Skocz do zawartości
AndyN

Asus A7n8x/-x/-e/-deluxe-porady Problemy

Rekomendowane odpowiedzi

A to co innego Książę :D . Znaczy się spadły z transportu :D . I na marginesie: jak może ci pokazywać odczyt Vcore 1,846 jak mówisz,że w BIOSie masz ustawione 1,85. Jeślibyś rzeczywiście ustawił 1,85 to odczyt na naszej płycie byłby wyższy i wynosił jakieś 1,87-89.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze raz do Księcia: Wiele stary ryzykujesz z tym Codegenem, zamień to szybko na coś lepszego, bo wziąłeś się za podkręcanie, a warunków dobrych nie zapewniłeś. Jak pewnego dnia poczujesz osobliwy swąd, lub komp się po prostu nie włączy to nie mów ,że cię nikt nie ostrzegał.

A co do Twojego FSB. Widzisz, jest na tym forum pewna niepisana zasada,że jak ktoś podaje jakie maksymalne wartości podkręcania osiągnął, to sprawdzi to na 100%, a później pisze. Ty od razu wyskoczyłeś z 232. Jak sam później przyznałeś, jest niestabilne i schodzisz do 217-220. Powiem ci więc tak: Odpal progs Prime95, włącz Torture Test i niech tak leci z 2-3 godzinki albo dłużej. Jeśli komp jest niestabilny, to wywali ci od razu, w przeciągu max. 5 minut. I nagle się okaże, że z 232 wylądowałeś na np. 215. To samo tyczy się procka. Mówisz 2530, a ja myślę, że stabilne to jest co najwyżej na 2450 jeśli nie mniej. Pamiętaj jeszce,że masz rev. płyty 1.06 czyli zwykły NF2, nie Ultra 400, toteż istnieje duże prawdopodobieństwo,że wszystko pow. 205 będzie niestabilne.

Nie traktuj tych słów jako jakichś złośliwości. Jesteś na forum nowy i to są raczej porady niż wyrzuty. Mam nadzieję,że przetestujesz kompa, solidnie go obciążając długofalowo i wtedy napiszesz jak to wygląda serio. Tym czasem życzę powodzenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Krzychu, powiedziałeś, że twoje Kingstonki szły 230 na NF7. Próbowałeś coś wyżej niż 200 na Asusie? Jeśli tak to napisz co udało ci się zdziałać. Ciekaw jestem niemiłosiernie.

Nie, nie próbowałem. Co więcej, nie próbowałem nic powyżej fabrycznych 166. No raz próbowałem na 175 bez podnoszenia czegokolwiek i było OK, na 180 nie było już OK. Na razie, po przesiadce z PIII 550, zachłystuję się wydajnością fabrycznych ustawień mojego Bartka i chyba nieprędko mi to przejdzie, tym bardziej, że mam dość kiepski wiatrak i dioda w CPU pokazuje mi przy otwartej budzie ~61 st.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

BTW:Taak, wiem co czujesz. Dawno temu sam przesiadałem się z Celiny 366 na PIII 600 EB. Rany co to była za różnica!!! Kilka razy odpalałem 3Dmarka99 bo nie mogłem uwierzyć, że jest 3x szybciej przy tej samej grafie. Ale to było ponad 4lata temu i dziś mnie to nie dziwi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tak, rzeczywiście cooler do wymiany. Ale jak sądzę niedługo to się zmieni i zaprezentujesz potencjał? :D  :D  :D

Zgadza się :) - obecnie mam http://www.spirecoolers.com/asp/fcc.asp?ProdID=35 , ale właśnie jest w drodze własnej roboty dwublokowe WC na ślicznej, miedzianej nagrzewnicy od Poloneza i pompce 600l/h. Jako że nie jestem tak do końca entuzjastą kręcenia - bardziej zależy mi na ciszy i dobrych temp. proca. Oczywiście - na pewno coś zawalczę, choćby dla spróbowania, ale przedtem czeka mnie raczej wymiana zasilacza, bo tak dobry to on na pewno nie jest...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Hanu

..a nie wiesz jak wypadają te kości OCZ3200EL w życiu codziennym?.....czy sie kręcą jakoś (choć to 5ns...mogło by być 4,5)....może m ktoś linka do ich testu?

i tak musze coś kupić ale nie wiem czy 2x256 wystacza...czy od razu 1 gB (szkoda mi kaski)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czesc

Jakis czas temu zlozylem sobie kompa i teraz mam problem. Sprzecik mam taki

Asus A7N8X deluxe rev. 2,0, AMD Barton 2500+, 2*512 TwinMos DDR Dual DDR,

Cooleer Zalaman Cnps 7000A, obodowa i zasilka chiefteca 360W, radeon9500pro i pasta srebrna ultra ocz II.

