uruchomić tego urządzenia. (Kod 10)".

Dawniej było wszystko w porządku, a na linuxie działa bez problemu.

Spotkał się ktoś z Was z tym problemem? Proszę o ewentualne wskazówki w czym rzecz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przyczyn może być wiele:

1. Pamięci nie wytrzymują - podbij Vmem

2. Zasilacz nie wyrabia - kup markowy pow. 360 W

3. Proc nie wyrabia - podbij Vcore ( to raczej mało prawdopodobne)

Co prawda pamięci masz 400, ale wcale to nie znaczy,że muszą tak chodzić. Looknij na doświadczenia kolegi Krostry. Wsadził tak dobrze sprawujące się TwinMosy PC 2700 na Mtecach i nasza płyta za nic w świecie niechciała współpracowac pow. 166. Ciągłe restarty i zwisy. A na Abitach biegały 233 8O .

Całkiem możliwe,że zasilacz ma już dość takich obciążeń. Sprawdź napięcia i zapodaj. Coś poradzimy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zasilacz mam 300w ale na diodach 4040 jak wiesz o co chodzi)

Nie podnosilem nap. DDR ale zauwazylem ze jest bardzo duzy pobor niskich nap. 5v i 3v bo w Asusprobe nap. 12v podnosi sie az do 13.4v co oznacza ze zwiekszylo sie obciazenie niskich nap. i uzwojenie 12v daje powera. Ale czy zasilacz 300w jest niewystarczajacy ?

Jestem w pracy teraz jak bede w domu to zaraz sie zuce na na. ddr :)

Jednak czekam na dalsze rady .

Fakt ze jak mialem 5122mb 400mhz Seitec to nie chodzily mi wogole na 200mhz byly resety nonstop na a7n8x , na tej a7n8x deluxe te same Seitec chodzily . W tej chwili mam Kingmaxy nie ma problemu ani na tej plycie ani na zwyklej a7n8x

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zasilacz mam 300w ale na diodach 4040 jak wiesz o co chodzi)

Nie podnosilem nap. DDR ale zauwazylem ze jest bardzo duzy pobor niskich nap. 5v i 3v bo w Asusprobe nap. 12v podnosi sie az do 13.4v co oznacza ze zwiekszylo sie obciazenie niskich nap. i uzwojenie 12v daje powera. Ale czy zasilacz 300w jest niewystarczajacy ?

Jestem w pracy teraz jak bede w domu to zaraz sie zuce na na. ddr :)

Jednak czekam na dalsze rady .

Fakt ze jak mialem 5122mb 400mhz Seitec to nie chodzily mi wogole na 200mhz byly resety nonstop na a7n8x , na tej a7n8x deluxe te same Seitec chodzily . W tej chwili mam Kingmaxy nie ma problemu ani na tej plycie ani na zwyklej a7n8x

Witam!

Z tego co podajesz wynika, że Twój zasilacz dogorywa!!!! Postaw gaśnicę blisko kompa, albo szybko leć po nowy zasilacz!! 300 W jest dobre dla uzytkownika komputera w biurze, gdzie w nim nikt nie grzebie. Do overclockingu to stanowczo za mało.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moje obecne WC składa się jedynie z bloczka na procesor. Mam zamiar rozbudować je o chłodzenie grafiki i mostka pólnocnego. Do mostka południowego przykleiłem radiator Zalmana.

Jeśli chodzi o chłodzenie grafiki nie mam wątpliwości co do sensowności tego kroku. Wentylator na grafice hałasuje strasznie.