Seria procka to:

AXDA2500DKV4D Y881757260732

AQHEA 0334SPMW 1999AMD

Problem mam wlasnie z podkrecaniem. Wszystko chodzi stabilnie przy stawieniach 12,5*166. Problemy sie zaczynaja przy przestawieniu na fsb 200. Komp czasem wstanie, a czasem nie, a jak juz mu sie "uda" wstac to sie wiesza przy probie wlavczeniu jakiejs gry:( Probowalem z roznymi usawieniami mnoznika i nic, zwiekszenie napiecia vcore tez nie pomaga:(.

Dostaje przy tym komunikat "system failed memory test", ale przecierz z ddr400 nie powinno byc problemu z fsb200. Co najciekawsze ostatnio dostalem ten komunikat przy ustawieniach standardowych:( Znacie jakis program ktory by przebadal te pamieci czy sa dobre, a moze to winna czegos innego? Czy moze ten procek to taka tragiczna seria ze nic nie pomoze?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czesc 

Cooleer Zalaman Cnps 7000A, obodowa i zasilka chiefteca 360W, radeon9500pro i pasta srebrna ultra ocz II. 

Seria procka to: 

AQHEA 0334SPMW 1999AMD 

Problem mam wlasnie z podkrecaniem. Wszystko chodzi stabilnie przy stawieniach 12,5*166. Problemy sie zaczynaja przy przestawieniu na fsb 200. Komp czasem wstanie, a czasem nie, a jak juz mu sie "uda" wstac to sie wiesza przy probie wlavczeniu jakiejs gry:( Probowalem z roznymi usawieniami mnoznika i nic, zwiekszenie napiecia vcore tez nie pomaga:(. 

Dostaje przy tym komunikat "system failed memory test", ale przecierz z ddr400 nie powinno byc problemu z fsb200. Co najciekawsze ostatnio dostalem ten komunikat przy ustawieniach standardowych:( Znacie jakis program ktory by przebadal te pamieci czy sa dobre, a moze to winna czegos innego? Czy moze ten procek to taka tragiczna seria ze nic nie pomoze?

Zanim cokolwiek doradzimy napisz czy to DDR 333 czy DDR 400 bo się nie doszukałem???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam podobny problem co maxxx,sprzet tez podobny.pamieci kingston hyperx ddr 400 i tez mnie drazni ten komunikat. wszystko juz sprawdzalem i sam nie wiem co to jest. na innych pamieciach tez ta sama historia.czasem sie zawiesza a czasem nie. To samo jest z komunikatem raz przechodzi bez problemu a innym razem "system failed memory test" i to nie zaleznie od ustawien.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czesc 

Seria procka to: 

AQHEA 0334SPMW 1999AMD 

Zanim cokolwiek doradzimy napisz czy to DDR 333 czy DDR 400 bo się nie doszukałem???
chyba chodzi ci o ten fragment..." ale przecierz z ddr400 nie powinno byc problemu z fsb200. "......

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Hanu

..a nie wiesz jak wypadają te kości OCZ3200EL w życiu codziennym?.....czy sie kręcą jakoś (choć to 5ns...mogło by być 4,5)....może m ktoś linka do ich testu?

i tak musze coś kupić ale nie wiem czy 2x256 wystacza...czy od razu 1 gB (szkoda mi kaski)

Kipek mamjak widzę ten sam problem co ja.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To się tyczy pewnie tylko rev 1,4 ale można to sprawdzi na 2.0

Mianowicie zauważyłem duży PLUS biosu 1004 nad 1006...

pamięci jak widać w podpisie cieniutkie 333 (2,5-3-3-7)i do czego zmieżam.

bios 1006 - ustawienia:

cpu External 200MHZ

system performace Optimal

Memory frequency Auto...

i sysyem odpala sie na 200/166 i wyniki testu ramu cieniutko, cieniutko, tzn normalnie czyli gorzej nż 166/166

ustawienie na Aggressive puszcza ram na 200(3-4-4-8) ale nawet mimo 2,8V sysyem nie jest tak stabilny jak powinien być...

sandra -2888/2656..pisałem że to cienki ram...

bios 1004

cpu External 200MHZ

system performace Optimal

Memory frequency Auto...

i ku mojeju zdziwieniu ram odpala na 200Mhz, timmingi nie da sie zmienic ale jest to 2,5-3-3-7...nawet na 2,7v

sandra 2903/2699...jak narazie 3dmark'i pokończone ale jeszcze spróbuje w prime.....

jest to o tyle dziwne bo ustawienie System Performace na "user define"

Memory frequency Auto...

i memory timing optimal (a w tedy to jest 3-4-4-9!!) system jest niestabilny

....diwne ale działa.....

@Hanu

na 2,5-3-3(bo niżej nie mogę)-11 tyle samo co na 2,5-3-3-7 :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam podobny problem co maxxx,sprzet tez podobny.pamieci kingston hyperx ddr 400 i tez mnie drazni ten komunikat. wszystko juz sprawdzalem i sam nie wiem co to jest. na innych pamieciach tez ta sama historia.czasem sie zawiesza a czasem nie. To samo jest z komunikatem raz przechodzi bez problemu a innym razem "system failed memory test" i to nie zaleznie od ustawien.

Ja tak miałem, jak miałem przekręconego kompa. Zmieniłem ustawienia na łagodniejsze i przeszło. Próbowaliście może 12 lub 11,5 X 200 ??

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W winampie zaznaczyc w Plugins->Output->DirectSound, we wlasciwosciach DirectSounda zaznaczyc 'Allow hardware acceleration' i juz gra wszedzie.

Pozdraiwam.

No ok ale wciaz mam problem typu: wchodzac w nForce control panel wyskakuje mi blad : " An unsuspported operation was attempted " i w tym panelu mam pustke na pierwszej GLOWNEJ zakladce, nie mieliscie z tym problemow? No bo jednak ta pierwsza zakladka to sie przydaje.... Help MI!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Maxxx, na samym poczatku gdy kupilem ta plyte (jakos kwiecen 2003?) tez mialem taki problem "system fail memory test". Pewnego razu komp sie nie wlaczyl, uslyszalem ten wlasnie komunikat i mialem plytke do wymiany.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

DLA POSIADACZY RADEONÓW !!!!

Przypadkiem nie instalujcie Catalyst 3.9 (tych najnowszych) ponieważ są do bani, wyniki mówią same za siebie i nie wiem co oni znów qrna z nimi spieprzyli (no chyba że wywalili wszelkie optymalizaje):

3DMark2001 - 12200 marków (wcześniej miałem ok. 14800)

AqaMark03 - 21500 pkt. (wcześniej miałem ok. 35600)

hahahaha dobre dobre :) :) :) :)

wyniki jak marzenie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pietrek, nie wiem czemu u Ciebie tak spadły wyniki. U mnie wszystko gra jak dotychczas tzn. wzrostu wydajności nie zauważyłem. Może coś pokopałeś przy instalacji, nie odinstalowałeś starych itp. Użyj Driver Cleanera 2.5 przed instalacją nowych sterów.

Co do pamięci OCZ 3200 EL Platinium. Na platformie Nforce2 najwięcej wyciśnięto z nich w testach 233 na 2,7 V. Kolesie nie mogli więcej bo im , Abit nie pozwolił :D . Ale generalnie wersje 256 MB średnio 225 na 2,6 V. Jak dla mnie spox. Co dziwniejsze ten sam typ , ale PC 3500 już tyle nie potrafi...

A z tymi problemami z pamięcią , o których piszecie. No , ciężko tu wyrokować. Generalnie TwinMosy jakoś nie lubią Asusa ( wspominałem o tym wcześniej) i często się zdarza,że nie chcę pracować nawet na nominalnych parametrach. Ale są też takie egzemplarze, które chulają aż miło. Ja bym jednak nie winił płyty. Dzisiejsze rev. 2.0 nie sprawiają problemów z FSB 200 same w sobie. Już bardziej możliwe,że procek, który posiadacie najzwyczajniej w świecie nie lubi przetaktowania wysokim FSB. Pójdzie załóżmy 12,5x166, a nie odpali nawet 9x200. Jest to dość częste zjawisko, jak wnosze z lektury forum o podkręcaniu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Temperatura w biosie nie spada nizej 50 stopni i rosnie czasami o 3 stopnie w ciagu sekundy. W tym czasie po wejsciu do windy pokaze np.41. zaraz po zlozeniu sprzetu w miejscu temperatury pokazaly sie krzaczki :o w dodatku bios dziala tak szybko (reakcja) jak pentium 100 przy serfowaniu po necie. Podwyzszam fsb puszczam klawisz a on jeszcze 3 sek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...