Ale mam wątpliwości co do chłodzenia mostka północnego. Jest sens zakładać bloczek na NB? Może wystarczy zdjąć radiator i go przesmarować? Bo jeszcze tego nie zrobiłem :oops: Co mi da bloczek na NB? (oprócz satysfakcji :D )

Bloczki od CFD by pochodziły

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zapodałem tego zalmanna 7000A-Cu i temp. spadła o 10 stopni :) z mego Bartka. Polecam każdemu - jest wart swej ceny!! Wspaniały do o/c a poza tym zauważyłem dziwną rzecz a mianowicie CPU Diode jest niższe niż temp. z czujnika pod prockiem !!??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Andy!

i jak nowe pamiątki?? Nie chodzi Ci zestaw na 11,5 X 200?? Bo jak nie to nie ma sensu, żebym kupował nowe pamiątki DDR 400, zwłaszcza, że chciałem OCZ takie jakie Hanu doradzał. Teraz mam 12,5 X 181 synchro i 2266 Mhz. Gdybym po zmianie pamiątek nie miał stabilnych przynajmniej 11,5 X 200 to szkoda na razie kasy :( . Bo co mi dadzą full wypas pamięci jak proc tego nie pociągnie?? Kilka 3D marków?? Nieco wiekszą stabilność?? A może po prostu będą się nudzić i marnować w oczekiwaniu na lepszego proca??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spróbuj biosik C 1004.

A propo. Czy ktos probował porównywać Biosy miezy sobą, z punktu widzenia mozliwości podkręcania ?? oczywiscie mam na mysli stabilne ustawienia, Czy może warto wrócić do C 1004, a może któryś z Biosów Ubera dawał lepsze wyniki od innych Biosów??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przyczyn może być wiele:

1. Pamięci nie wytrzymują - podbij Vmem

2. Zasilacz nie wyrabia - kup markowy pow. 360 W

3. Proc nie wyrabia - podbij Vcore ( to raczej mało prawdopodobne)

Co prawda pamięci masz 400, ale wcale to nie znaczy,że muszą tak chodzić. Looknij na doświadczenia kolegi Krostry. Wsadził tak dobrze sprawujące się TwinMosy PC 2700 na Mtecach i nasza płyta za nic w świecie niechciała współpracowac pow. 166. Ciągłe restarty i zwisy. A na Abitach biegały 233 8O . 

Całkiem możliwe,że zasilacz ma już dość takich obciążeń. Sprawdź napięcia i zapodaj. Coś poradzimy.

Hanu ,ale ja mam wlasnie identyczne kostki TwinMosa i chodza bez zadnych problemow ,a plyte mam od stycznia. Wiec albo kolega Krostra mial je zwalone ,albo jakas seria dziwna byla. Ostatnio nawet sie bawilem Kingstonami na Mtec'ach i tez chodzily bez zgrzytow.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hanu ,ale ja mam wlasnie identyczne kostki TwinMosa i chodza bez zadnych problemow ,a plyte mam od stycznia. Wiec albo kolega Krostra mial je zwalone ,albo jakas seria dziwna byla. Ostatnio nawet sie bawilem Kingstonami na Mtec'ach i tez chodzily bez zgrzytow.

a chodzi ci na kostkach mteca winxp czy korzystasz z innego systemu? bo ja jakos nie moge dojsc do ladu ze swoim xp, dlatego zmuszony jestem korzystac z winme, bo ciagle mam zwiechy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a chodzi ci na kostkach mteca winxp czy korzystasz z innego systemu? bo ja jakos nie moge dojsc do ladu ze swoim xp, dlatego zmuszony jestem korzystac z winme, bo ciagle mam zwiechy.

Caly czas uzywam jedynie WinXp+Sp1 i nie mialem nigdy problemow z pamieciami. Zreszta to sa najlepsze pamiatki jakie kiedykolwiek mialem :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I ja Ci wierzę Karas. Nie znaczy to jednak,że nie ma z nimi problemów. Wystarczy,że Krostra używał innego BIOS, timingów, innej rev. płyty i już kłopot. A może po prostu tam na górze w niebie go nie lubią... :wink:

Wheelerfan, kupj kostki i na peno osiągniesz 200. Proc , który posiadasz nawet nie stęknie i przejdzie na to FSB. Ja stawiam na OCZ, bo nawet jeśli są pamięci które osiągną wyższe FSB w tej kategorii to mam pewność, że z OCZ nie będę miał problemów.

Dzieju, ty dziękuj siłom wyższym, że jeszcze ci komp działa i nic się nie spaliło. 13,4 V na 12V to samobójstwo. A pewnie i 3,3 oraz 5 też daleko odbiegają ci od normy...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Andy!

i jak nowe pamiątki?? Nie chodzi Ci zestaw na 11,5 X 200?? Bo jak nie to nie ma sensu, żebym kupował nowe pamiątki DDR 400, zwłaszcza, że chciałem OCZ takie jakie Hanu doradzał. Teraz mam 12,5 X 181 synchro i 2266 Mhz. Gdybym po zmianie pamiątek nie miał stabilnych przynajmniej 11,5 X 200 to szkoda na razie kasy :( . Bo co mi dadzą full wypas pamięci jak proc tego nie pociągnie?? Kilka 3D marków?? Nieco wiekszą stabilność?? A może po prostu będą się nudzić i marnować w oczekiwaniu na lepszego proca??

Nie sprawdzałem jeszcze. Nie miałem czasu na testy. Komputer mam tylko w weekendy, w zeszły była u mnie przyjaciółka, w ten wyjechałem.

Mam plany żeby w ten weekend zrobić testy (Memtest, 3Dmarki, SETI, Prime95, SiSoftSandra). Kupiłem też drugi dysk, będę chciał skonfigurować macierz.

Gdy już będę coś wiedział, dam znać

Na poprzednich pamięciach (Seitec PC333) procek działał na 11,5x200 działało SETI, 3DMarki jednakże Prime95 wyświetlał błędy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ponawiam pytanie

Moje obecne WC składa się jedynie z bloczka na procesor. Mam zamiar rozbudować je o chłodzenie grafiki i mostka pólnocnego. Do mostka południowego przykleiłem radiator Zalmana.

Jeśli chodzi o chłodzenie grafiki nie mam wątpliwości co do sensowności tego kroku. Wentylator na grafice hałasuje strasznie.

Ale mam wątpliwości co do chłodzenia mostka północnego. Jest sens zakładać bloczek na NB? Może wystarczy zdjąć radiator i go przesmarować? Bo jeszcze tego nie zrobiłem  :oops: Co mi da bloczek na NB? (oprócz satysfakcji :D )

Bloczki od CFD by pochodziły

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no i niestety moje pierwsze próby przejścia na 200x10.5 nie udała się :( nawet przy zwiększeniu napięcia do 1,7. Potem nawet zdecydowałem puścić na 12.5x188 i skończyło się restartowaniem :D biosu, bo wogole się nie chciał załączyć ani bios ani windows :). Niestety ale widze ze chyba juz wiecej nie puszcze niz to marne 166.x12.5 na AIUHB DUT3C (Antek 2000)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ZASADA NR 1: NIE UŻYWAĆ PRZY FSB 200 MNOŻNIKÓW 10 i 10,5 , BO KOMP NIEBĘDZIE BOOTOWAŁ.

Ehh cos macie dziwne te plyty. Ja normalnie mam ustawione 10x200 ,zreszta bawilem sie wczoraj 10.5x200 i wszystko chodzilo. Wychodzi na to ,ze rev1.04 jest mniej problemowa niz 2.0 :wink: :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aha i po wlasciwym flashu biosu (metoda ubera) nie mam juz problemow ze sterami audio z ostatniej paczki 2.45. Wczesniej mialem jakies zacinanie sie po pewnym czasie dzwieku w winampie i czesto rozsynchronizowywal sie dzwiek z video w grach zwlaszcza na tych opartych na silniku q3. Teraz zainstalowalem zeby sprawdzic i mecze je juz 4 dzien i nic. Zebym tylko nie mial tego problemu z SATA byloby pieknie :roll:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...